Vijesti Društvo Чувати успомене на најзаслужније: Обиљежен Дан ВРС и 27. моторизоване бригаде

Чувати успомене на најзаслужније: Обиљежен Дан ВРС и 27. моторизоване бригаде

0

Поводом 12. маја – Дана Војске Републике Српске и 13.маја – Дана 27. моторизоване бригаде, у Дервенти је данас служен парастос и положени вијенци на Централном спомен обиљежју за 608 погинулих бораца са подручја Дервенте. Одана је почаст и свим погинулим и умрлим борцима Војске Републике Српске.

У уводном обраћању предсједник Градске борачке организације Чедо Вујичић је рекао да је Војска Републике Српске настала прије 29 година са основним задатком да спаси и заштити српски народ и територију на којој је тај народ живио, те да је наша вјечна обавеза да чувамо успомену на оне, који су штитећи српски народ, положили своје животе и да се са поносом и тугом сјећамо њихових ликова и имена, чувамо и изграђујемо Дервенту и Републику Српску.

Данас обиљежавамо 29-ту годишњицу од формирања Војске Републике Српске, а дан касније је формирана 27. моторизована бригада. Та јединица је постојала и раније, али је од 13. маја 1992. године у саставу Војске Републике Српске. То је једна од највећих бригада у Првом крајишком корпусу. Много лакше је набројати и казати ратишта која су постојала, а на којима борци 27. бригаде нису били. Учествовали су у најзначајнијим борбама, а највећи допринос су дали у борбама за пробијање Коридора – спасу српског становништва на подручју многих општина. Нико нема право да заборави или занемари да је ВРС била главни актер тако великог и грандиозног дјела стварања Републике Српске. Не пружа се свакој генерацији прилика да створи државу, ова генерација је створила државу и нажалост платила врло, врло виску цијену, рекао је Вујичић.

Градоначелник Симић је истакао да морамо чувати слободу, његујући традицију и спомињући увијек оне који су своје животе и дијелове тијела дали за ово у чему ми ипак уживамо.

Треба чувати слободу Републику Српску на начин како се то радило деведесетих и наредних година. Данас смо обиљежили Дан Војске Републике Српске, Дан 27. моторизоване бригаде и поносим се да сам био војник те јединице. Поносим се да у Дервенти од стране српске војске није било злодјела. Људи су бранили своје прагове да би опстали овдје, рекао је Симић и истакао да требамо поштовати све оне који желе суживот на овим просторима и да је Дервента примјер за грађење толеранције.

Дервента је из године у годину обнављана тако да се трагови рата скоро и не виде, а допринос томе дали су грађани Дервенте, привредници, сва удружења и сви који овдје живе. Награђени смо за све ове успјехе да добијемо и статус града и то је наш дуг онима који су дали своје животе за ово што данас имамо. Ово је јако добро и ово треба његовати, поручио је Симић.

Парастос за погинуле и умрле борце служио је протојереј ставрофор Радојица Ћетковић, а вијенце су положили градоначелник Милорад Симић, делагација Градске борачке организације Дервента, предсједник Скупштине града Дервента Мирко Земуновић те делегације Удружења Ветерана Републике Српске и Организације старјешина ВРС, Организације заробљених бораца и несталих цивила, Удружења РВИ 1991-1995, Удружења ратних заробљеника, СУБНОР-а, Општине и Општинске борачке организације Прњавор, Општинске борачке организације Брод и политичких партија.

Послије парастоса и полагања вијенаца одржан је и пријем у Центру за културу.

Дервента Kафе/дервента.ба

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here