Vijesti Kultura i obrazovanje Uz igru i pjesmu proslavljeni 17. Susreti srpskog folklora

Uz igru i pjesmu proslavljeni 17. Susreti srpskog folklora

0

Povodom obilježavanja 20 godina od oslobađanja opštine Dervente, a u organizaciji SPKD “Prosvjeta” i SKUD “Derventa”, u subotu 29. septembra održani su “17. Susreti srpskog folklora – Derventa 2012”.

Uz igru i pjesmu proslavljeni 17. Susreti srpskog folklora

Pored domaćina SKUD “Derventa” i derventskih mažoretkinja, ovogodišnje susrete su uveličali gosti iz Prnjavora – UKUD “Taras Ševčenko”, Sokolca – KUD “Romanijska Luća”, zatim KUD “Đoko Patković” iz Bobote (Hrvatska) i KUD “Mladost” iz Bača (Srbija).

Kao i prethodnih godina učesnici susreta su prvo položili vijence na Centralnom spomeniku posvećenom žrtvama iz odbrambeno-otadžbinskog rata na Trgu pravoslavlja, a potom je uslijedio svečani defile ulicama Dervente.

Po završetku defilea, učesnici su se vratili u Centar za kulturu gdje je održan centralni dio programa. Publika u Centru za kulturu imala je priliku da uživa u dvočasovnom koncertu. Pored folklornih ansambala pomenutih društava koji su izvodili igre iz Republike Srpske i Srbije, publici su se predstavile i pjevačke grupe društava iz Srbije i Hrvatske sa tradicionalnim pjesmama kao i instrumentalisti SKUD “Derventa” na šargiji i violini. Nešto drugačiji nastup imali su gosti iz Prnjavora, Ukrajinsko kulturno umjetničko društvo “Taras Ševčenko”, čiji su članovi izveli igre svoga naroda.

Gosti su posebno bili oduševljeni derventskom publikom koja je podržala sve učesnike gromoglasnim aplauzima. Nakon završenog koncerta svi učesnici susreta su nastavili zajedničko druženje sa željom da se i dogodine opet sastanu na tradicionalnim “Susretima srpskog folkora” u Derventi.

Z. B. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here