Vijesti Kultura i obrazovanje Седмо вече овогодишње Љетне арт сцене испуњено шароликим културним садржајима – ФОТО

Седмо вече овогодишње Љетне арт сцене испуњено шароликим културним садржајима – ФОТО

0

На вечерашњем издању Љетне арт сцене посјетиоци су могли уживати у шароликом програму прожетим изванредним цртежима, промоцијом стваралаштва љубитеља писане ријечи у уредништву часописа „СРП“, упознати се са значајем волонтеризма, а све то уз звуке гитаре младог музичата Дамјана Теофиловића.

Изложба цртежа „Говором тијела“ умјетница Саре Савић, Маје Шаренац и Данијеле Михић сачињена је од двадесетак изузетних остварења цртаних угљеном и бијелим угљем на папиру која су настајала током посљедње три године. Заједничку изложбу колегице са Академије умјетности у Бањалуци заправо су по први пут управо у Дервенти представиле на овај начин.

Цртежи представљају нашу заједничку ноту у умјетничком изричају коју можемо да представимо као једну цјелину. Заједничко нам је и психолошко полазиште сваке од нас гдје је заправо прожимање покрета са становишта себе у позицији друштва до тог интроспективног момента. У самом изразу и третирању линије приликом цртања свака од нас има посебан сензибилитет, гдје се види ко је Сара, ко Данијела, а ко Маја, истичу младе умјетнице, чији је радове „скенирала“ и публици приближила ликовна критичарка Бранкица Новаковић.

Своје девето штампано издање доживио је и часопис за књижевност и умјетност „СРП“, једно неуобичајено дјело покренуто од стране “младих ентузијаста за друге младе ентузијасте” а које, како каже главни уредник Милан Милошевић, „нема академску аристократичност, нити булеварску јефтиноћу, а гради се да буде доступан производ масама, али не по цијену објављивања скаредности и дезинформација“. Своје стихове представили су и Милан Вулић и Милош Пуђа, чланови уредништва овог занимљивог концепта који се родио у Приједору.

Поводом 12. августа Дана младих, Локални волонтерски сервис упозорио је на значај волонтеризма, посебно међу млађом популацијом.

Љетну арт сцену организују књижевница Александра Мариловић, професорица Милијана Жунић, те пијанисткиња Драгана Латиновић, под покровитељством Народне библиотеке „Бранко Радичевић“. Поред промовисања локалних културних вриједности, у наш град долазе и афирмисани умјетници из других градова.

Њихов циљ је скупити неоходна средства за куповину полуконцертног клавира за шта је неопходно прикупити око 20.000 марака, што ће бити лакше уз новопристиглу финансијску подршку кабинета градоначелника Дервенте.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here