Vijesti Politika 10. sjednica Skupštine grada: Usvojen Budžet za 2022. godinu, zeleno svjetlo za...

10. sjednica Skupštine grada: Usvojen Budžet za 2022. godinu, zeleno svjetlo za Osinjski vodovod – VIDEO

0
Siniša Jeftić

Na 10. Sjednici Skupštine grada Derventa, na prijedlog gradonačelnika Milorada Simića, za zamjenika gradonačelnika izabran je Siniša Jeftić. On je dobio podršku 15 odbornika, dok su tri bila uzdržana, a 11 protiv ovog imenovanja.

Na taj način pokazale su se istinitim najave o formiranju skupštinske većine predvođene SNSD-om, ali zvanična potvrda stigla je na konferenciji za medije nedugo potom.

Prethodno je ova tačka, kao i Prijedlog odluke o izmjeni raspodjele suficita, Program prikupljanja i potrošnje sredstava vodnih naknada i Prijedlog godišnjeg utroška namjenskih sredstava šumskih sortimenata, dodana na dnevni red ove sjednice.

Izvještaj o radu gradonačelnika i Informacija o stanju grobalja, odnosno tačke koje su predložene na prošlosedmičnoj sjednici Kolegijumu skupštine, uklonjene su sa dnevnog reda uz obrazloženje da se nije mogao pripremiti skupštinski materijal s obzirom na obimnost ovih tema u tako kratkom periodu, tako da će se naći na nekom od narednih zasjedanja.

Nakon aktuelnog časa, jednoglasno je prihvaćen, od strane 26 prisutnih odbornika, Prijedlog zaključka o utvrđivanju Nacrta Urbanističkog plana za urbano područje grada Derventa.

Na samom početku rasprave o Odluci o izmjeni odluke o raspodjeli budžetskog suficita zatražena je pauza na prijedlog šefa kluba SDS-a Pere Đurića zbog pripreme amandmana.

Nakon pauze Đurić je ipak rekao da amandmani nisu pripremljeni jer je izvjesno da neće biti usvojeni.

Mi nikad nismo bili protiv Osinjskog vodovoda, a ni sada nemamo ništa protiv tog projekta, ali nas zanima koliko će koštati, kojim sredstvima će i do kada će biti završen. Takođe, trebaju li nam projekti koje smo predložili u prošloj raspodjeli suficita, da li nam treba Ulica 1. maja, trotoar u ulici od motela Dvor do preduzeća Gatarić i drugi projekti? Nemamo ništa protiv ni protiv izgradnje saobraćajnice u Industrijskoj zoni, ali ne na načinom koji podraumjeva finansiranje tog projekta prodajom zemljišta. Hoće li se raditi na problemu škole sada, pitao je Đurić, dodajući da će vjerovatno dati podršku projektu Osinjskog vodovoda.

Simić je podsjetio da je skupštinska većina predvođena SDS-om nije podržavala vodosnabdijevanje južnog dijela grada u prethodna dva navrata, te da će se i ovaj projekat završiti zajedničkim učešćem lokalne zajednice i mještana, kao i u prethodnih dvadesetak izgrađenih vodovoda.

Struka je projektovala glavni cjevovod za iznos od oko 1,3 miliona, tender je spreman i nadam se da ćemo već u januaru dobiti izvođača radova, a uporedo naručujemo projekat za cjevovode u zaseocima. Projekat će koštati oko 4 miliona, lokalna zajednica i zainteresovani mještani ukupno daju 2,6 miliona, moguće je i zaduženje pod povoljnim uslovima uz dio bespovratnih sredstava, pojasnio je Simić, dok je odbornik SNSD-a Slavko Tomaš rekao da su svi projekti važni i potrebni Derventi, ali da postoje prioriteti koje administracija koja vodi grad 17 godine to zna najbolje.

Na kraju, dokument je jednoglasno prihvaćen. Pored 1,3 miliona KM predviđenih za izgradnju transportnog cjevovoda za vodosnabdijevanje južnog dijela grada i dodatnih 80.000 maraka za izradu tehničke dokumentacije za sporedne na glavnom transportnom cjevovodu, iznos od 80.000 KM predložen je za izgradnju vodovoda i kanalizacije uz servisnu saobraćajnicu u industrijskoj zoni, 65.000 biti usmjereno za igradnju potpornih zidova na groblju, 30.000 KM za izgradnju saobraćajnice kroz groblje, 24.000 KM, biće asfaltirano dvorište društvenog doma u Donjoj Lupljanici, 40.000 usmjereno je za zamjenu stolarije na OŠ „Đorđo Panzalović“ u Osinji. Ranijim prijedlogom je izdvojen novac i za završetak izgradnje ograde oko mjesnog groblja u Crnči, krov novih svlačionica FK „Tekstilac“, za fudbalske klubove iz Osinje i Pojezne, rekonstrukciju oborinske kanalizacije u Kineskoj četvrti i prvu fazu izgradnje video-nadzora.

Bez rasprave je usvojen i Rebalans budžeta za tekuću godinu, a kojim je, između ostalog, predviđena isplata po 500 KM zaposlenicima Doma zdravlja, kao i izdvajanje 150.000 KM za projektovanje plana rekonstrukcije OŠ “Nikola Tesla”.

Prilikom usvajanja Budžeta za 2022. godinu amandman klubova odbornika SDS, PDP, DNS, SPS i HS BiH koji se odnosi na obezbjeđivanje sredstava za podršku povećanju nataliteta je prihvaćen, kao i amandman odbornice SNSD-a Maje Pjeranović za izdvvajanje sredstava za formiranje Omladinske banke, dok je djelimično prihvaćen amandman Kluba odbornika PDP-a koji se odnosi na dodatna sredstva za liječenje i nabavku lijekova boračkih kategorija.

Odbijeni su amandmani klubova odbornika SDS, PDP, DNS, SPS i HS BiH da se izdvoji dodatnih 11.500 KM za organizovanje komemorativnih skupova iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, PDP-ov za izdvajanje 160.000 KM za nabavku udžebika za učenike od 5. do 9. razreda uz obrazloženje da će se sredstva nastojati obezbijediti sa drugih stavki jer bi na ovaj način bilo onemogućeno angažovanje medija kao i provođe manifestacija poput Sajma privrede, te amandmani iste stranke o izdvajanju 50000 KM za pomoć u nabavci lijekova za penzionere, te o izdvajanju 50.000 KM s obzirom da se za udruženje izdvaja 64000 KM, te za sufinansiranje boravka djece u privatnim vrtićima jer je već planirano donošenje pravilnika koji bi regulisao ovu oblast.
Ipak, Budžet, u iznosu od oko 19,5 miliona, na kraju je usvojen jednoglasno.

Usvojen je potom prijedlog Poslovnika o radu Skupštine grada Derventa, Odluka o visini stope poreza na nepokretnosti koje su ostale na istom nivou u odnosu na prošle godine, te Prijedlog odluke o visini vrijednosti nepokretnosti za 2022. godine, a kojom je snižena vrijednost šume za polovinu u zonama 6, 7, 8. i 9, te odluke o komunalnim taksama i komunalnim naknadama.

Do kraja sjednice usvojena je tačka o raspisivanju konkursa za izbor direktora Turističke organizacije, dok je za vršioca dužnosti Gerontološkog centra Derventa izabrana Dijana Deronjić.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here