Vijesti Politika 6. sjednica SG Derventa: Usvojen Nacrt Statuta grada, predviđa uvođenje drugog potpredsjednika...

6. sjednica SG Derventa: Usvojen Nacrt Statuta grada, predviđa uvođenje drugog potpredsjednika Skupštine – VIDEO

0

U Derventi je danas održana 6. redovna sjednica Skupštine grada a tom prilikom pred odbornicima se našlo 30 tačaka dnevnog reda.

Jedna od bitnih tačaka dnevog reda koja je danas dobila podšku je i Nacrt odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Derventa, kojeg su predložili odbornici SDS-a, PDP-a i DNS-a.

Ovaj Nacrt može se korigovati na korist svih, kažu u SDS-u, navodeći da ovom odlukom nije bilo narušavanja zakonskih osnova.

Skupština kao i sve ostale, skupštinska većina je pokazala svoj pravac i svoj put, sve tačke dnevnog reda koje smo delegirali smo i usvojili. Statut ide u izmjenu, kakav će Statut biti to ćemo u javnoj raspravi, kroz amandmansko djelovanje i slično, rekao je šef kluba odbornika Pero Đurić.

Odbornici su vodili i diskusije oko razrješenja i predloga rješenja o imenovanju članova za upravne odbore javnih ustanova i komisija u nadležnosti Skupštine. Posebne zajerke imali su ispred SNSD-a odakle poručuju da mnogi današnji prijedlozi i nacrti, nemaju zakonsku osnovu. Navode da će to dokazati i upotrebnom određenih pravnih sredstava.

Član 8. Zakona o gradu Derventa navodi da Skupština ima predsjednika i potpredsjednika. Sve što je danas predloženo nije u skladu sa pomenutim Zakonom, tako da Statut nije zakonit, jer od 64 lokalne zajednice, nijedna nema dva profesionalna potpredsjednika. To će značiti i izdvajanje 100.000 KM  iz budžeta lokalne zajednice i garantujem da Ministarstvo finansija Republike Srpske neće dati saglasnost jer su to sredstva za povećanje ličnih dohodaka, rekao je šef kluba odbornika SNSD-a Slavko Tomaš.

Skupštinu su obilježile i rasprave mimo tačaka dnevnog reda a popratile su ih međusobne uvrede kao i rasprave aktuelnog gradonačelnika sa pojedinim odbornicima oko posljednjih izbornih rezultata.

Gradonačelnik Dervente Milorad Simić navodi da sa ovakvim nastupima, aktuelna većina i rukovodstvo Skupštine, pokazuje da rade na štetu građana.

SDS i PDP su bili koalicija, osvojili su 9 odborničkih mjesta i ostavićemo mašti otkuda im sada 15. A ja ih znam po imenima, gledam ih u oči i govorim da su prebjezi. Nema ljubavi ni mržnje, samo interes. Danas je bila tužna skupština u smislu ponašanja, rekao je gradonačelik Milorad Simić.

Odbornici nisu dali podršku pijedlogu rješenja o imenovanju vršioca dužnosti člana upravnog odbora iz reda predstavnika osnivača Javne predškolske ustanove “Trol” i članova upravnog odbora Javne ustanove “Sportski centar” Derventa.

Takođe, u komisijama za statut i propise, nagrade i priznanja, te u Odboru za praćenje primjene kodeksa ponašanja Skupštine grada, od sada će umjesto Slavena Gojkovića i Bojana Radanovića iz SP-a, te Miodraga Tešendića iz Ujedinjene Srpske, biti odbornik SDS-a Slavko Bojanić. Zamjenik predsjednika Odbora za praćenje primjene Kodeksa ponašanja Skupštine grada biće, umjesto Zorana Milojevića iz NDP-a, Dejan Pjeranović iz DNS-a.

Podršku je dobio prijedlog odluke o organizaciji civilne zaštite i formiranju štaba za vandredne situacije grada Derventa.

Prihvaćena je i informacija o stanju u oblasti sanbdijevanja električnom enegrijom i preventivnoj zdravstvenoj zaštiti stanovništva u 2020.godini.

TV K3/Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here