Vijesti Politika 32. sjednica SO Derventa: Pokrenuta procedura za sticanje statusa grada, usvojen nacrt...

32. sjednica SO Derventa: Pokrenuta procedura za sticanje statusa grada, usvojen nacrt Budžeta za narednu godinu

0

Jednoglasnom odlukom odbornika Skupština opštine je juče, na svojoj 32. sjednici, usvojila prijedlog Odluke o pokretanju postupka za dodjelu statusa grada opštini Derventa.

Nakon upoznavanja sa Elaboratom za sticanje statusa grada, koji će biti upućen na dalju proceduru nadležnom ministarstvu i Narodnoj skupštini Republike Srpske, odbornici su poveli raspravu oko toga šta zapravo donosi status grada. I dok su opozicioni poslanici izrazili bojazan da to neće donijeti benefite, vladajići su stava da se radi o novoj šansi za razvoj.

Zadovoljstvo jednoglasnom odlukom odbornika nije krio ni načelnik opštine Milorad Simić.

Današnji dan treba zapamtiti kao istorijski kada je Derventa u pitanju. Moja dugogodišnja želja se ostvarila, a nadam se i želja svih Dervenćana. Pokrenuli smo inicijativu da donesemo odluku po osnovu Elaborata o statusu grada i da uputimo nadležnom ministarstvu koje će na sjednici Vlade razmatrati tu ideju. Cijenim da će Narodna skupština u nekom korektnom periodu donijeti odluku o statusu grada. Učinili smo puno toga, ušli smo u krug razvijenih opština, po puno parametara smo u samom vrhu Republike Srpske i BiH ali i šire. Nama je manji hendikep što nemamo stanovništva, jer je 1991.godine, ne našom voljom, došlo do raseljavanja stanovništva i rušenja 14 hiljada stambenih jedinica. Imamo već šestu godinu najmanju stopu nezaposlenosti, derventski izvoz po glavi stanovnika je oko 6.500 eura, istakao je načelnik Simić.

Dobijanjem statusa grada mogla bi biti pokrenuta i inicijativa za dobijanje statusa policentrične regije.

To je dobra prilika da razgovaramo i o tome da Modriča, Derventa, Brod i Vukosavlje budu mini-regionalni centar i da u tom smislu napravimo jedan iskorak. Ne smijemo zaboraviti koji su naši potencijali, koje je naše kulturno-istorijsko nasljeđe, rekao je Simić naglasivši da je to prilika da Derventi vratimo neke nadležnosti koje su joj oduzete šezdesetih godina prošlog vijeka.

Odbornici su usvojili i rebalans budžeta za 2019. godinu. Razlog za pristupanje rebalansu je potreba da se plan budžeta uskladi sa očekivanim budžetskim prihodima i budžetskim rashodima i izdacima. Budžetski okvir se uvećava za 225.000 KM na ime transfera i grantova sa viših nivoa vlasti i to 100.000 KM namijenjenih za FK „Tekstilac“, 90.000 KM za izgradnju saobraćajnice u Ulici Ozrenska, 25.000 KM za Partizanovo igralište i grant sredstva Federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice u iznosu od 10.000 KM za ogradu mezarluka u Lužanima.

Iznos rebalansa budžeta za 2019. godinu u nacrtu iznosi 14.947.815 KM, dok je usvojeni budžet za 15.083.923. Ovim rebalansom povećava se budžet za 1,49%. Trenutno traju javne rasprave tako da će se i to uzeti u obzir prilikom sačinjavanja prijedloga budžeta.

Razmatrana je i usvojena Odluka o utvrđivanju Nacrta budžeta za 2020. godinu. Budžetski okvir iznosi 15.009.000 KM i za 6,31 posto je veći u odnosu na prvi plan budžeta opštine za 2019. godinu.Ovim planom je zadržana tendencija rasta i razvoja, tako da je u planu izdvajanje 2.000.000 KM za kapitalne investicije i kapitalne grantove u iznosu od 320.000 KM. Ovim planom planirana su i sredstva za nesmetan rad na proširenom dijelu vrtića za kadrove i materijalne troškove na bazi čitave godine.

Usvojena je i odluka o izradi izmjene dijela Regulacionog plana „Grad“ i Nacrt odluke o komunalnom redu koja je donesena 2013. godine, a od tada je izmijenjen pravni osnov za njeno donošenje, čime su se stekli uslovi za promjenu dokumenta.

V.D. načelnika Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić obrazložila je predloženi dokument te podsjetila da će u skladu sa procedurom biti održane javne rasprave, a moguće i stručne rasprave kako bi odluka bila što kvalitetnija i što bolje uredila oblast komunalnog reda. Na prijedlog odbornika Tomaša usvojen je prijedlog da nacrt odluke bude objavljen kao poseban dodatak u Derventskom listu kako bi se što više građana uključilo u izradu ove odluke.

Na kraju zasjedanja odbornici su usvojili odluku o razrješenju dužnosti člana Upravnog odbora Centra za socijalni rad Danijele Bandić, a za vršioca dužnosti imenovali Slobodana Mičetanovića.

Donesena je i odluka o raspisivanju ponovnog Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora JU Centar za socijalni rad Derventa.

derventa.ba

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here