Vijesti Društvo Служен помен првој жртви усташког терора у Лужанима

Служен помен првој жртви усташког терора у Лужанима

0

Прошле сриједе архијерески намјесник дервентски протојереј-ставрофор Радојица Ћетковић, уз саслужење свештенства дервентског намјесништва, у Босанским Лужанима је служио помен парастос и освештао обновљени споменик свештенику Милошу Петровићу који је убијен тог датума 1941. године.

Свештеник Милош Петровић је рођен 21. јула 1909. године у Лончарима. Основну школу и гимназију је завршио у Брчком, а 1929. године је у Сарајаву завршио богословију.

Рукоположен је 04. маја у чин ђакона, а 05. маја 1930. године у чин свештеника у Тузли. Службовао је на парохијама у Јасеници и Осијечанима а 1939. године бива премјештен на лужанску парохију гдје га затиче почетак Другог свјетског рата. Тог 14. априла 1941. године усташе из Новог Села, Општина Босански Брод, убиле су га испред парохијског дома у Босанским Лужанима.

Убиство свештеника Милоша је почетак голготе Срба лужанске парохије јер су усташе у августу 1941.бгодине похапсиле све Србе мушкарце старије од 16 година и одвеле их у Славонску Пожегу и логор Јасеновац и тамо побиле.

протојереј-ставрфор Драган Зарић
парох лужански

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here