Vijesti Politika 39. sjednica SO Derventa: Usvojeni nacrti najvažnijih finansijskih dokumenata

39. sjednica SO Derventa: Usvojeni nacrti najvažnijih finansijskih dokumenata

0

Na danas održanoj 39. sjednici Skupštine opštine Derventa usvojeni su nacrti Rebalansa budžeta za tekuću i Budžeta za 2021. godinu, kao i Prijedlog odluke o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava.

Odbornici nisu postavljali pitanja na aktuelnom času, a bez rasprave su usvojene informacije o radu Doma zdravlja i predškolske ustanove “Trol” za prvih pola tekuće godine. Do prvih diskusija došlo je prilikom rasprave o informaciji o radu Centra za socijalni rad, koja je na kraju usvojena.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić ustvrdio je da se na spisku glasača za Lokalne izbore 2020 nalaze imena korisnika Centra za socijalni rad kojima su isplaćena socijalna davanja, a koji su prijavljeni u drugim evropskim zemljama.

Direktorica Centra Maja Popović rekla je da nema informacije o takvim primjerima, te da pretpostavlja da se radi o nekim pojedinačnim slučajevima.

Naši korisnici moraju imati CIPS-ove prijave u Derventi i potom im se isplaćuju sredstva na tekuće račune ili putem pošte. Revizija isplata se vrši na godišnjem nivou i nakon toga ćemo znati da li je neko naknadno nešto mijenjao, pojasnila je Popović.

Usvojeni su potom i izvještaji o polugodišnjem radu i biblioteke “Branko Radičević”, Sportskog centra, Centra za kulturu, Turističke organizacije, Gerontološkog centra, kao i informacije o radu i stanju osnovnog obrazovanja u OŠ “19. april”, OŠ “Nikola Tesla” i OŠ “Todor Dokić”.

Prilikom rasprave o informacijama o radu i stanju srednjeg obrazovanja u SŠC “Mihajlo Pupin”, na pitanje odbornika SNSD-a Slaviše Đuraša, direktor škole Predrag Drinić istakao je da je protekle školske godine u salu u kojoj se nalaze CNC mašine opština Derventa uložila 30.000 KM, te da je izvršena rekonstrukcija krova sale u koju je opština uložila 20.000 maraka.

Nakon konstatacije odbornika SNSD-a Darka Bećarevića da su pojedini odbornici koji su zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi nisu glasali za odluku kojom se izdvajaju sredstva za sanaciju pomenutog krova, zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić poručio je da je takva situacija nonsens i da sa tim treba upoznati i birače.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić kazao je da je ova stranka podržala prijedlog budžeta opštine, te da je još 2012. godine predlagao da se sanira krov škole, ali da je njegov amandman da se za tu namjenu izdvoji 100.000 maraka odbijen, te da se čekala milostinja “američke komponente”.

Jeftić je poručio da je politika SDS-a i tada i sada bila površna, jer je projekat sanacije zgrade SŠC “Mihajlo Pupin” koštao oko 700.000 maraka. Naglasio je da se radi o ozbiljnom poduhvatu u kojem je Derventa prepoznata kao relevantan partner koji je ispunio stroge uslove američkih partnera.

Nakon pomenute, usvojena je i informacija o radu i stanju obrazovanja u Stručnoj i tehničkoj školi. Prethodno je direktor ustanove Branka Jović izložila detalje radova koji se izvode na ovoj ustanovi (opširnije OVDJE). Zamjenik načelnika Siniša Jeftić ustvrdio je da je vlast SDS-a prije 20 godina postavila azbestne ploče na Stručnu školu koji imaju vijek trajanja od 10 godina na neadekvatan način.

Usvojena je potom i Odluka o raspodjeli utvrđenog suficita i neutrošenih namjenskih sredstava. Ovom odlukom predviđeno je da viškovi iz 2018. i 2019. godine, u ukupnom iznosu od oko 1.530.000 maraka, budu utrošeni na projekte iz Plana kapitalnih investicija, a utvrđen je i iznos neutrošenih namjenskih sredstava od 182.866 maraka.

Rebalansom budžeta opštine Derventa za 2020. godinu budžetski okvir uvećan je sa 18.877.500,00 KM na 19.690.827,00, dok je Nacrtom budžeta za 2021. godinu predviđen iznos u visini 19.108.000 maraka.

Ovim planom Budžeta zadržana je tendencija rasta, tako da planiramo izdvojiti oko 2 miliona maraka za kapitalne investicije, ali i povećati socijalna davanja. U toku je i javna rasprava tokom koje će zainteresovani moći da daju svoje prijedloge, pojasnio je Mile Strinić, načelnik za finansije.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić predložio je u svojoj diskusiji da se povećaju izdvajanja za rješavanje stambenih pitanja za mlade bračne parove.

Podršku odbornika dobili su i Prijedlog odluke o prenosu ovlašćenja za vršenje poslova upravljanja javnim parkiralištima, Prijedlog odluke o dopuni Odluke o određivanju imena ulica u gradu Derventa, Prijedlog odluke o ispravci greške u Odluci o prodaji nepokretnosti u svojini opštine Derventa upisanih u KO Modran, putem prve licitacije, Franjevačkom samostanu Sv. Marka Evanđelista Plehan, te nekoliko odluka o prodaji neposrednom pogodbom neizgrađenog gradskog zemljišta u svojini opštine Derventa radi oblikovanja-kompletiranja građevinskih čestica pravnih i fizičkih lica.

Na 39. sjednici podržana su i tri prijedloga odluka o prihvatanju ponuđenog zemljišta kao poklona, bez naknade od ranijih posjednika u svrhu rješavanja imovinsko-pravnih odnosa za izgradnju i korišćenje puta u Gornjim Ceranima i Živinicama, te u svrhu izgradnje višenamjenskog objekta u Donjoj Lupljanici.

Na 39. sjednici Skupštine opštine usvojeni su i prijedlozi rješenja o razrješenju člana Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Derventa“, rješenja o imenovanju vršioca dužnosti člana ove ustanove i odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje jednog člana Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad Dervena“.

Predsjednik SO Derventa Marijan Kljajić i načelnik opštine Milorad Simić složili su se da je skupština u mandatu na izmaku radila dosta dobro.

Jedan broj odbornika se nije slagao ni sa jednom odlukom, ali pred nama je pravi test o tome ko je koliko radio a to su izbori. Budžet nam je stabilan, imamo 7.000 zaposlenih i 335 miliona maraka izvoza godišnje, zaslužili smo i status grada. I dalje to nije med i mlijeko, izazova je bezbroj, ali na njima moraju raditi ozbioljni ljudi, poručio je Simić.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here