Vijesti Kultura i obrazovanje СШЦ “Михајло Пупин”: Информационе технологије садашњост и будућност

СШЦ “Михајло Пупин”: Информационе технологије садашњост и будућност

0

У Средњошколском центру „Михаило Пупин“ планирају да у школској 2023/24 упишу укупно 136 ученика у седам различитих занимања, међу којима и одјељење од 24 ученика за занимање техничар информационих технологија.

Информационе технологије се могу сматрати четвртим сектором националне привреде неке државе, уз пољопривреду, индустрију и услужне дјелатности, а информатичка писменост, која обухвата познавање рачунара као и кориштење рачунара и рачунарских програма у свакодневном животу, постаје неизоставна у свакодневном животу и пословању.

Ново вријеме доноси нове послове и тражи стручњаке који ће бити у стању да одговоре тим изазовима, а техничари информационих технологија је једно од таквих занимања. На питање гдје може радити техничар информационих технологија одговор је кратак, тамо гдје има рачунара. А рачунара има у свакој установи, сваком предузећу и институцији. Мало је радних мјеста за које се, између осталог, не захтијева познавање рада на рачунару, поручују из ове образовне установе.

Школовањем у овом образовном профилу ученици се оспособљавају за израду софтверских апликација, статичких и динамичких веб презентација и сајтова, креирање и развој база података, одржавање информационих система. Уче инсталације оперативних система, кориштење интернет сервиса, конфигурацију и одржавање рачунарских мрежа.

С обзиром на потребу сталног прилагођавања захтјевима тржишта рада, посебна пажња у наставном плану и програму овог профила је усмјерена на примјену стечених теоријских знања у пракси.

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ има ресурсе и кадрове за потпуну имплементацију свих образовних циљева овог профила. Настава стручних премета се одвија у опремљеним кабинетима и у мањим групама, тако да професори могу више пажње посветити сваком појединачном ученику. Они своје знање, вјештине и искуство несебично дијеле са својим ученицима, а ученици ће га наставити дијелити кроз рад и даље образовање. Стечено знање, свршени ученици могу примијенти у пракси на радном мјесту или га искористити као основу на наставак школовања на струковним или академским студијама, истичу у СШЦ “Михајло Пупин”.

Информационе технологије ће се у будућност користити још више, због тога своју будућност треба савјесно и паметно планирати, поручују будућим средњошколцима.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here