Vijesti Politika 17. sjednica SO Derventa: Usvojen Urbanistički plan i imenovani direktori tri javne...

17. sjednica SO Derventa: Usvojen Urbanistički plan i imenovani direktori tri javne ustanove

0

Na 17. sjednici Skupštine grada Derventa odbornici su podržali i izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvu polovinu godine, te su imenovali i direktore vrtića „Trol“, Centra za kulturu i Sportskog centra Derventa.

Ove ustanove i dalje će voditi Gordana Simić, Jelenko Živković i Miroslav Simić.

Usvojen je i akcioni plan za provođenje preporuka Glavne službe za reviziju javnog sektora Republike Srpske o provedenoj finansijskoj reviziji u 2021. godini koji se odnosi na dvije revizorske preporuke.

Usvojeni su i Program uređenja gradskog građevinskog zemljišta za tekuću godinu, Urbanistički plan za urbano područje grada i odluka o izmjeni dijela Regulacionog plana „Komunalno – servisni centar“.

Podršku odbornika dobio je i izvještaj o izvršenju budžeta grada za prvu polovinu godine, kao i izvještaj o radu vrtića „Trol“ za 2021/2022. godinu i Program rada „Trola“ za 2022/2023. godinu.
U UO vrtića „Trol“ su imenovani Ognjen Subotić, Dragica Đekić i Srđan Sarić, a za članove UO Turističke organizacije Tanja Bilić i Sanja Grubeša, dok je Goran Vukičević imenovan za vršioca dužnosti člana.

Za članove Nadzornog odbora „Derventskog lista i Radio Dervente“ su imenovani Vesna Šain, Darko Vračević i Neda Đalić Markuljević.

Skupština grada donijela je i odluku o privremenom stambenom zbrinjavanju readmisiranih državljana BiH u stanovima saniranim kroz odgovarajući projekat, kao i odluku o izradi dijela Regulacionog plana „Centar Istok – Centar Zapad“. Usvojene su i odluke o prodaji dvije gradske parcele u Industrijskoj zoni preduzeću „Frukta trejd“, kao i nekoliko odluka koje se odnose na imovinsko – pravne poslove između fizičkih lica i grada.
Zeleno svjetlo dobio je Nacrt odluke o uslovima, načinu držanja i zaštiti pasa i mačaka, izvještaj o realizaciji Gender akcionog plana grada za ovu i prošlu godinu. Na lični zahtjev Jelena Đurđević razriješena je funkcije člana Gradske izborne komisije, a donesena je odluka o imenovanju Savjeta za izmjene dijela Regulacionog plana „Gakovac“.

Gradonačelnik Derventa Milorad Simić navodi kako ovaj akcioni plan ima za cilj da otkloni određene male primjedbe koje su stajale u pozitivnom revizorskom izvještaju za 2021.godinu.

Podsjeća i da je gradsko rukovodstvo pokazatelj da se u Derventi sve radi u skladu sa zakonom.

Navodi i da je normalno da opštine i gradovi ali i njihove javne institucije dobro rade pri čemu uobičajno da se dese određeni propusti koje je ipak moguće otkloniti.

Mogu reći da je Derventa ponovo nagrađena za svoj uspješan rad pri čemu smo jedini u Srpskoj koji uzastopno po treći put dobiju pozitivan revizorski izvještaj. Međutim dobili smo i dvije male primjedbe koje su minorne zbog čega smo odmah usvojili i akcioni plan kako bi to riješili. Moram reći i da ovaj izvještaj revizora, govori o Derventi i administraciji. Međutim ja sam jasnog stava da uvijek može bolje, rekao je Simić.

Šef Kluba odbornika SDS-a u SG Derventa Pero Đurić navodi da aktuelna vlast u brojnim izvještajima koje je dostavila revizorima, nije na adekvatan način prikazala trošenje budžetskih sredstava.

Vlast nije željela da pokaže da se dio sredstava ne poklapa sa onim što je prikazano u papirima. To pokazuje i primjer nasipanja puteva pri čemu u papirima stoji da je sa odreženim sredstvima, izvršeno nasipanje lokalnog nekategorisanog puta dok je na terenu situacija drugačija pri čemu je nasut neki privatni put. Tako je i sa postavljanjem rasvjete i drugim stvarima. Mislim da su na taj način sakrili mnogo stvari u vezi trošenja budžetskih sredstava, rekao je Đurić.

Vladajuća koalicija otvoreno se protivi tvrdnji opozicije koji kažu da revizorski izvještaj ne pokazuje pravo stanje na terenu. Šef Kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš navodi da te tvrdnje osporava pozitivan revizorski izvještaj koji Derventa dobija već treći put.

Glavna služba za reviziju je dala pozitivan revizorski izvještaj i za konsolidovan revizorski izvještaj i za pitanje usklađenosti akata sa zakonskim i podzakonskim aktima. Opozicija smatra da se to radi svake godine već kada dođete na red onda revizori i uzmu u razmatranje. Prema tome mislim da je dobro, kada je u pitanju finansijski izvještaj, da nema nedostataka i da je na pravilan način iskorištena svaka marka, kaže Tomaš.

Derventa Cafe/TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here