Vijesti Društvo Tolerancija na ispitu: Kakav je položaj derventskih homoseksualaca?

Tolerancija na ispitu: Kakav je položaj derventskih homoseksualaca?

8

Pored svih nedaća koje muče mlade ljude u Bosni i Hercegovini i regionu, poput besparice, nezaposlenosti i beznađa, pojedine društvene grupe su i u težoj situaciji, do te mjere da su im ograničena i neka od osnovnih ljudskih prava. Strah, dvostruki identitet, život u anonimnosti, zasnivanje porodice kao paravana i slično, samo su neke od poteškoća karakterističnih za pripadnike i pripadnice LGBT (lezbejska-gej-biseksualna-transrodna) zajednice.

Skjermbilde-2014-11-05-kl.-13.22.28

Kako je biti dio ove zajednice i pritom živjeti u maloj sredini, otkrili su nam dvojica anonimnih Dervenćana u dvadesetim godinama. Nije nevažno spomenuti da je „Bojan“ student, odrastao u centru grada, dok je „Vukašin“ iz jednog sela u okolini Dervente, zaposlen u lokalnom preduzeću, jer čak i ti faktori uveliko određuju njihovu svakodnevnicu.

Bojan je, kako kaže, polaskom u srednju školu došao do saznanja da ga, zapravo, privlači isti pol. Prvo je o svemu razgovarao sa roditeljima, koji su uprkos početnoj skeptičnosti, prihvatili njegovu seksualnu orijentaciju. Podršku je dobio i od najboljih prijatelja koji su uvijek bili uz njega, bez predrasuda i distance. Vukašinov slučaj je kompleksniji i on nije upoznao sa svojom seksualnom opredijeljenošću ni najbliže.

– Zbog osjećaja sramote, straha od predrasuda, pa čak i fizičkog nasilja, nisam o tome razgovarao ni sa najbližima. Smatram da bi me se porodica odrekla. Samo sa jednim prijateljem imam direktnu komunikaciju, dok sa ostalim moram da se prilagođavam situaciji, otkriva Vukašin.

Brojni su faktori od kojih zavisi da li će se pripadnik LGBT zajednice otvoriti pred najbližima, pri čemu ključnu ulogu imaju obrazovanost, ekonomska nezavisnost, otvorenost zajednice i mnogi drugi. Zbog toga nerijetko ostaju iza očiju javnosti, u nekim slučajevima čak i u heterogenim vezama. I dok se Vukašin susreće sa nepremostivim preprekama u komunikaciji, Bojan smatra da sa drugim pripadnicima ove populacije, uprkos različitim shvatanjima po brojnim „životnim“ pitanjima, postoji mnogo više razumijevanja, naročito kada su u pitanju teme od zajedničkog interesa.

Iako nisu deklarisani gej muškarci, obojica su se našla u neugodnim situacijama. Najčešće se to manifestovalo, kaže Vukašin, kroz neprilične komentare, a nerijetko je i sam morao zauzimati stavove većine, kada je u pitanju netrpeljivost prema zajednici kojoj i sam pripada. Dodatnn razlog za zatvorenost je i strah od gubitka posla i materijalne egzistencije. Sa sličnim problemima se susretao i Bojan.

– Prvi kontakt sa različitim oblicima diskriminacije pojavilo se u školama, kako od strane učenika, tako i od profesora. Od neprimjerenih komentara i uvreda, preko ozbiljnih verbalnih prijetnji fizičkim nasiljem, do toga da sam morao uložiti mnogo više truda da bi ostvario prosječne rezultate jer su me profesori izdvajali iz mase „običnih“ učenika, pojašnjava Bojan.

Vukašinu najteže pada odbačenost od društva, nesloboda i skrivanje zbog izvijesnih negativnih posledica. Iako ima partnera i smatra da je homoseksualna zajednica jednaka heteroseksualnoj kada su u pitanju odnosi koji se pojavljuju među parovima, oni nerijetko u javnosti ne mogu da ostvare nikakav kontakt.

– Više razumjevanja i podrške institucija u zaštiti bar onih prava koja su sada garantovana zakonima značilo bi mnogo, za početak, ističe Vukašin.

Sa druge strane, iako ne postoji mogućnost sklapanja bilo kakve homoseksualne zajednice, zbog čega dolazi do uskraćivanja najobičnijih pojava kao što je, na primjer, posjeta partneru u bolnici, postoje neki pozitivni pomaci.

– Ključ popravljanja položaja jeste edukacija. U federalnom Ministarstvu unutrašnjih poslova se provodi program edukacije službenika u cilju bolje zaštite pripadnika LGBT zajednice, dok Vlada RS aktivno sarađuje sa brojnim organizacijama i institucijama u cilju promocije i zaštite prava LGBT osoba, zaključuje Bojan.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

8 KOMENTARI

  1. Sreća pa kod nas normalni ljudi nemaju nikakve probleme (ili po vašem nedaće) kojima bi mediji trebali da se pozabave, pa se bave ovakvim stvarima.

    • Portal Derventa Cafe je mjesto gdje svi dobronamjerni Dervnećani mogu da dobiju svoj prostor.

      Kao što je ovo problem jedne grupe ljudi, rado ćemo prostor dati i svim drugim koji žele. Dovoljno je da se samo jave na [email protected].

      P.S.: Jako je bitno i da pročitate izvor pojedinih vijest.

      Pozdrav

  2. Jak ovaj pederski lobi da i dervencane vrbuje. Mislim da “nas” portal ipak treba prosuditi i da ovakve vijesti koje su u sluzbi promocije oboljelih, treba zaobici. Sledeci ugrozeni su pedofili, dajte i njima medijski prostor!?

    • Homoseksualnost nije na listi bolesti Evropske a ni Svjetske zdravstvene organizacije, dok pedofilija jeste i biće zauvijek, kao i nekrofilija, koprofilija i ostale seksualne devijacije. 🙂 Homoseksualnost je orjentacija, kao i heteroseksualnost. Prelistaj literaturu prije nego daš komentar, bio negativan ili pozitivan. 🙂

  3. E moj Pantelija. U kojem vremenu ti zivis i pod cijim uticajima gradis svoje misljenje.
    Tako kao ti su razmisljali samo fasisti koji su homoseksualce ubijali.
    Ti smatras da su to bolesnici.
    Vjerovatno ti je uzor Milorad Dodik koji svojim primitivizmom odusevljava takve kao ti i govori o “pederima”.
    Sta bi uradio kad bi ti sutra kcerka ili sin rekli da su homoseksualci?
    Sa takvim razmisljanjem otidji u crkvu i upali svjecu svetom Kacavendi.

    • Pa ni medjed ne skace na istopolne! Zar covjek nije dalje odmakao? Idite homici i razmnozavajte se na pustom ostrvu ako je to orjentacija. Protivprirodni defekt=pederluk!!!

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here