Vijesti Politika 4. sjednica SG Derventa: Usvojen potpuno novi Plan kapitalnih ulaganja za tekuću...

4. sjednica SG Derventa: Usvojen potpuno novi Plan kapitalnih ulaganja za tekuću godinu

1

U toku je četvrta sjednica Skupštine grada Derventa na čijem dnevnom redu se našlo čak četrdeset tačaka. Ipak, do sada je završeno tek njih nekoliko, među kojima je izglasan Plan kapitalnih ulaganja za tekuću godinu u okvirnom iznosu od 1,4 miliona maraka.

Upravo ova tačka izazvala je najviše diskusija među odbornicima, što i ne čudi s obzirom da su pristigla 53 amandmana na izvorni prijedlog gradonačelnika Milorada Simića. On se ovom prilikom osvrnuo na najveće projekte sa kojih su amandmanima skupštinske većine SDS-PDP-DNS-SPS-HS sredstva preusmjerena na druge stavke.

Prilikom izrade Plana kapitalnih investicija treba se držati određenih principa i prioriteta. Na primjer, na Pravoslavnom groblju više nema grobnih mjesta, to je jedan od projekata koje smo započeli i željeli nastaviti, uz izgradnju mrtvačnice kod Stare crkve. Sve to ste pobrisali, kao i projekat rekonstrukcije Starog mosta za šta smo namjeravali izdvojiti 100.000 KM za pripremu projekta i apliciranje za sredstva kod viših nivoa vlasti. Isto je doživio i prijedlog za rekonstrukciju mosta u Donjem Detlaku kojeg je obnavljao SFOR, a kojeg su uništile raznorazne kamiondžije, naveo je Simić.

Jedan od projekata za koji je potpisan ugovor o izvođenju radova je i ulica pored parka „9. januar“ za koju je ove godine planirano izdvajanje 20.000 KM namijenjenih za uređenje trotoara i elektrifikaciju, ali skupštinska većina je to odbila, naveo je Simić.

Izgradnja puta u Osinji “Crkva – Klenovac” je skinut, pa je poslije vraćen samo pod drugim nazivom, slično kao i dionica u Gornjem Detlaku “Legenovići – Čolići”. Izgradnja trotoara u Ulici 1. maja je projekat na koji se dugo čekalo, a takođe je uklonjen, kao i servisne saobraćajnice u Industrijskoj zoni, što je preduslov za dolazak još nekih investitora. Uklonjena je i izgradnja kanalizacije u Svilengradu, te uređenje izvora vode Templ, postavljanje video nadzora i spomen-sobe borcima VRS. Preusmjerena su i sredstva sa izrade tehničke dokumentacije za rekonstrukciju „Nikole Tesle“ i ona namijenjena za projekat vodosnabdijevanja osinjskog kraja, prokomentarisao je Simić projekate koji su uklonjeni iz predloženog Plana kapitalnih investicija.

Šef kluba odbrnika SDS-a Pero Đurić poručio je da tokom prethodnog perioda SDS ulagao brojne amandmane koje je tadašnja većina odbijala.

U ovim selima koja su sada dobila nešto da se u njima uradi niste nikada ništa radili niti ste dovezli tonu asfalta. Zbog čega nas niste zvali da zajedno dogovorimo projekte Kapitalnog budžeta koji je manji za oko milion maraka manji za godinu dana? Sad ste se sjetili projekata poput Starog mosta koji je rekonstruisan prije nekoliko godina, kao i most u Donjem Detlaku koji je nekvalitetno obnovljen. Možda Derventa zaslužuje izgradnju novog mosta za taj iznos, dok bi Stari most bio samo pješačka zona, prokomentarisao je Đurić, dodajući da se Derventa mijenja na bolje.

Servisnu saobraćajnicu u Industrijskoj zoni trebali ste izgraditi kada ste prodali predmetnu parcelu, a ne sada „kada ne može“, ponovio je više puta šef kluba odbornika SDS-a, dodajući da bi se viša cijena građevinskog zemljišta mogla dobiti da se prodaje infrastrukturno uređeno zemljište.

Većina projekata koje ste predložili su naši prijedlozi godinama i ako ste mislili ih realizovati mogli ste mnogo ranije. I projekti u Novom naselju su se mogli završiti u potpunosti da smo digli kredit. Mi smo bili protiv kredita kada je donesena prva odluka o tome, ali smo bili za projekat, naveo je Đurić.

Uslijedila je cjelodnevna rasprava odbornika o važnosti pojedinih predloženih projekata, da bi na kraju Prijedlog plana kapitalnih ulaganja za 2021. godinu dobio 15 glasova „za“, dok je koalicija SNSD-SP-NDP-US-HDZ bila uzdržana.

U nastavku sjednice skupštinska većina odbila je i prijedlog Plana zajedničke komunalne potrošnje vrijednog ukupno 688.000 maraka. S obzirom da se iz tih sredstava finansiraju djelatnosti poput čišćenja ulica i plaćanja troškova javne rasvjete ostaje da se vidi na koji način će se ovi poslovi obavljati u narednom periodu.

Plan kapitalnih investicija sa prihvaćenim amandmanima:

Derventa Cafe

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here