Vijesti Društvo Јованка Миловановић оживјела пожртвованост Милунке Савић на свечаној академији “Похвала српском народу”...

Јованка Миловановић оживјела пожртвованост Милунке Савић на свечаној академији “Похвала српском народу” – ФОТО/ВИДЕО

0
Јованка Миловановић

Свечаном академијом “Похвала српском народу”, са које је поручено да је српски народ јединствен и да Срби уједињени и сложни могу да превазиђу све недаће, у Бањалуци је обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе, који су установили званичници Србије и Републике Српске.

На академији, одржаној на платоу испред Храма Христа Спаситеља, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је празник посебан дан за Републику Српску и Србију и истакао да је јединство Срба потребно и данас. Драго ми је што сам припадао групи људи који су одлучили да обиљежавамо овај дан, рекао је он.

Кључна реч за српски народ кроз историју је слобода. Ту слободу смо схватали као слободу за друге, не само за себе. Мислим да овај дан концентрише оно што јесте српски национални и државни интерес. Наше јединство је потребно и данас. Ми смо јединствен српски народ на овим просторима, поручио је Додик.

Председник Србије Александар Вучић обратио се преко видео-линка и у обраћању поручио да се српски народ политичким средствима мора борити за слободу.

Данас славимо јединство и слободу. Данас славимо пробој Солунског фронта. А међу тим борцима било је више од 10 одсто добровољаца из Херцеговине, Крајине, Лике, Далмације. Зато је веома важно када се суочавамо са великим изазовима, без обзира на наше економске успјехе, морамо да будемо јединствени. Да будемо паметни и да се политичким средствима боримо за слободу српског народа, истакао је Вучић.

У програму академије су учествовати глумци из Бањалуке и Београда који су говорили текст из драме “Солунци говоре” недавно преминулог новинара и публицисте Антонија Ђурића, чланови оркестра Народног позоришта из Београда, Полицијски оркестар Министарства унутрашњих послова Српске и Градски тамбурашки оркестар Бањалука.

Част да “оживи” лик Милунке Савић, хероине Балканских ратова и Првог светског рата, иначе наредника у Другом пуку српске војске „Књаз Михаило“ и жене са највише одликовања у историји ратовања, припала је Јованки Миловановић.

Све од себе сам дала да дочарам Милунку Савић, њену пожртвованост и љубав према свом народу и отаџбини. Постоје моменти кад ти се заледи крв у венама, када останеш без даха и доживиш прочишћење. Синоћ, испред Саборног храма Христа Спаситеља, сви смо дисали као једно захваљујући херојима који су гинули да бисмо ми живјели. Част ми је била да будем прва жена која је, уметнички, обележила Дан српског јединства, слободе и националне заставе, написала је глумица са дервентском адресом на друштвеним мрежама.

Србија и Република Српска, али и српски народ гдје год да живи, славиће убудуће заједнички празник – Дан српског јединства, слоге и националне заставе 15. септембра, на дан пробоја Солунског фронта.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here