Vijesti Politika 4. sjednica SG Derventa: Na aktuelnom času o Derventskom listu, OŠ „Nikola...

4. sjednica SG Derventa: Na aktuelnom času o Derventskom listu, OŠ „Nikola Tesla“, opštinskim placevima…

0

Na aktuelnom času 4. sjednice Skupštine grada Derventa odbornička pitanja postavljali su Darko Bećarević, Pero Đurić, Mirko Petrić, Branko Katanić, Sanja Dimitrić, Slaven Gojković i Božidar Savović.

Odbornik Darko Bećarević (SNSD) pitao je gradonačelnika Milorada Simića i predsjednika Skupštine Mirka Zemunovića da li su upoznati sa činjenicom da je došlo do smjene direktora u „Derventskom listu“? Interesovalo ga je i da li su upoznati da za je člana Nadzornog odbora te ustanove izabran visokopozicionirani član SDS-a čime je prekršeno nekoliko zakona?

Predsjednik Skupštine Mirko Zemunović rekao je da će odgovoriti u pisanoj formi.

Gradonačelnik Simić je rekao da je izvršen pritisak na bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Derventskog lista zbog čega se povukao, da bi na to mjesto došao gospodin Milorad Bjelošević, za kojeg kažu da je potpredsjednik SDS-a, što nije po propisima. Novi Nadzorni odbor je naprasito imenovao novog direktora, a prilikom sastanka, novi direktor je tražio intervju sa gradonačelnikom. Pitao sam ga da li je završio redovno srednju školu, a kada je on rekao da nije, dalje nismo mogli govoriti na tu temu s obzirom da ne ispunjava ni uslove konkursa. To nije trebalo tako uraditi i stvar je bivšeg direktora Čede Vujičića da li će stvar izvesti pred sud.

Bećarević je u komentaru podsjetio da je Zemunović bio jedan od potpisnika inicijative za smjenu Nadzornog odbora Derventskog lista, tako da je morao biti upoznat sa tim da je prekršeno nekoliko zakonskih propisa.

Odbornik Pero Đurić (SDS) je, postavljajući pitanje, rekao da se u prethodnih 10 i više godina provlači teza da je Srpska demokratska stranka dok je bila na vlasti prodala većinu zemljišta u vlasništvu opštine Derventa. Da li je moguće dobiti na uvid podatke od 1995. godine do danas koliko je zemljišta prodano i koliko je prihodovano, kako bi se o tome mogla održati posebna tačka na ovu temu.

Gradonačelnik Milorad Simić je u odgovoru rekao da neke od Đurićevih stranačkih kolega često mole da prodaju placeva više ne spomnje. Naveo je da je jedan od placeva koji je prodan za vrijeme SDS-ove vlasti u bio u vlasništvu porodice Ćimić zbog čega lokalna zajednica danas mora da plaća odštetu. U to vrijeme za male novce SDS je prodao plac koji je bio tuđi, tako da se nasljednici bore za svoju imovinu već 15 godina. Neke porodice, u blizini pravoslavnog hrama, okupirale su takođe tuđu zemlju, a vlasnik, član stare derventske porodice, zauzvrat je tražio samo spomen-česmu koja je napravljena. Gosn. Đuriću i vi kupujete zemljište po Derventi, znate da to košta, i to puno više nego 500 KM po placu za koliko su ih iz vaše stranke prodavali, pa upravo ste Jugoslav Nedinić i Vi kupili zemljište po cijeni od 300 KM, ali po kvadratu. Što bi neki stranački miljenik kupovao plac za 1.800 KM, pa ga prodao za 90.000 KM?

Odbornik Mirko Petrić (PDP) postavio je pitanje gradonačelniku Miloradu Simiću da li je Kapitalni budžet iz 2020. godine potuno izvršen imajući u vidu poteškoće izazvane epidemijom, te da li postoji primopredaja puteva i nadzor nad izvršenim radovima?

Simić je odgovorio da je čak 68% javnih nabavki je bilo predmetom revizije, te podsjetio da su revizorski izvještaji stalno bili pozitivni, sa čim se odbornik Petrić može upoznati vrlo lako. Takođe, sve što želi da zna o javnim nabavkama može da vidi u Službenom glasniku ili da lično, preko kancelarije gradonačelnika, dobije podatke. Nadzor izvedenih projekata vrše ovlaštena lica sa licencama, ne gradonačelnik.

Petrić je rekao da je njegov akcenat bio na visini budžeta, na tome da je za 2020. godinu bio 2,4 miliona i da rađeno unazad par mjeseci više projekata koji nisu bili predmet revizije.

Odbornik Branko Katanić (SDS) zatražio je od gradonačelnika Milorada Simića da promijeni dio Naredbe o radnom vremenu tokom republičkih praznika tako da nedjelja, dan kada se obilježava pravoslavni Vaskrs, bude neradan i da radnici ga provedu sa porodicama. Predložio je da se napravi pauza i donese nova odluka.

Gradonačelnik Milorad Simić rekao je da je takva odluka već donesena, i da odbornik treba da se bolje informiše u medijima, jer je odluka promijenjena.

Katanić je rekao da mu je drago jer je greška ispravljena.

Odbornica Sanja Dimitrić (PDP) osvrnula se na odluku lokalne zajednice i nadležnog ministarstva u vezi rekonstrukcije OŠ „Nikola Tesla“ za koju je navedeno da će koštati 2,5 miliona maraka. Da li se uopšte isplati ulagati novac u rekonstrukciju, s obzirom na mišljenje građana, roditelja i radnika koji smatraju da se „od babe ne može napraviti cura“?.

Gradonačelnik Milorad Simić se složio da „od babe ne može napraviti cura“, ali da je predmet raspravljan sa vijećem u kojem je bio i predstavnik ministarstva. Raspravljalo se o više lokacijacija, među kojima je zemljište nedaleko od objekta Stare štamparije, koje je podložno klizištu, zbog čega bi bilo potrebno izgraditi potporne zidove, te da objekat tada ne bi imao sve potrebne sadržaje. Prostor preko puta parka „9. januar“ je bio zanimljiv, ali je struka napravila elaborat nakon poplava 2010. i 2014. prema kojem je linija poplavljenosti bila sredinom tog placa. Mogućnost se pojavila i kod novog Vatrogasnog doma, ali je odbačena zbog toga što je škola treba da obuhvati djecu sa prostora gornjeg dijela grada. Imamo obećanja da je rezervisano 2 miliona maraka za rekonstrukciju objekta OŠ “Nikola Tesla”, ali se mora izdvojiti novac za pravljenje projektne dokumentacije, koja je takođe skupa, oko 100.000 KM. Sve to nije „ad hok“ priča, nego ozbiljan projekat koji će raditi relevantna kuća.

Odbornik Slaven Gojković (SP) pitao je predsjednika Skupštine Mirka Zemunovića, s obzirom da je na prvoj sjednici Kolegijuma upravo aktuelna većnia insistirala da se prilagode uslovi u Administrativnom centru, do kada će se sjednice održavati na ovaj način, te da li je išta urađeno po tom pitanju i da li postoji procjena koliko košta prilagođavanje skupštinske sale epidemiološkim mjerama? Predložio je da se sjednice do tada održavaju u Maloj sali Centra za kulturu u kojoj mogu da se postave stolovi.

Gradonačelnik Simić rekao je da razumije da uslovi za rad odbornika nisu najpraktičniji, tako da smatra da se sjednice, sve do povratka u Administrativni centar, trebaju održavati u Maloj sali Centra za kulturu u kojoj se mogu smjestiti.

Predsjednik Skupštine Zemunović nije odgovarao na ovo pitanje.

Odbornik Božidar Savović (SDS) je naveo da su mještani Miškovaca, nakon klizišta na seoskom groblju izazvanom poplavama, uložili 10.000 KM u novo groblje, pa ih zanima dokle se došlo sa dozvolama za taj novi objekat?

Gradonačelnik Simić je rekao da je zemljište za groblje poklonjeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi i da su mještani uložili dosta novca, ali da bi dovedeno u upotrebu mora da se reguliše nivo podzemnih voda. Aktivistima smo govorili da zajedničkim snagama naspemo tu površinu zemljišta.

Ljubica Bećarević, ovlašteno lice Odjeljenja za prostorno uređenje, rekla je da zemljište poklonjeno uz izričit zahtjev da tu bude formirano groblje, da bi potom opština prije 10 godina izvela geomehaničke radove i da je voda nađena na dubini od 1,8 metara. Možete zamisliti šta to znači kada dođe do porasta nivoa Ukrine? Takođe, grobna mjesta ne mogu biti uz magistralu i moraju biti najmanje 30 metara udaljena od puta.  Mještani mogu da naprave nova istraživanja, i ako sve bude u skladu sa propisima, može se dati potrebno odobrenje.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here