Vijesti Kultura i obrazovanje 7. “Noć muzeja” u Derventi: Svijet iluzije i nauke oduševio Dervenćane –...

7. “Noć muzeja” u Derventi: Svijet iluzije i nauke oduševio Dervenćane – FOTO

0

Obrnuta soba, glava na tanjiru, kriva ogledala, kaledioskop i drugi sadržaji izložbe “Otključaj svijet iluzije i nauke”, zajedno sa stalnom postavkom Zavičajnog muzeja i domaćim kreativcima, obilježili su sedmu “Noć muzeja” koje je i ove godine organizovala Narodna biblioteka “Branko Radičević”.

Muzej u Derventi je formiran davne 1977. godine, a njegovi eksponati, jedna skromna, ali arheološki i istorijski vrijedna zbirka, uspjela je preživjeti i rat, rekla je direktorica Biblioteke Mirjana Plisnić.

Teslin transformator

Obilježavanje Noći muzeja zapravo i ima cilj da afirmiše postojanje muzeja u Derventi, odnosno težnju da muzejsku zbirku približimo ljudima. Zbog toga smo se posebno potrudili da izložbu “Otključaj svijet iluzije i nauke” dovedemo u Biblioteku, po prvi put izvan prostora Muzeja Republike Srpske. Zahvaljujući kolegama iz Muzeja, radnicima Biblitoeke i naravno načelniku opštine, uspjeli smo u tom naumu, istakla je Plisnićka.

Prva saradnja bila je istovremeno i veoma uspješna, naglasila je Ivana Pantić, kustos-arheolog Muzeja RS.

Uspjeli smo da prenesemo najveći dio izložbe, tako da se u potpunosti isplatio trud koje je uložilo rukovodstvo Biblioteke, a jedan od osnovnih ciljeva naše ustanove je zapravo decentralizacija ovakvih sadržaja. Nismo uspjeli prenijeti „krivu sobu“ i „Teslino jaje“, koje je u vlasništvu ETF-ovo, ali je tu zapravo Teslin generator, tačnije replika koju je izradio vaš sugrađanin Boris Milojević, tako da ćemo u naredim izložbama od Gradiške do Banjaluke pokušati ubaciti i neke domaće kreativce u postavku, kazala je ovom prilikom Panić, jedna od autorki izložbe.

Inače, ova zanimljiva postavka biće u našem gradu sve do avgusta.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here