Vijesti Politika 27. sjednica SO Derventa: Podrška većine odbornika radu opštinske uprave – VIDEO

27. sjednica SO Derventa: Podrška većine odbornika radu opštinske uprave – VIDEO

0
Foto: Nenad Simić

Odbornici Skupštine opštine Derventa usvojili su na jučerašnjoj sjednici izvještaj o radu načelnika i Opštinske uprave u prošloj godini, kao i izvještaj o izvršenju budžeta opštine za 2018. godinu, u kojem je evidentiran suficit od 1.117.873 maraka.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je u izvještaju o radu načelnika navedeno sve što je lokalna zajednica u protekloj godini uradila odgovorno i na korist građana, zbog čega su dobili brojna priznanja, od kojih je zadnja “Lider održivog razvoja i konkurentnosti Podunavlja”, koje je dodijelio Institut evropskih regiona iz Salzburga u saradnji sa agencijom “Media invent” iz Novog Sada i Privrednom komorom Vojvodine.

Uvijek nastojim da ozbiljno radimo i budemo od koristi našim građanima. Nastojim u najvećoj mjeri da opravdamo plate koje imamo i u dobroj mjeri se odgovorilo zadacima, mada uvijek može bolje, naveo je Simić.

Šef Kluba odbornika SDS-a Branko Katanić kazao je da je demografska slika opštine, odnosno podaci o broju rođenih i umrlih na području opštine, a koji su navedeni u izvještaju o radu Opštinske uprave, poražavajući. Ukazao je i na informaciju o provedenim javnim nabavkama od oko 300.000 maraka, a koje nisu podlijegale redovnom postupku nabavki.

Šef kluba poslanika PDP-a Mirko Petrić upitao je za sudbinu oko 600.000 maraka opštinskih sredstava koje su bile deponovane u Bobar banci, a o čemu nema informacija u izvještaju o radu lokalne uprave, kao ni o statusu porodilišta.

Bilo bi korisno i da znamo koliko opštinskih stipendista se vrati u Derventu poslije studija, zaključio je Petrić upitavši i na koji način se građani obavještavaju o situacijama kada se utvrdi neispravnost vode.

Načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić kazao je da je Zakonom o javnim nabavkama definisano koje nabavke spadaju u monopolski sistem nabavki, navodeći da se radi o Službenom glasniku, električnoj energiji i PTT uslugama.

Sredstva deponovana u Bobar banci su priznata od strane stečajnog upravnika i procedura u vezi s tim je u toku. U ranijim izvještajima o radu Opštinske uprave izvještavali smo o tome, naveo je Strinić.

Odbornik SNSD-a Slaviša Đuraš kazao je da je tema porodilišta apsolvirana na prošloj sjednici SO, kada je razmatran rad Doma zdravlja Derventa, dok je načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Mile Tadić odgovorio da je komunalno preduzeće dužno je da, čim se utvrdi neispravnost vode, o tome obavijesti građane putem sredstava informisanja.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Borivoje Golubović objasnio je da broj upisa u matične knjige ne odražava stvarno stanje i ne može se dovesti u vezu sa stopom nataliteta i mortaliteta.

Djeca koja se rađaju u drugim gradovima i državama ne moraju biti upisana u matične knjige na području Dervente, objasnio je on.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović pohvalio je rad javne uprave.

– U odnosu na druge opštine, Derventa nema viška radnika u javnoj upravi, već naprotiv sedam ranih mjesta, a koja su predviđena, nisu popunjena. Volio bih kada bi nepopunjeno radno mjesto u Odjeljenju za inspekcijske poslove, na poziciji komunalni policajac, bilo riješeno. Derventa trenutno ima dva komunalna policajca, koji imaju velik obim posla, a trebalo bi da ih ima bar pet, rekao je Pijetlović dodajući da bi bilo dobro kada bi Skupština opštine imala podatke o broju rođene djece koja su rođena u okolnim opštinama, a žive u Derventi.

Izvještaj o radu načelnika i Opštinske uprave usvojen je sa 16 glasova za, a toliko odbornika je podržao i Izvještaj o izvršenju budžeta.

Odbornici su podržali i izvještaj o utrošku namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih asorimenata, kao i o utrošku sredstava vodnih naknada za proteklu godinu, te plan godišnjeg utroška po istoj osnovi za tekuću godinu.

Predsjednik SO Derventa Marijan Kljajić ovom prilikom čestitao je nadolazeće praznike katolički i pravoslavni Uskrs.

Usvojena je i odluka o prodaji 15 placeva u svojini opštine putem licitacije, kao i informacija o stanju u oblasti kulture na području lokalne zajednice i mjera za njegovo prevazilaženje, te odluka o izmjenama odluke o određivanju matičnih područja za vođenje matičnih knjiga.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here