Vijesti Politika 23. sjednica SO Derventa: Usvojen budžet i Strategija razvoja, izostala pitanja i...

23. sjednica SO Derventa: Usvojen budžet i Strategija razvoja, izostala pitanja i odgovori na “aktualcu”

0

Skupština opštine Derventa usvojila je na današnjoj 23. sjednici Budžet opštine za 2019. godinu u iznosu od 14.116.830 maraka. O samom toku rasprave i najvažnijem dokumentu lokalne zajednice pisaćemo uskoro i opširnije.

Takođe, usvojen je i prijedlog Rebalansa budžeta za tekuću godinu kojim je ovogodišnji budžet stvarno umanjen za oko 900.000 maraka. Manjak se pojavio, kako je pojašnjeno, zbog izostanka planiranih prihoda od prometa parcela u vlasništvu opštine do kojeg je došlo jer Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske nije završila potrebne procedure oko utvrđivanja vlasništva. Nakon drugog rebalansa, budžet opštine za godinu na isteku iznosi 14.309.957 maraka.

Umanjenje tekućeg budžeta pratilo je i rebalans Plana kapitalnih investicija tekuću godinu, koji je manji za oko 580.000, te iznosi 3.155.433 maraka.

Nakon usvajanja predloženog Programa rada Skupštine opštine za narednu godinu uslijedila je rasprava odbornika oko odluka o visini stope poreza na nepokretnosti i visini vrijednosti nepokretnosti po zonama.

Amandman Srpske demokratske stranke /SDS/ da visina stope poreza na nepokretnosti bude 0,10, odnosno 0,05 za nepokretnosti u kojima se obavlja proizvoda djelatnost, umjesto predloženih 0,14 i 0,08, vladajući su odbili uz obrazloženje da bi to umanjilo budžetske prihode što bi uticalo i na budžetska davanja poput podsticaja, a da sa druge strane smanjenje stope ne bi značajnije uticalo na rasterećenje privrede i budžeta domaćinstava, kako je tvrdio predlagač.

Diskutanti su se složili sa ocjenom da se trebaju preduzeti sve mjere kako bi se povećao procenat naplativosti poreza na nepokretnosti, a na pitanje odbornice PDP-a Sanje Dimitrić šta je u tom smislu i preduzeto, zamjenik načelnika Siniša Jeftić rekao je da je opština formirala komisiju koja je evidentirala hiljade lica koja nisu ispunila obavezu prijave svojih nekretnina Poreskoj upravi, te da se svakodnevno ovoj ustanovi dostavljaju imena tih lica, iako je to nije posao lokalne zajednice već upravo Poreske.

SDS je amandmanski djelovao i na Odluku o visini vrijednosti nepokretnosti po zonama, predlažući da se stopa nepokretnosti za šumsko zemljište snizi sa 6 KM/m2 na od 3,5 do 2 KM/m2, u zavisnosti da li pripada 7, 8, 9 ili 10 zoni, ali je taj prijedlog takođe odbijen, pa je na snazi ostala prošlogodišnja odluka.

Usvojena je i Strategija razvoja opštine Derventa do 2025. godine, uz prijedlog kluba SNSD-a da se zbog bržeg transportovanja medicinskih pacijenata u ovaj dokument uvrsti i izgradnja heliodroma, na šta je šef kluba PDP-a Mirko Petrić prokomentarisao da bi veći značaj imala nabavka dobro opremljenog saniteta.

Usvojene su i izmjene i dopune Programa namjenskog utroška sredstava posebnih vodnih naknada za 2018. godinu, kao i Prijedlog odluke o opštinskim administrativnim taksama, Prijedlog odluke o izmjenama Odluke o komunalnim taksama, te Prijedlog odluke o komunalnoj naknadi.

Prijedlozi odluka o ekonomskoj cijeni usluge Javne predškolske ustanove „Trol“ Derventa za 2019. godinu, o pristupanju izgradnji objekata za potrebe Teritorijalne vatrogasne jedinice Derventa (takođe uskoro opširnije), o prodaji nepokretnosti u svojini opštine Derventa putem licitacije i o visini naknade za nepokretnosti u svojini opštine Derventa za koje se vodi postupak eksproprijacije takođe su dobili podršku odbornika.

Na dnevnom redu 23. sjednice Skupštine opštine, razmatrana je Informacija o uslovima i životu penzionera na području optšine Derventa, te Informacija o primjeni Odluke o ravnopravnosti polova u opštini Derventa za period 01.01. – 31.10.2018. godine.

Novi član Komisije za izbor i imenovanja je Miodrag Tešendić, dok je Željko Nagradić izabran za predsjednika Odbora za ravnopravnost polova Skupštine opštine Derventa, Irena Evđenić za zamjenika predsjednika, a Sanja Dimitrić za člana.

Predsjednik Savjeta za izradu Urbanističkog plana za urbano područje opštine Derventa je Tomaš Slavko, a za članovi Živanić Spomenka, Budišić Bojan, Nožica Tanja, Kovačević Sanela, Nović Srđan i Vuković Dragan.

Izostala pitanja na „aktuelnom času“

Umjesto britkih odborničkih pitanja i odgovora na „aktuelnom času“ odbornica Sanja Dimitrić apelovala je da se prilikom određivanja radnog vremena za predstojeće praznike izjednače radnici u privatnom i javnom sektoru, da bi zaposleni u trgovinama više vremena proveli sa porodicama.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code