Vijesti Društvo Derventa dobija hidrološku i meteorološku stanicu

Derventa dobija hidrološku i meteorološku stanicu

0

Proteklog petka su predstavnici Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske razgovarali sa rukovodstvom opštine o realizacija projekta obnavljanja hidroloških i meteoroloških stanica u slivu rijeke Bosne i Ukrine. U ime Zavoda sastanku su prisustvovali direktor Zoran Božović, pomoćnik direktora za meteorologiju Igor Kovačić i načelnik odjeljenja za hidrologiju Darko Borojević.

DSC06677
Projektom “Prognoza poplava i uspostavljanje sistema ranog upozorenja” je predviđeno obnavljanje hidrološke stanice za mjerenje nivoa vode rijeke Ukrine i obnavljanje meteorološke stanice Derventa odnosno postavljanje automatske padavinske stanice koja bi mjerila temperaturu i vlažnost vazduha, te količinu i intenzitet padavina.

Potreba za postavljanjem hidrološke stanice javila se upravo iz razloga što na rijeci Ukrini ne postoje mjerenja ni količine padavina ni vodostaja, a to je jedina rijeka koja cijelim tokom prolazi kroz Republiku Srpsku.

“Poplave iz 2010. godine su dovoljan pokazatelj šta rijeka Ukrina može da uradi u nekim ekstremnim hidrološkim  uslovima”, rekao je Borojević i dodao da se ovim projektom ide za tim da se uspostavi prognozni sistem poplava i sistem realnog upozorenja, kako bi se kroz podatke o količini i intenzitetu padavina, mogle predvidjeti eventualne poplave.

Obaveza Opštine Derventa je da odredi lokaciju za postavljanje ove stanice, a po riječima Borojevića, Hidrometeorološki zavod raspolaže podatkom da je ovakva stanica bila na desnoj obali rijeke Ukrine, na relaciji između dva mosta.

“Bilo bi dobro,zbog poređenja podataka, da se za postavljanje stanice odredi ista lokacija jer su podaci koje imamo od 60-tih do 90-tih godina najoptimalniji i najbolji, pa će nam služiti za poređenje sa današnjim ili budućim”, rekao je Borojević. Znači, konačni cilj postavljanja ove stanice je uspostavljanje monitoringa padavina realnog kapaciteta i mjerenje proticaja vode u ovom slivu.

Opština Derventa ima meteorološku stanicu, za koju je opremu dobila poslije poplava 2010. godine od organizacije “Sandnes Dubrovnik”, ali ona, po riječima direktora HZ Božovića, nije u stalnoj funkciji.

“U fazi smo realizacije jednog projekta, koji se finansira sredstvima EU, u slivu rijeke Bosne i mi smo predvidjeli da na područuju grada postavimo jednu automatsku meteorološku stanicu. Prepoznali smo potrebu za proširenjem broja ovih stanica u lokalnim zajednicama i ranije, ali sredstva za to nismo mogli obezbijediti sami. Osim toga, i neke lokalne zajednice su pokrenule inicijativu za njihovim instaliranjem. O važnosti realizacije ovog projekta govori i činjenica da jedna marka uložena u meteorologiju vraća deset, a podatke koje one mogu ponuditi može koristiti i poljoprivreda, civilna zaštita,elektrodistribucija, prostorno planiranje i drugi”, rekao je Božović.

Oprema za hidrometeorološku stanicu, u okviru projekta, biće donirana Zavodu, a Zavod će je dati opštini Drventa na trajno korišćenje. Obaveza opštine je da odredi lokaciju za stanicu ,s tim da se pri odabiru lokacije mora voditi računa da stanica mora biti pod stalnim nadzorom.

Na sastanku je pomoćnik direktora Igor Kovačić upoznao rukovodstvo opštine sa još jednim projektom koji provodi Delegacija Evropske unije na području Jugoistočne Evrope, kroz IPA fondove. Realizacija projekta je povjerena Centralnoj evropskoj inicijativi (CEI), sa sjedištem u Trstu za Jugoistočnu Evropu i predstavništvom u Beogradu. Projekat će obuhvatiti države koje međusobno graniče, u našem slučaju to su Srbija, Hrvatska i BiH, odnosno Republika Srpska .Osnovna ideja projekta je da se stvori sistem komunikacije između onih koji prave informacije, onih koji ih koriste i onih koji treba da reaguju u određenim vanrednim situacijama izazvanim hidro-meteorološkim promjenama. Ideja je da se u projekat uključi po jedan grad iz pomenutih država, koji ima iskustva sa poplavama. Hidrometeorološki zavod RS je predložio da to bude Derventa, u Srbiji Čačak, a u Hrvatskoj Samobor.

Derventa mora podnijeti kandidaturu za projekat do 25. marta i ukoliko bi projekat bio prihvaćen, iz sredstava za realizaciju ovog projekta bi se mogla izdvojiti i sredstva za dodatno opremanje meteorološke stanice pa bi se time mogla proširiti meteorološka mjerenja. Iz tih sredstava, ukoliko bi se ukazala potreba, takođe bi se mogle instalirati još jedna ili dvije hidrološke stanice na rijeci Ukrini. Rukovodostvo opštine je prihvatilo inicijativu da kandiduje opštinu za ovaj projekat,a dostaviće Zavodu i prijedloge za lokaciju za postavljanje meteorološke i hidrološke stanice.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here