Vijesti Kultura i obrazovanje Стручна и техничка школа уписује комбиновано одјељење царинских и трговачких техничара –...

Стручна и техничка школа уписује комбиновано одјељење царинских и трговачких техничара – ВИДЕО

0

У оквиру смјера економија, право и трговина у школској 2021/22 Стручна и техничка школа уписује комбиновано одјељење од по 12 ученика у занимањима трговачки техничар и царински техничар.

Царински техничар – IV степен. Познато је да на подручју града Дервенте послује већи број иностраних компанија из различитих области машинства, обућарства, информационих технологија.

Све компаније су извозно-увозно орјентисане и за њихово успјешно пословање су потребни квалификовани радници, а међу њима приоритет имају царински техничари.

Они ће бити стручно оспособљени да обављају послове припреме документације за извозно- увозно царињење за потребе поменутих компанија. С обзиром да се ради о увозу репео материјала и извозу готових производа, зашто им је потребно одобрење УИО за унутрашњу обраду, наши ученици ће бити оспособљени и за тај вид рада. Поред горе наведених могућности запослења, царински техничари ће бити оспособљени и за рад у шпедицијама.

На граничном прелазу Брод ради око 30 шпедиција, а на граничном прелазу Градишка има преко 50 шпедиција, а свака има потребу за новим пријемом више радника. Због близине граничних прелаза пружа се и могућност запослења на граничним прелазима и царинским испоставама. Царински техничар као овлаштени службеник државне царинске службе проводи закон и прописе на подручју царина, те врши царински надзор над робом и путницима на међународним граничним прелазима, евидентира сваки значајнији увоз или извоз робе, као и промет робе и путника, провјерава путне исправе особа које прелазе државну границу, њихов пртљаг и превозну документацију, те им могућност наставка школовања на факултетима.

Трговачки техничар – IV степен. Трговачки техничар стиче знања из области робне производње, функције новца, акумулације, пласмана капитала, израђује калкулацију набавне и продајне цијене робе, стиче знања о потрошачким кредитима, каматама,увозу и извозу робе, познаје организацију рада трговачког предузећа, влада техником непосредне продаје робе у различитим типовима продавница, објашњава и анализира настанак и развој маркетинга,истраживање тржишта и стиче неопходна знања из области пословног права.

Трговачки техничари показују и рекламирају робу потенцијалним купцима, показују њену функцију и на најбољи начин је рекламирају како би продаја била што боља. Без обзира на тип производа главни задатак трговачког техничара је заинтересовати велетрговца или препродавача за свој производ и одговорити на сва питања клијената.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here