Vijesti Kultura i obrazovanje Promovisana zbirka pjesama za djecu “Vesela parada” Savka Pećića Pese

Promovisana zbirka pjesama za djecu “Vesela parada” Savka Pećića Pese

0

Pisac, novinar i fotograf Savko Pećić Pesa promovisao je protekle srijede u Centru za kulturu svoju prvu zbirku pjesama za djecu pod nazivom “Vesela parada”.

Promocija_knjige _2_
“Ovo je moja prva knjiga dječije poezije, a osma knjiga koju sam izdao. Pjesme sam posvetio svojim unucima i one su nastale u druženju sa njima. Onda sam shvatio da pjesme mogu da imaju vrijednost i za drugu djecu, bake i deke. U knjizi ima dosta koautora, od učitelja i onih koji rade sa djecom do djece koja su radila ilustracije za te pjesme. Vjerujem da su se moje emocije u pjesmama poklopile sa emocijama drugih baka i deka”, rekao je autor na promociji knjige.

Recenzenti knjige su Jasmina Radanović i Željko Đukić, a ilustracije su uradili učenici petog razreda OŠ “Nikola Tesla” i učiteljica Danijela Miljić-Bandić.

Govoreći o knjizi Radanovićeva je rekla da iz pjesama zrači ljubav prema potomcima i prirodi i njihovoj prolaznosti i vječnosti.

“Autor posmatra svijet okom djeteta, veseo, lepršav, ispunjen srećom i blagostanjem. Dječija radost je prisutna u istraživanju svijeta koji ga okružuje. On je putnik koji traga, posmatra svijet oko sebe, osluškuje, uživa u veličanstvenim promjenama prirode, vodi na putovanje kroz godišnja doba. Svojom rječju on uljepšava našu svakodnevnicu, približavajući nam jedinstvo čovjeka i univerzuma”.

Đukić ističe da je ova lijepa pjesmarica namijenjena djeci i svakom odraslom koji ima priliku da drži dijete u svom krilu ili koji mašta da probudi dijete u sebi.

“Knjiga je započeta već odavno, u prohujalim godinama Savka Pećića, negdje na livadama, u gajevima, na potocima, na strnjištima, na roditeljskom krilu ili u dvorištu rodne kuće”, rekao je Đukić.

Savko Pećić je dugogodišnji predsjednik Srpskog književnog kluba “Vihor”, do sada je objavio tri samostalne zbirke pjesama”Sa suzama žita ostaju”,”Jenki na Balkanu” i “U liku i praliku”, knjigu proze i poezije “Život i sjećanja”, zatim knjige “Derventske kaskade”, “Životok” i hronološku monografiju o manastiru u Donjoj Bišnji “Živi izvor duhovne vode”. Zastupljen je u više od 80 zajedničkih zbirki pjesama i proze. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada za svoj rad.

Promociji su prisustvovali književnici iz Dervente, Prnjavora i Doboja, stihove recitovali učenici osnovne škole “Nikola Tesla”.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here