Vijesti Privreda 15. Poljoprivredna manifestacija: Priznanja najuspješnijim poljoprivrednicima, održana prva ovnijada

15. Poljoprivredna manifestacija: Priznanja najuspješnijim poljoprivrednicima, održana prva ovnijada

0

Proglašenjem najuspješnijih poljoprivrednih proizvođača sa područja Dervente danas je završena trodnevna Poljoprivredna manifestacija u Velikoj Sočanici.

Organizator manifestacije, koja je ove godine održana po petnaesti put, je Udruženje poljoprivrednih proizvođača “Lan” iz Velike Sočanice.

Velika Sočanica kod Dervente bila je danas centar poljoprivrede, sporta i muzike. Tradicionalne, seoske igre, kao što su navlačenje konopca, trčanje u vreći, bacanje kamenja, ispijanje piva okupile su veliki broj posjetilaca. Najviše pažnje ipak privukla je ovnovijada, koja je ove godine održana po prvi put.

Ovo je svojevrsno sravnjavanje računa u poljoprivrednoj proizvodnji i mogu reći da su i korona i suše uzele svoj danak. Međutim, moram da kažem da je odziv zaista bio dobar, a kako je ovogodišnji akcenat na ovčarstvu upriličena je sjajna borba ovnova sa popriličnim brojem učesnika iz cijele Srpske, ali i FBiH, rekao je Željko Lazarević, predsjednik Organizacionog odbora, Udruženja poljoprivrednih proizvođača “Lan”.

Priznanja su uručena najuspješnim proizvođačima. Između ostalog priznanje za najvećeg mljekaran dobio je Rade Ćudić iz Crnče, dok je Drago Pećić najveći svinjogojac.

Najveće površine pod plastenicima vlasništvo su Gorana Čokića, dok je Rasim Eminović iz Dubočca ima čak 550 pčelinjih društava. Svi ovi vrijedni ljudi imaju podršku, kako od samog grada, tako i od resornog ministarstva.

Zahvalio bih se organizatorima, Udruženju poljoprivrednih proizvođača “Lan”, koje njeguje tradiciju održavanja poljoprivredne smotre za koju se daleko čulo. Takođe, želim im i da svako naredno izdanje manifestacije bude brojnije i uspješnije, rekao je Slaven Pašalić vršilac dužnosti načelnik Odjeljenja za privredu grada Derventa.

Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Goran Bursać kazao je da je ova manifestacija značajna za sve lokalne poljoprivredne proizvođače, ali i za one iz regiona, te da zbog toga ima i podršku ministarstva.

U okviru manifestacije, prvi i drugi dan su održane večeri izvorne muzike, dok je treći dan upriličen nastup kulturnog društva „Bosiljak“ iz Dervente.

 TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here