Vijesti Politika 21. sjednica SO Derventa: Usvojen Nacrt strategije za razvoj opštine do 2025....

21. sjednica SO Derventa: Usvojen Nacrt strategije za razvoj opštine do 2025. godine

0

21 so derventa (2)

Na današnjoj 21. sjednici Skupštine opštine Derventa odbornici su podržali predstavljeni Nacrt strategije razvoja opštine Derventa za period 2018. – 2025. godine.

Iako tek u formi nacrta, ova tačka je izazvala najviše odborničkih polemika, pa će sudeći po tome predstojeće javne rasprave biti zanimljivije od uobičajenih. Najvažniji strateški dokument naše lokalne zajednice definisan je na 150 stranica i plod je rada 14-članog Razvojnog tima na čijem čelu je bio narodni poslanik Igor Žunić. U njemu su sadržani najvažniji statistički podaci iz brojnih oblasti, te komparativne prednosti i smjernice za razvoj opštine. Razvoj lokalne zajednice u tom periodu određen je vizijom da Derventa predstavlja urbani centar regije u društvenom, kulturnom i privrednom smislu i najpoželjniju sredinu za investiranje.

Raspravljajući o ovoj tački odbornik SDS-a Vlado Kovačević rekao je da bi među potencijalne prijetnje po zaštitu životne sredine trebalo navesti i Rafineriju nafte u Brodu, dok je predsjednik kluba PDP-a Mirko Petrić naglasio da ovaj dokument treba da sadrži i plan za zadržavanje mladih osoba u Derventi, te mehanizme za monitoring realizacije strategije.

Podršku odbornika dobio je i Prijedlog odluke o donošenju Regulacionog plana „Rampa“, prijedlog zaključka o utvrđivanju Nacrta dijela Regulacionog plana „Industrijska zona“ i Prijedlog odluke o pristupanju izradi Urbanističkog plana za urbano područje opštine Derventa.

Usvojen je i prijedlog odluke o davanju na upravljanje, korišćenje i održavanje imovine u svojini opštine Derventa Javnoj ustanovi „Sportsko kulturni centar“ Derventa, kojom je ovoj ustanovi na upravljanje predano igralište „Partizanovo“, kao i Nacrt odluke o komunalnoj naknadi, koja predviđa samo formalne izmjene dosadašnje odluke.

Skupština opštine razmatrala je i usvojila i nekoliko odluka iz imovinsko-pravne oblasti vezanih za prodaju neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta putem neposredne pogodbe, o zamjeni nekretnina između opštine Derventa i fizičkih lica i utvrđivanju tržišne vrijednosti za gradsko građevinsko zemljište po zahtjevima lica.

Usvojen je Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Derventa za prvih šest mjeseci ove godine, kao i Informacija o ostvarivanju prava u skladu sa Zakonom o pravima boraca, vojnih invalida i porodica poginulih boraca odrambeno-otadžbinskog rada Republike Srpske.

Podršku odborinka dobio je Godišnji program rada Javne predškolske ustanove „Trol“ za radnu 2018/2019. godinu, te izvještaji o radu i poslovanju javnih ustanova čiji je osnivač opština Derventa za period januar-juni 2018. godine, kao i informacije o radu i stanju u osnovnom i srednjem obrazovanju na području opštine Derventa, osim Turističke organizacije opštine Derventa i OŠ „Đorđo Panzalović“ Osinja.

Odbornici Skupštine opštine usvojili su Prijedlog rješenja o imenovanju Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja u sastavu Ćebedžija Olivera (predsjednik komisije), Jovičić Ana (zamjenik predsjednika), Todorić Mirjana (član), Pejin Ivona (zamjenik člana), Mujačić Ljiljana (član) i Gavrić Slađana (zamjenik člana), kao i prijedloge rješenja o imenovanju članova upravnih odbora Sportsko-kulturnog centra Derventa (Subotić Ognjen, Asentić Željko, Rašić Dejan), Centra za kulturu (Radanović Jasmina, Maletić Radenko, Marković Ivana) i Centra za socijalni rad (Pepić Goran, Kovačević Daliborka i Bandić Danijela).

Svečanu zakletvu položio je i odbornik Ujedinjene Srpske Slavko Bojanić, koji će u skupštinskim klupama zamijeniti Dragana Vukadinovića.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code