Vijesti Politika 12. sjednica SG Derventa: Radanović predsjednik Skupštine, skraćeno radno vrijeme nedjeljom –...

12. sjednica SG Derventa: Radanović predsjednik Skupštine, skraćeno radno vrijeme nedjeljom – FOTO

0

Bojan Radanović, odbornik Socijalističke partije, izabran je tajnim glasanjem za predsjednika Skupštine grada Derventa na današnjem 12. zasjedanju lokalnog parlamenta.

Izboru novog predsjednika prethodilo je jednoglasno usvajanje SDS-ovog prijedlog da se u dnevni red uvrsti Riješenje o razrješenju direktora Doma zdravlja tako da se na dnevnom redu ovog zasjedanja nalaze 54 tačke.

Prilikom rasprave o Planu korištenja sredstava za razvoj poljoprivrede i sela odbornik SNSD-a Darko Bećarević pohvalio je preusmjeravanje neraspoređenih sredstava za ovu namjenu iz prošle godine, u iznosu od 89000 maraka, na izgradnju Osinjskog vodovoda, te predložio da se takva praksa nastavi i da se eventualni višak sredstava ove godine vrati kao podrška poljoprivrednicima zbog povećanja cijene repromaterijala.

Odbornik SDS-a Milorad Novaković podsjetio je da je prethodna većina predlagala istu inicijativu, te da je prošle godine iznos za podsticaje povećala za 150.000 KM, dok mu je odbornik SNSD-a Davor Simić replicirao da se podsticaji isplaćuju tek dolaskom SNSD-a na vlast i da je od 2006. godine isplaćeno više od 5 miliona maraka.

Duža rasprava odbornika koji su uglavnom sugerisali da predviđena sredstva za ovu namjenu nisu dovoljna, odbornik Slaven Gojković (SP) je prekinuo sugerišući da je ukupnan iznos izdvajanja za podsticaje određen još prilikom izglasavanja Budžeta za 2022. godine i da na nju niko tada nije ulagao amandmane, te da se Planom korištenja ukupan obim ne može povećati.

Na kraju, Plan je usvojen glasovima svih 27 prisutnih odbornika.

Tokom rasprave o Programu sanacije lokalnih i nekategorisanih puteva odbornik SDS-a Branko Katanić, kao i drugi diskutanti opozicije, rekao je da je potrebno ažurirati kategorizaciju puteva, kao i da smatra da postoji politički uticaj prilikom realizacije ovog programa, te da se sanacija puteva treba realizovati nakon proljeća i prije jeseni, dok je odbornica PDP-a Sanja Dimitrić skrenula pažnju na često nestajanje saobraćajnih znakova, kao i da nije zadovoljna kvalitetom horizontalne signalizacije.

Predstavnica nadležnog odjeljenja Jefimija Šerbić pojasnila je da odjeljenje Program izradilo na osnovu obilaska terena i zahtjeva građana, na osnovu čega su formirani prioriteti, te da je zbog poskupljenja materijala upitna realizacija programa i u obimu definisanim dokumentom vrijednim 224.000 KM.

Znakove pored seoskih puteva je teško postaviti znakove kada nemate adekvatnu dokumentaciju koja definiše nosivost. Ljudi koji odvoze sirovine i čine krivična djela lako skinu znak i okrive odjeljenje da upozorenja nije bilo, naglasila je Šerbićeva.

Amandman klubova odbornika SDS-a, PDP-a, DNS-a i HNS-a kojim se u potpunosti traži ukidanje rada nedjeljom za trovinskim, zanatskim, uslužnim djelatnostima nije prihvaćen. Sa 15 glasova za usvojen je prvobitni Prijedlog odluke o radnom vremenu u ugostiteljskim, trovinskim, zanatskim, uslužnim i drugim objektima i djelatnostima na području Grada Derventa kojim se radno vrijeme nedjeljom ograničava do 15 časova.

Neusvajanje amandmana vd Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić obrazložio time što je i u okolnim lokalnim zajednicama radno vrijeme takođe ograničeno, te da bi potpuna zabrana rada nedjeljom imala negativne ekonomske efekte.

Prije prekida zasjedanja usvojen je i Prijedlog odluke o prosječnoj konačnoj građevinskoj cijeni m² korisne površine stambenog i poslovnog prostora na području grada Derventa u 2021. godini i Prijedlog odluke o visini naknade za troškove uređenja gradskog građevinskog zemljišta.

Sjednica se nastavlja u ponedjeljak, 4. aprila, u 10 časova.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here