Vijesti Kultura i obrazovanje Седам дана театра: Дервента домаћин 18. фестивалa омладинских позоришта Републике Српске

Седам дана театра: Дервента домаћин 18. фестивалa омладинских позоришта Републике Српске

0

Под покровитељством Владе републике Српске у Народној библиотеци „Бранко Радичевић“ од 14. до 20. октобра одржаће се 18. фестивал омладинских позоришта Републике Српске „Дервента фест 2019“.

Дервенћани ће сваког дана фестивала моћи погледати по једну представу младих умјетника из Бањалуке, Требиња, Мркоњић Града, Добоја и Лакташа.

Организатор фестивала, које ће свечано отворити министрар образовања и културе Наталија Тривић, је Дис – Позориште младих Бања Лука и Асоцијација омладинских позоришта Републике Српске.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

Понедјељак, 14. октобар 2019.год.
– 19,00: Свечано отварање Фестивала
– 19,15: Шта је заправо урадио Том (16+) – представа изван конкуренције

По мотивима Марк Твена
Неки уторак, 7 сати и 32 минута, обала ријеке Мисисипи. Хак затеже посљедњи балван за сплав. Ријечне струје носе одјећу двојице дјечака. Вријеме је да крену у непознато. Том Сојер гледа према граду. Погледима тражи Беки. Град је оронуо и суморан. Том хвата кормило сплава. Можда је ово задњи пут да ће видјети цијели овај крај. Хак одвезује канап са мола. Крећу ка непознатом. Али ко би знао шта је заправо урадио Том.

Трајање представе: 65 мин
Препоручени узраст публике: старији од 16 година
Продукција: Дис – Позориште младих  Бања Лука

Уторак, 15. октобар 2019. године
– 19,00: “Чекаоница за боље сутра” – драма са елементима комедије

Представа се бави питањем пролазности живота, страха и ишчекивања најгорег. Колико заправо познајемо људе око нас, оне с којима дијелимо постељу или оне које свакодневно видимо на телевизији? Шта нам је заједничко? Живимо ли живот или нешто непрестано чекамо? Шта се дешава када оно нешто “дође”? Да ли обећава срећу? “Чекаоница” ће нас научити до оно наизглед лијепо умије да отрује, а оно отровно да помогне. Живот је пут – пут је судбина – судбина је ништа – ништа је најопасније од свега.

Трајање представе: 70 минута
Препоручени узраст публике: старији од 16 година
Драмски студио „Даске“/ЈУ „Центар за културу и образовање“ Лакташи

Сриједа, 16. октобар 2019. године
– 17,00: Нада – драма

Позоришни чин и прича која нас подсјећа на страшне догађаје који су се десили у Јасеновцу. Важност чувања сјећања није у освети, већ у живљењу и продужавању снова које неко није остварио.

Tрајање представе: 35 минута
Препоручени узраст публике: старији од 12 година
Продукција: Драмска групи Медицинске школе Добој

Сриједа, 16. октобар 2019. године
– 19,00: Класни непријатељ – драма

„Класни непријатељ“ доноси нам причу о изопченој групи људи, тачније ученика, делинквената, који су препуштени самима себи. Ова драма тематски испитује однос друштва које се сматра нормалним те се клони тих девијантних појединаца.Овај комад обрађује једну важну тему, а она је шта то млади раде у учионицама када нису под надзором родитеља и професора? Уз адаптацију комад смо приближили нашем поднебљу па тако и мржњи која се јавља код данашњих ученика и породица  у којима они одрастају. Проблеми су општи и у Лондону гдје је смјештена радња драме и код нас. Проблем расе је свеприсутан у свијету. Иако је ово представа о делинквентима, који испрва дјелују као особе којих се сви жели клонити, они су заправо неискварена дјеца. Дубоко у себи желе исто што сви други имају, а то је нормална породица, нормална школска средина, повољни животни услови, пажња и прије свега – љубав. Желе бити вољени јер су управо ту највише закинути, чак до те мјере да су увјерени да љубав као таква не постоји.

Трајање представе: 56 минута
Препоручени узраст публике: Од 14 до 19 година
Продукција:  Градско позориште Мркоњић Град

Четвртак, 17. октобар 2019. године
– 19,00: Ах, ти богови – пародија за дјецу и одрасле

Педагошки рад je базиран на изучавању и обнављању градива који је саставни дио наставе у школама. Грчка митологија је увијек изазов, како за предаваче тако и за полазнике часова глуме. Радећи  на представи бавили смо се темама, причама и митовима на којима је базирана западна цивилизација. Поигравали смо се, кроз жанр пародије, и покушали да нађемо шта је заједничко Старим грцима и данашњим људима када је борба за власт у питању…и открили смо, све је исто. Сви желе на трон а свима је неудобан, велик, кабаст и не сналазе се. Овај позоришни комад заиста даје много могућности и пружа маштовито поигравање са ликовима и ситуацијама.

Трајање представе: 40 минута
Препоручени узраст:  Дјеца од десет година и даље, као и одрасли
Продукција:  Аматерска позоришна трупа Миленијум Србац

Петак, 18. октобар 2019. године
– 19,00: Кофери – драма

Представа кроз личне и измаштане исповијести актера говори о одласцима младих. Неке исповијести су болне, неке комичне, а неке имају готово трагичне обрисе.

Трајање представе: 80 минута
Препоручени узраст публике: старији од 12 година
Продукција: Драмска група Гимназије ”Јован Дучић” Требиње

Субота, 19. октобар 2019.
– 19,00: “Два и по међеда” (КОМЕДИЈА) (16+) – представа изван конкуренције

До које мјере иде људска жеља за лаком ловом? Двојица неискусних тинејџера у потрази за бољим животом и послом снова. Да ли је „врућа линија“ оно што их спасава?! Да ли је то пословни потез којим освајају визу за бољи живот?! Неописиво смјешан тандем у истинитој комедији “Два и по међеда”

Трајање представе: 70мин
Препоручени узраст  публике: старији од 16 година
Копродукција: МТМ и Дис –театар Бања Лука

Субота, 19. октобар 2019.
– 20,00: Додјела награда и свечано затварање Фестивала

 Дервента Кафе

 

 

 

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here