Vijesti Politika 26. sjednica SO Derventa: Odbornici pretresli rad javnih preduzeća i „Derventskog lista“

26. sjednica SO Derventa: Odbornici pretresli rad javnih preduzeća i „Derventskog lista“

0

Odbornicima Skupštine opštine Derventa na današnjem zasjedanju pretresali su izvještaje o poslovanju za proteklu, te programe rada i finansijske planove za narednu godinu lokalnih javnih preduzeća.

Dom zdravlja, Dječije obranište „Trol“, Centar za socijalni rad, Centar za kulturu, Gerontološki centar, Narodna biblioteka „Branko Radičević“, Sportsko-kulturni centar “Derventa” i ustanova Derventski list dobili su prolazne ocjene, dok podršku odbornika nije dobio izvještaj o radu Turističke organizacije u prošloj godini.

Ovakvim epilogom, s obzirom da ova preduzeća predstavljaju “produženu ruku administracije“, zadovoljan je bio načelnik opštine Milorad Simić.

Turistička organizacija nije dobila podršku i ni sam im ne bih dao prolaznu ocjenu. Imamo obavezu da intervenišemo, u smislu pretvaranja te javne ustanove u referat u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti ili neki drugi oblik, vidjećemo u narednom periodu, otkrio je Simić.

Očekivano, najviše zanimanja odbornika bilo je za rad Doma zdravlja, tačnije za pedijatriju (opširnije OVDJE) i porodilište. Direktor Mirko Šaran rekao je da borba protiv zatvaranja porodilišta traje duže od 20 godina, te da je, pored specijalizacije anesteziologa, izveden i dio radova potrebnih za prilagođavanje prostora.

Uslove sadašnjeg pravilnika koji reguliše rad vanbolničkih porodilišta praktično je nemoguće ispuniti odmah, tačnije potrebno nam je bar 5 godina. Činimo napore da pokušamo nadležne ubijediti da nađemo kompromisno rješenje. Naš ideal je da imamo salu, krv, anesteziologe, transfuziologe i sve ostalo što se pravilnikom od nas traži, ali nam je potrebno prelazno rješenje, rekao je Šaran.

Prilikom skupštinske rasprave Šaran je rekao da je formirana posebna sala za hitne porode, te da Porodilište u Prnjavoru radi izvan zakonskih okvira, što smatra nedopustivim. Odbornik SDS-a Pero Đurić ustvrdio je da viši nivoi vlasti žele namjerno ugasiti porodilišta.

Direktor Centra za socijalni rad Samira Fejza, odgovarajući na pitanje odbornika Pere Đurića o navodnim ukidanjima i smanjivanjima određenih socijalnih prava, odgovorila je da se ta ustanova striktno drži zakonskih propisa.

Držimo se zakona i to je ono što je bio elementarni problem jer su prethodnih godina veoma blago tumačene odredbe, tako da je, od kada smo počeli reviziju, broj korisnika novčane pomoći sa više od tri stotine smanjen na oko 160, pojasnila je Fejza.

Odbornik Vlado Kovačević je u objedinjenoj raspravi o javnim preduzećima rekao da u pojedinim preduzećima postoji višak radnika, dok je u drugim manjak, te upozorio na neujednačenu praksu kada je u pitanju isplata naknada za upravne odbore.

Na konstataciju odbornika Kovačevića da je cijena boravka djeteta u vrtiću „Trol“ viša nego u okolnim opštinama, direktorica Gordana Simić je rekla da se u drugim ustanovama plaća puna cijena za svako dijete, dok u derventskom vrtiću roditelji za drugo dijete plaćaju pola utvrđenog iznosa, a boravak trećeg je besplatan.

Odbornika Peru Đurića zanimalo je šta će se uraditi s obzirom da će otvaranje vrtića, planirano za 1. april, biti prolongirano. Rok za izvođenje radova bio je četiri mjeseca, a s obzirom da će biti vjerovatno probijen, izvođač će biti sankcionisan po zakonu, što nije prvi put kada je investitor opština Derventa, rekao je načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Goran Jevtić. Direktorica Gordana Simić rekla je da će radovi biti završeni u narednih mjesec dana, nakon čega slijedi opremanje.

Vršilac dužnosti direktora Gerontološkog centra Derventa Đurđa Pijetlović pojasnila je da rukovodstvo ustanove ni opština Derventa nema uticaja na dinamiku izvođenja radova, te da je sve obaveze lokalna zajednica davno ispunila. Složene procedure na višim nivoima vlasti i detaljne kontrole međunarodnih finansijera glavni su razlozi za odugovlačenje projetka.

U funkciji Skupštine preduzeća Skupština opštine Derventa usvojila je izvještaj o radu „Derventskog lista i radija Derventa“ za 2018. godinu, kao i program rada i poslovanja za ovu godinu. V.d. direktora ovog preduzeća Čedo Vujičić požalio se na niske plate zaposlenih u preduzeću, kao i na nelojalnu konkurenciju u vidu internet portala, dok je opozicija žestoko kritikovala uređivačku politiku.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here