Vijesti Kultura i obrazovanje 109 година од оснивања СШЦ „Михајло Пупин“: С поносом носимо име великог...

109 година од оснивања СШЦ „Михајло Пупин“: С поносом носимо име великог научника и родољуба

0

Средњошколски центар „Михајло Пупин“ обиљежио је 9. октобра Дан школе, на дан рођења научника по којем носи име, у години у којој се обиљежава 109 година од оснивања установе.

Ова образовна установа је кроз вријеме мијењала називе, али данас поносно носи име великог родољуба, научника и дипломате Михајла Пупина, интелектуалца и проналазача који је стварао цивилизацију у којој живимо. Пупин је један од оснивача америчке НАСЕ, те добитник Пулицерове награде и професор на бројним универзитетима.

Михајло Пупин је човјек који је задужио свијет. Добитник је многих научних награда и медаља, био је члан Америчке академије наука, Српске краљевске академије и почасни доктор на 18 универзитета. Патентирао је 35 својих проналазака и постао врло богат човјек. У Америци је 1958. године установљена Медаља Михајла Пупина која се додјељује сваке године за посебне доприносе националним интересима Америке, подсјетили су овим поводом из СШЦ „Михајло Пупин“.

У Београду је 1946. године основан Институт Михајла Пупина, један кратер на мјесецу носи његово име, снимљен је филм према његовој аутобиографији у сарадњи са Колумбија Универзитетом, а лабораторија за физику Универзитета Колумбија још увијек носи његово име.

Пулицерову награду, која се додјељује сваке године за највеће доприносе у књижевности и новинарству, добио је 1924. године за аутобиографско дјело „Од пашњака до научењака“. Ова књига се и данас изучава у америчким школама као обавезна лектира.

Поред научних и образовних имао је и дипломатске вјештине које посебно долазе до изражаја 1911. године када је постао почасни конзул Србије у САД. За себе је говорио да је „Американац по образовању, али Србин по рођењу“, истичу из СШЦ „Михајло Пупин“.

Био је пасионирани борац за српске интересе. Сматра се да је само у новцу Србији поклонио око 2 милијарде данашњих долара. Стипендирао је 20 000 српске дјеце, обезбјеђивао је мираз за сиромашне дјевојке у Србији, финансирао је изградњу многих библиотека, музеја, цркава, штампарија и многих других објеката са само једним циљем: да помогне отаџбини и Србима. Због пријатељства са Пупином који је био почасни конзул Србије, амерички предсједник Вудро Вилсон издао је наредбу да се 28. јуна 1918. године, на Видовдан, на свим јавним установама у Америци истакне српска застава у знак поштовања српском народу који је поднио највеће жртве и страдања у Првом свјетском рату. Највеће заслуге за припајање Баната Србији припадају Пупину. Тако је његов Идвор остао у саставу Србије, иако никад за то није добио признање, подсјећају из СШЦ „Михајло Пупин“.

Уочи пробоја Солунског фронта заложио је своју огромну имовину успјешног професора и проналазача да би српска војска добила опрему и наоружање. На алузију банкара да ће пропасти Пупин је одговорио : „Ако пропадне Србија, нека пропаднем и ја!“

Данас многи сматрају да од времена настајања средњовјековне српске државе и њених великих краљева доброчинитеља, није се родио већи ктитор од Пупина. Остаће забиљежен као један од највећих умова човјечанства, који у непрекидној трци за добро и напредак људи заузима мјесто поред Ајнштајна, Тесле и осталих великана, наглашавају из дервентске средње школе.

Дервента Кафе

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here