Vijesti Kultura i obrazovanje Agrotehničari stiču teoretska i praktična znanja potrebna za zaposlenje ili nastavak školovanja

Agrotehničari stiču teoretska i praktična znanja potrebna za zaposlenje ili nastavak školovanja

0

struč

U susret predstojećem upisu učenika u školsku 2023/24 godinu, Stručna i tehnička škola Derventa objavila je informator za učenike koji završavaju devete razrede osnovne škole kako bi ih pobliže upoznali sa zanimanjima za koja mogu da se opredijele.

Četvorogodišnje zanimanje agrotehničar objedinjuje znanja iz poljoprivrede bez obzira da li se radi o biljnoj ili stočarskoj proizvodnji i pruža najbolju podlogu za nastavak školovanja u ovoj branži.

Program se sastoji od opšteobrazovnog i stručnog dijela, u kojem učenik stiče i usvaja osnovna znanja i vještine iz oblasti poljoprivredne proizvodnje, te praktičnog dijela koji se odvija u školskom vrtu, plasteniku i stakleniku. Program omogućava putovanje na domaće i međunarodne sajmove, te učestvovanje na takmičenjima, kažu u Stručnoj i tehničkoj školi.

Kao agrotehničar, učenik je osposobljen prepoznati specifičnost pojedinih tehnologija u biljnoj i animalnoj proizvodnji, primijeniti tehnologije uzgoja biljne i animalne proizvodnje, upotrebljavati poljoprivredne mašine, uredjaje, alate i opremu u biljnoj i animalnoj proizvodnji, odabrati metode i sredstva za zaštitu bilja, sprovoditi načela dobre poljoprivredne prakse i održivog razvoja, pratiti i primjenjivati zakonske propise zaštite na radu zaštite životne okoline, teprimjenjivati osnove preduzetičkog poslovanja i organizacije rada.

Zanimanje agrotehničar daje odlično predznanje za učenike koji žele da nastave školovanje, za one koji po završenoj školi žele da se zaposle u struci, za pokretanje vlastitog posla u poljoprivrednoj djelatnosti, za one koji bi željeli da obavljaju poljoprivrednu proizvodnju za vlastite potrebe, kaže profesorica Valentina Franić.

Učenik Damjan Slijepčević ističe da je zanimanje agrotehničar upisao iz ljubavi prema poljoprivredi.

Sviđa mi se što je škola četverogodišnja, jer posle završenog školovanja planiram upisati poljoprivredni fakultet. Kroz nastavu stičemo dobro teorijsko znanje, koje primjenjujemo u praktičnoj nastavi, primjenjujući agrotehničke operacije kako u zatvorenom prostoru tako na otvorenoj parceli, kaže Damjan.

Zanimanje agrotehničar pruža mogućnost zapošljavanja na različitim mjestima i to u javnim ustanovama kao tehnički saradnik, u vidu samozapošljavanja u sistemu poljoprivrednog preduzeća, u ratarskim, voćarskim, vinogradarskim i vinarskim preduzećima, na stočarskim farmama, u poljoprivrednim apotekama, plastenicima, staklenicima, pčelinjacima, vinotekama kao i na linijama za preradu poljoprivrednih proizvoda.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here