Vijesti Kultura i obrazovanje Obilježen vijek od osnivanja Učiteljske škole u Derventi

Obilježen vijek od osnivanja Učiteljske škole u Derventi

0

Sinoć je u Centru za kulturu, Svečanom akademijom i izložbom fotografija, obilježena stota godišnjica od osnivanja Učiteljske škole u Derventi.

Foto: Fadil Pelsesić

Foto: Fadil Pelsesić

Izložba „Kroz ključonicu sjećanja“, koju je pripremio Fadil Pelesić, bila je uvod u obilježavanje ovog velikog jubileja. U uvodnom govoru autor je spomenuo neke od najuspješnijih ličnosti koje su pohađali derventsku Učiteljsku školu.

– Svi mi imamo 2 roditelja, a ja kažem 3, jer uz oca i majku, osobe koja nam ostaju najtrajnije u životu su naši učitelji, dodao je.

Nakon izložbe održana je Svečana akademija na kojoj je predstavljena bogata tradicija ove obrazovne ustanove koja je sa radom u Derventi (današnjoj OŠ “Nikola Tesla) započela 1914. godine nakon atentata na Franca Ferdinanda, da bi u nekoliko navrata, izazvanih političkim i ratnim krizama, prekidala svoj kontinuitet u našoj opštini. Ipak, nakon rata, poslednjih deset godina ova institucija je postojanje nastavila kroz istureno odjeljenje Učiteljskog fakulteta iz Banjaluke.

Održan je i prigodan kulturni program u okviru kojeg je, između ostalih, nastupio i derventski hor “Mozaik”. Svečanosti su prisustvovali minister prosvjete i kulture RS Dane Malešević, načelnik opštine Derventa Milorad Simić i brojni drugi predstavnici opštine u institucijama RS i BiH, te bivši učenici škole.

 B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here