Vijesti Politika 27. sjednica SG Derventa: Usvojen Rebalans budžeta za tekuću i Nacrt budžeta...

27. sjednica SG Derventa: Usvojen Rebalans budžeta za tekuću i Nacrt budžeta za predstojeću godinu

0

Odbornici su podržali Odluku o rebalansu budžeta za tekuću godinu kojim je okvir povećan za oko 3,4 miliona KM, kao i Nacrt budžeta grada Derventa za 2024. godinu u iznosu od 24,3 miliona KM.

Odluku o usvajanju budžeta grada za 2023. godinu – rebalans – podržalo je 15 odbornika, nakon duže rasprave.

Načelnik Odjeljenja za finansije Gradske uprave Mile Strinić istakao je da nakon prošlomjesečnog usvajanja Nacrta rebalansa za tekuću godinu došlo do uvećanja budžetskog okvira po dva osnova.

Federalno Ministarstvo izbjeglih i raseljenih odobrilo je 80.000 KM za izgradnju ulice Marka Kraljevića, a Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske 49.491 KM za podsticaj za razvoj infrastrukture. Budžetski okvir je tako povećan za 3.396.000, na ukupno 25.690.491 KM, rekao je Strinić, dodajući da je došlo do „probijanja“ budžetskog okvira na stavci skupštinske reprezentacije.

Šef kluba odbornika SDS Branko Katanić je ocijenio da je dobro što je budžet stabilan, ali da bi se narodni novac mogao drugačije raspoređivati.

Odbornik Mirko Petrić (PDP) je rekao da vladajući trebaju biti zabrinuti zbog pada prihoda od PDV-a i da je trebalo iskoristiti priliku da se poveća koeficijent raspodjele, zatraživši objašnjenje zbog čega su povećani rashodi za lične prihode u javnim ustanovama „Trol“ i Centar za socijalni rad.

Ostvareni PDV na nivou BiH se prikuplja na račun sa kojeg se vrši raspodjela prema entitetima i lokalnim samoupravama prema tačno određenim koeficijentima, podsjetio je Strinić u svom odgovoru.

Koliki procenat lokalna zajednica dobija od prihoda PDV-a se određuje na osnovu kriterijuma poput površine teritorije, broja stanovnika i srednjoškolaca, tako da mi nemamo mogućnost za povećanje koeficijenta. Što se tiče povećanja rashoda za lična primanja, u vrtiću „Trol“ je do toga došlo zbog potrebe za stručnim kadrom poput pedagoga, defektorloga i dva vaspitača za pružanje podrške u nastavi djeci sa posebnim potrebama, a u Centru za socijalni rad zbog stručnog radnika koji se bavi problemima nasilja u porodici, što imaju i druge ustanove ovog tipa, pojasnio je Strinić.

Obrazlažući Nacrt budžeta za narednu godinu on je istakao da se projektovan budžet od 24.322.000 KM, koji je od ovogodišnjeg veći za 9,5 odsto.

Odbornica Sanja Dimitrić (NF) je navela da se radi o predizbornom dokumentu jer se u javnim ustanovama povećavaju plate, što je ocijenila načinom uticanja na zaposlene tokom budućih izbora, ističući da nisu izdvojena sredstva za nabavku besplatnih udžbenika, ni za podršku penzionerima, privatnim predškolskim ustanovama i sličnim kategorijama, predloživši da se to uradi prilikom izrade konačnog dokumenta.

Zamjenik gradonačelnika Siniša Jeftić je odbacio takve tvrdnje, navodeći da je Nacrt budžeta posljedica kontinuiteta politika i principa od kojih se ne odstupa.

Pričati da je ovo predizborni budžet je pogrešno jer, na primer, na stavci kapitalnih investicija je iznos od 2 miliona KM, koliko je bilo i do sada. Cilj Vlade i svih uprava je dizanje standarda građana, a treba napomenuti da stavke za plate obuhvataju i troškove bolovanja zaposlenih čija složenost radih mjesta zahtjeva zamjene koje takođe rade za plate, potom postoje oni koji odlaze u penziju, a kojima su zakonom određene otpremnine. Ministarstvo dobija ovaj dokument i traži objašnjenja za sve izmjene, tako da lokalna zajednica ne može tek tako nekom povisiti plate, rekao je Jeftić, dodajući da u Derventi ne postoji predizborno zapošljavanje desetina ljudi sa kojim poslije izbora niko ne zna šta da radi.

Nacrt budžetaza 2024. godinu je na kraju usvojen jednoglasno.

Nakon pauze jednoglasno je usvojen Prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana „Gakovac“ kojem je omogućena izgradnja stambeno-poslovnog objekta, kao i Prijedlog odluke o izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Centar zapad“.

Bez ozbiljnijih rasprava usvojeni su Prijedlog odluke o usvajanju Plana mreže zdravstvenih ustanova na teritoriji Grada Derventa za period 2023.-2028. godine, te Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Derventa i Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora Javne ustanove „Centar za socijalni rad Derventa“.

Prijedlog odluke o prodaji garaže u svojini Grada Derventa na području katastarske opštine Derventa 1 putem usmenog javnog nadmetanja (licitacije), kao i Informacija o primjeni Odluke o ravnopravnosti polova u Gradu Derventa za period 01.01.- 31.10.2023. godine, te Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju Komisije za sprovođenje javnog nadmetanja i Prijedlog rješenja o izmjeni Rješenja o imenovanju Komisije za izbor po javnom konkursu za imenovanja u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Derventa su takođe dobili podršku odbornika.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here