Vijesti Politika 22. sjednica Skuptine grada: Novih 1,5 miliona za infrastrukturu, povećana cijena kubika...

22. sjednica Skuptine grada: Novih 1,5 miliona za infrastrukturu, povećana cijena kubika vode

1

Nakon opoziva Marinka Nikolaša (opširnije OVDJE), odbornici su na jučerašnjem nastavku sjednice usvojili Plan kapitalnih investicija za 2023. godinu, Program podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela od 485.000 KM i povećanje cijene vode i komunalnih usluga.

Planom kapitalnih investicija je predviđeno 950.000 KM za sanaciju gradskih ulica i vodovodne i druge mreže, a taj iznos se prije svega odnosi na rekonstrukciju ostatka ulice Kralja Petra I. 90.000 KM će se uložiti najvećim dijelom za završetak dječijeg igrališta na Čardaku, dok je za nastavak izgradnje Gradskog groblja izdvojeno 60.000 KM, adaptaciju prostora za spomen sobu borcima VRS u iznosu od 50.000 KM, te 150.000 KM za sufinansiranje nabavke mamografa u Domu zdravlja, naveo je zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić.

Obrazlažući zbog čega su odbijeni amandmani odbornika SDS-a i DNS-a, Jeftić je dodao da se očekuje i raspodjela iznosa suficita iz prošle godine koji će takođe biti u funkciji izgradnje infrastrukture koja je predložena.

Šef Kluba odbornika SDS-a Branko Katanić je ocijenio da su kapitalni projekti neozbiljno planirani i nedefinisani, te da su potcjenjivački prema odbornicima. Na kraju, Plan (opširnije OVDJE) je usvojen sa 20 glasova u korist.

Bez veće rasprave usvojeni su i Izvještaj pravobranilaštva za 2023. godinu, Izvještaj o radu gradonačelnika kao člana AD „Komunalac“, te Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o utvrđivanju cijena komunalnih usluga kojim je povećana cijena kubika vode sa 1,03 na 1,25 KM za domaćinstva.

Do korekcija cijena isporuke vode, korišćenja kanalizacije i deponovanja i odvoza otpada za domaćinstva, a ne i za pravne subjekte, je došlo zbog poremećaja cijena na svjetskom tržištu, što je rezultiralo korekcijom cijena energenata koje preduzeće koristi, prije svega goriva, električne energije i materijala, stoji u obrazloženju Odluke.

Na pitanje odbornice Sanje Dimitrić zbog čega je došlo do povećanja cijena komunalnih usluga na grobljima, predsjednik Nadzornog odbora „Komunalca“ Milena Vasić je istakla da se izmjena odnosi samo na groblje u Ulici 1. maja jer se radi o velikoj površini na kojoj je potrebno izgraditi pripadajuću infrastrukturu, što je nemoguće bez povećanja cijena.

Takođe, bez diskusija je usvojen i Prijedlog plana korišćenja sredstava za podsticanje razvoja poljoprivrede i sela vrijedan 485.000 KM.

Nastavak zasjedanja je planiran za 11. maj.

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here