Vijesti Društvo Спомен-парк симбол сјећања на најтежу рану Лужана и околине – ФОТО

Спомен-парк симбол сјећања на најтежу рану Лужана и околине – ФОТО

0

Епископ зворничко–тузлански Фотије освештао је данас Спомен–парк у Босанским Лужанима подигнут у знак сјећања на 405 жртава усташког терора у Другом свјетском рату из Босанских Лужана, Нових Лужана, Костреша и Барице.

Са овог подручја 1941. године усташе су одвеле на стотине цивила старијих од 16 година и на данашњи дан, прије 80 година, све их погубиле у логору у Славонској Пожеги.

Споменик који је био на мјесту погубљења је 1991. године срушен, а хвала Богу ми смо након толико година скупили снаге да изградимо овај Спомен-парк у којем смо сваком настрадалом симболично посветили по једно дрво тисе уз које стоји име, а четири круга симболизују наша четири села, појаснио је свештеник Лужанске парохије Драган Зарић.

Иницијатора изградње Васy Мичића Епархија зворничко–тузланска је и наградила.

Спомен–парк изграђен за три мјесеца, а наишли смо на разумијевање коме год смо се обратили. Идеја се родила оног момента када се служио парастос за прву жртву усташког терора, свештеника Милоша Петровића, коме су присуствовала три свештеника и двојица мјештана. Он је имао гроб, а већина жртава није имала ни то, тако да је требало све њих сачувати од заборава, нагласио је Мичић.

Градоначелник Дервенте Милорад Симић похвалио је иницијативу грађевинског одбора, прије свих Васу Мићића и свештеника Драгана Зарића.

У нашем сјећању је и Одбрамбено-отаџжбински рат и тада су прве жртве пале на овом подручју. Кажу да човјек умире једном природно и још једном када га се заборави. Нисам поборник мржње, али не смијемо заборавити ове страхоте, поручио је Симић.

Изградњу су помогле локалне управе Брода и Дервенте, Градске борачке организације и СУБНОР-а, а вијенце на споменик су положиле породице настрадалих, градоначелник Дервенте Милорад Симић и начелник Брода Зоран Видић.

Епископ Фотије: Упутићемо иницијативу за установљење празника зворничко – тузланских мученика

Владика Фотије је у бесједо поручио да је тај период био „филозофија тла и крви“.

Ми, Срби, доживјели смо страшну голготу и проживљавамо је непрестано. Нисмо настрадали сами ми, и ми то признајемо, али наша страдања нико никада није признао. Тужно је то што нема ниједног српског села без споменика страдалим мјештанима, што је јединствен показатељ колико је крви проливено. Свих 30.000 страдалих су дио темеља Републике Српске, нагласио је епископ Фотије.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here