Vijesti Politika 38. sjednica SO Derventa: Najviša opštinska priznanja dodijeljena jednoglasno, uprkos polemikama

38. sjednica SO Derventa: Najviša opštinska priznanja dodijeljena jednoglasno, uprkos polemikama

0

Na danas održanom 38. zasjedanju Skupštine opštine Derventa odlučeno je da se najviše opštinsko priznanje – Velikogospojinska povelja – ove godine pripadne derventskom preduzeću “Metalac MBM”. Zahvalnice opštine Derventa ove godine ponijeće Savko Pećić i Slavojka Miodanić.

Predsjednik Skupštine opštine Marijan Kljajić istakao je da su dnevni red činile 33 tačke.

Izdvojio bih da su najviše opštinsko priznanje i zahvalnice usvojene jednoglasno, iako je bilo polemike, rekao je Kljajić nakon zasjedanja.

Prilikom rasprave o opštinskim priznanjima šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić u svojoj diskusiji zatražio je promjenu pravilnika o opštinskim priznanjima jer smatra da je ovim dodjelama jedan od laureata koji je dalo veliki doprinos društvenom životu rangiran niže od jednog uspješnog privatnog preduzeća, te naglasio da se u nekim ranijim slučajevima privatna preduzeća nisu mogla biti nosioci Velikogospojinske povelje, što je prema njegovom mišljenju politički motivisano.

Na pomenute tvrdnje reagovao je odbornik SNSD-a i predsjednik Komisije za nagrade i priznanja Slaviša Đuraš podsjetivši da postoji odluka Skupštine na osnovu koje je jasno definisano na koji način proiznanja dobijaju kolektivi, a kako pojedinci, te da su kriterijumi definisani prošle godine kako ne bi dolazilo do nesuglasica. Preduzeće “Metalac MBM” je kandidovano od strane 4 subjekta, ispunjavalo je propisane kriterijume i odluka komisije je donesena jednoglasno, naveo je, podsjećajući da je doktor Željko Stajčić svojevremeno nagrađen na prijedlog PDP-a.

Prilikom rasprave o Izvještaju o realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje u protekloj godini odbornik SDS-a Vlado Kovačević kritikovao je dokument navodeći da odbornici mogu da vide koliki je iznos utrošen za pojedinu namjenu, ali ne i detalje poput toga ko je obavljao poslove, koliko je kilometara puta očišćeno tokom zime, koliko zelenih površina je uređeno i slično.

Načelnica Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić odgovorila je da su svi poslovi ZKP-a dodjeljeni putem javnih nabavki, te da se svi detalji mogu naći na sajtu opštine Derventa. Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić rekao je da bi tako opširan izvještaj bio nepraktičan, ali da zbog toga postoje nadležna odjeljenja čiji će službenici dati sva potrebna pojašnjenja. Takođe, pozitivni revizorski izvještaji govore dosta, dodao je Jeftić.

Prilikom rasprave o Informaciji o preventivnoj zdravstvenoj zaštiti u 2019. godini šef kluba odbornika PDP-a Mirko Petrić istakao je da se radi o važnom pitanju, predloživši da lokalna zajednica izdvoji sredstva za ovu namjenu jer je to mnogo jeftinije od liječenja pacijenata, sa čim se složio i direktor Doma zdravlja Mirko Šaran ističući da se radi o kompleksnom poslu koji obuhvata sistematsko planiranje državnih institucija.

Ostale tačke nisu privukle toliku pažnju odbornika, pa su Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Derventa za period 01.01.-30.06.2020. godine, Izvještaj o realizaciji Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta u 2019. godini, te Izvještaj o zimskom održavanju lokalnih putnih pravaca i gradskih ulica u periodu od 15.11.2019. godine do 15.03.2020. godine usvojene bez diskusija.

Usvojeni su i Prijedlog odluke o donošenju izmjene dijela Regulacionog plana “Grad”, Izvještaj o radu Prvostepene stručne komisije za procjenu i usmjeravanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju, te položaj starih i iznemoglih lica koji su korisnici prava na novčanu pomoć, ulogu organa starateljstva, kao i prijedlog mjera u vidu pomoći i zaštite.

Odbornici su podržali i Prijedlog programa korišćenja posebnih vodnih naknada za 2020. godinu, kao i Prijedlog Godišnjeg plana utroška namjenskih sredstava od naknade po osnovu prodaje šumskih drvnih sortimenata za ovu godinu, Programa dodjele subvencija poslovnim subjektima za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti COVID-19, izazvane virusom SARS-CoV-2 u opštini Derventa, kao i Prijedlog odluke o izmjenama i dopuni Odluke o oslobađanju plaćanja zakupnine u opštini Derventa.

Pored Informacija o radu nevladinih organizacija i udruženja građana na području opštine Derventa, te Informacije o uslovima i životu omladine u opštini Derventa, usvojeno je više odluka o prodaji nepokretnosti u svojini opštine Derveta.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here