Vijesti Politika 8. sjednica SG Derventa: Usvojen izmijenjeni prijedlog rasporeda suficita i izmjene Statuta...

8. sjednica SG Derventa: Usvojen izmijenjeni prijedlog rasporeda suficita i izmjene Statuta grada – VIDEO

0

Završena je osma sjednica Skupštine grada Derventa koju je obilježila višečasovna rasprava o Prijedlogu raspodjele ostvarenog suficita i namjenskih sredstava. Ukupno je raspravljano 36 tačaka dnevnog reda, koliko je preostalo nakon što je gradonačelnik Milorad Simić povukao tačke koje su se odnosile na imenovanje zamjenika gradonačelnika i načelnike odjeljenja.

Sjednica je otvorena polaganjem zakletve odbornika SNSD-a Momčila Trivunovića koji je u lokalnom parlamentu zamijenio odbornika Sinišu Jeftića, ranije imenovanog za gradskog menadžera, te obimnim aktuelnim časom (opširnije u posebnom tekstu).

Na ovoj sjednici usvojene su i izmjene Statuta grada kojim je uvedena funkcija drugog potpredsjednika Skupštine grada, od kojih jedan ima status zaposlenog lica. Slavko Tomaš (SNSD) istakao je u diskusiji da će o ovoj izmjeni odlučivati Ustavni sud, jer koalicija oko SNSD-a smatraja da ovakvo rješenje nije u skladu sa Zakonom o gradu Derventa i drugim propisima, kao i da se radi o nepotrebnom trošku za budžet grada. Šef kluba odbornika SDS-a Pero Đurić odgovorio je da su ostvarene uštede smanivanjem plata gradonačelniku i predsjedniku Skupštine te da ukupan obim izdvajanja za plate neće biti veći od dosadašnjeg.

Nakon duže rasprave i prekida u zasjedanju usvojen je, kao i u slučaju ranije usvojenog Kapitalnog budžeta, izmijenjen Prijedlog raspodjele ostvarenog suficita i namjenskih sredstava s obzirom da je na prvobitni prijedlog gradonačelnika Milorada Simića usvojeno 18 amandmana skupštinske većine. Od prvobitnog prijedloga ostala su sredstva za finansiranje prve faze video-nadzora i uređenje oborinskih voda u Kineskoj četvrti.

Tako su sredstva predložena za izgradnju glavnog cjevovoda za vodosnabdijevanje južnog dijela grada (Osinjski vodovod) od 1,3 miliona maraka, preusmjerena, najvećim dijelom od milion maraka, za izgradnju nove osnovne škole, oko čega je i vođena najveća rasprava. Odbornici SNSD-a i koalicije su tvrdili da se novac preusmjerava sa gotovog projekta, čija se realizacija može započeti odmah, u projekat za koje je nadležan republički nivo vlasti, a koji je već osigurao potreban novac, dok je skupštinska većina stava da je izgradnja nove škole prioritet uprkos svemu.

Pregled svih projekata može se pogledati u tabeli:

Nakon usvajanja nekoliko odluka o prodaji nepokretnosti u svojini grada, usvojen je izvještaj o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2021. godine. Za vršioca dužnosti Turističke organizacije imenovana je Biljana Teofilović, a Mile Strinić za člana Gradske izborne komisije.

Do završetka ovog izvještaja usvojene su informacije o radu i poslovanju za prvih pola tekuće godine za Doma zdravlja, Sportskog centra Derventa, Narodne biblioteke “Branko Radičević”, te Centra za kulturu, dok je odbijen izvještaj o radu i poslovanju Centra za socijalni rad.

Usvojeni su izvještaji o radu i stanju u srednjim školama za tekuću školsku godinu, kao i radu o radu i stanju osnovnog obrazovanja u tekućoj školskoj godini, osim za OŠ “Nikola Tesla”.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here