Vijesti Politika 3. sjednica SO: Usvojen Budžet za 2017. godinu, izmijenjen u odnosu na...

3. sjednica SO: Usvojen Budžet za 2017. godinu, izmijenjen u odnosu na prvobitni prijedlog

2
so-derventa
Iz arhive

Na trećem zasjedanju Skupštine opštine Derventa usvojen je Budžet opštine za 2017. godinu u iznosu od 13.192.710 maraka.

Sjednica je počela usvajanjem zapisnika sa prethodna dva zasjedanja SO, nakon čega je verifikovan mandat Slavku Tomašu (SNSD), koji je u skupštinskim klupama zamijenio novog-starog zamjenika načelnika Sinišu Jeftića.

Nakon Aktuelnog časa, bez rasprave je usvojena Odluka o rebalansu budžeta za tekuću godinu, dok se rasprava povela oko Prijedloga izmjena i dopuna Plana kapitalnih investicija za 2016. godinu. Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić rekao je da je ova stranka podržala ovogodišnji Kapitalni budžet, iako su neki tvrdili da oni nisu podržali nijednu odluku Skupštine, ocijenivši da je dio sredstava od ukupno 1,5 miliona maraka namijenjen Novom Naselju ipak rasut na druge, manje projekte.

Reagovao je načelnik Simić rekavši da SDS nije dao podršku nijednoj odluci u zadnjih 10 godina, osim Kapitalnom budžetu, ali da nisu podržali zaduženje koje mu je prethodilo, tako da se radilo o „svršenom činu“. Istakao je da je od prvobitnih 1,5 miliona maraka za infrastrukturu u Novom Naselju, tender omogućio uštedu od gotovo 500.000, te da je od toga 200.000 ponovo usmjereno u taj projekat, čime je urađeno i više od planiranog.

Rasprava se povela i prilikom usvajanja Odluke o budžetu za narednu godinu, i to povodom amandmana PDP-ove odbornice Sanje Dimitrić, kojim se predviđalo 10% umanjenja odborničkih dodataka i plata opštinskih funkcionera, kao i relokaciju stavke budžetske rezerve, što bi se preusmjerilo na povećanje pomoći višečlanim porodicama i omladini. Načelnik Simić je rekao opština ulaže u povećanje zapošljavanja, stipendije, obrazovanje, sport i druge oblasti, te da je budžetska rezerva zakonski definisana kategorija, i samim tim nepromjenjiva, dok je šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović podsjetio na izdvajanja koja opština daje nekoliko puta godišnje za svako treće i naredno dijete i bliznance, izražavajući sumnju u efikasnost predloženog modela. Odbornici nisu podržali amandman, ali je Budžet opštine za 2017. godinu usvojen u iznosu od 13.192.710 maraka, i tako izmijenjen u odnosu na utvrđeni prijedlog Budžeta (vidjeti fotografije).

Odbijen je Prijedlog odluke o prodaji neposrednom pogodbom neizgrađenog gradskog zemljišta u svojini opštine radi kompletiranja građevinske čestice DOO „Nada“, dok su prihvaćeni prijedlozi odluka o prodaji nepokretnosti u KO Osinja, izradi Regulacionog plana „Rampa“, delegiranju odbornika SO koji će prisustvovati zaključenju braka, te set o izboru člana Odbora za žalbe. Prihvaćen je Izvještaj o radu vrtića „Trol“.

– Ispoštovali smo zakonom utvrđeni rok za donošenje Budžeta, uz podršku 18 odbornika, koji su smatrali da je dokument dobar, a ako je mogao biti i bolji, možemo ga unaprijediti kroz rebalanse. Mi smo ga planirali, na osnovu analiza prethodne i projekcija za narednu godinu, u uznosu od 13,2 miliona maraka, od čega je 1,3 miliona izdvojeno za Kapitalni budžet, o kojem ćemo govoriti u februaru ili martu, rekao je načelnik opštine Milorad Simić.

B. N. – Derventa Cafe

2 KOMENTARI

 1. Kakav razocaravajuci paradoks.
  327. motorizovana brigada, formirana maja 1992. godine, na početku rata je brojala oko 2000 vojnika.
  Plata vojnika je u toku rata iznosila oko 50 KM, sto mjesecno iznosi 100000 KM za citavu brigadu od 2000 vojnika, ne racunajuci aktivna vojna lica koja su vecinom bila na budzetu tadasnje vojske Jugoslavije/Srbije.
  Sadasnji saziv skupstine opstine Derventa, gradjane Dervente kosta mjesecno oko 20000 KM. Na tu sumu ako dodamo bruto primanja nacelnika opstine, zamjenika nacelnika opstine, predsjednika SO i njegovog zamjenika, i troje poslanika u NS RS, ispade da oni nas gradjane Dervente kostaju mjesecno oko 30000 KM, znaci da tih 37 lica vise vrijede od pola 327 brigade.
  Ako dodamo primanja nacelnika odelenja koja prelaze u bruto iznosu 2000 KM, zamalo da tih 40 i kusur ljudi vrijede vise skoro od citave 327 brigade.
  Jadno i zalosno.
  Uz sve uvazavanje gpspodje Sanje Dimitric i njen prijedlog o smanjenju od 10% odbornickih i funkcionerskih primanja, to je vise jeftini politicki marketing, nego istinski prijedlog, jer da to jeste, citava opozicija bi se sama odrekla 30% svojih primanja u korist pozicije, odnsono nacelnika opstine, zamjenika nacelnika opstine, predsjednika SO i njegovog zamjenika, i troje poslanika u NS RS, jer njima to ocigledno i te kako treba.

  O tome najbolje zna sef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlovic kao istaknuti clan Novosadskog korpusa.

  “Gospodo” nek vas je vjecna sramota nasih 608 poginulih saboraca, njihove djece, nasih ranjenih drugova.
  Vase ruke su natopljene krvlju nasih heroja, oni su dali svoje zivote da im vi danas pljackate i ponizavate potomke.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here