Vijesti Društvo “Airsoft”, igra ili nešto više?

“Airsoft”, igra ili nešto više?

1

Nedugo poslije pisanja „Večernjih novosti“ o „9.000 bošnjačkih mladića koji su van sistema Oružanih snaga BiH, pod velom djelovanja više nevladinih organizacija i udruženja, prošli osnovnu vojnu obuku“, objavljen je prilog Radio-televizije Republike Srpske o „ersoft“ (airsoft) klubovima u Federaciji BiH, koji je imao za cilj da sugeriše da su upravo ova udruženja paravan za provođenje ovakvih obuka.

Navedene vijesti izazvale su brojne reakcije, od demantovanja Bakira Izetbegovića, preko bespotrebnog ismijavanja od strane pojedinih javnih ličnosti (Srđan Puhalo) i istog takvog neracionalnog shvatanja srpskih radikala da se radi o pravim borcima.

Na pomenute stavove putem društvene mreže „Fejsbuk“ (Facebook) javno je reagovao „Air soft klub Derventa“ i stavio do znanja da ovaj vid sporta ima svoje poklonike i u Republici Srpskoj, ali i da može vrlo lako biti zloupotrebljen od strane neodgovornih pojedinaca i ustanova.

Mišljenja sam da je veći broj klubova oštećen pisanjem “Večernjih novosti”, odnosno da su kolateralna šteta nesavjesnih pojedinaca i grupa koje se „ersoft-om“ bave, a koji su svojim radom, pisanjem i predstavljanjem na društvenim mrežama, doveli do situacije koju trenutno imamo svi pred sobom. Iznenađuje i da u novinama i Dnevniku 2 nijedan klub iz RS nije pomenut, pa se javnost dovodi u zabludu da klubovi postoje samo u FBiH. Jedini način da se prikaže realna slika, pored istrage nadležnih organa, jeste davanje termina u nekoj od ciljanih emisiia na RTRS, gdje će se sigurno odazvati neko od predstavnika klubova iz RS i hoću da vjerujem Airsoft Saveza FBiH, stoji u saopštenju za javnost “Airsoft kluba Derventa”.

Većina FB komentatora ovog saopštenja i poklonika „ersofta“, bilo da se radio o ljubiteljima u Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, jasno je sugerisala da se radi o sportu, dobrom druženju i zabavi, te da su u tom pogledu postoje mnogo opasnije aktivnosti i sportovi.

Zaključak je jasan i nedvosmisleno iz svega navedenog proizilazi da je ogromna većina ovih kolektiva u BiH, koji ne nose nikakav etički predznak i isključivo su posvećena ovom hobiju, oštećena i na neki način stigmatizovana.

Ipak, kako to obično biva, gdje ima dima ima i vatre, a zbog neodgovornih grupa, stvara se nepovjerenje.

“Crna munja” u jednoj ilustraciji

Iako odbacuju tvrdnje upućenih da pozivaju na vjersku i nacionalnu netrpeljivost, jedan od očiglednih primjera je „Crna munja“ iz Cazinske Krajine, čije koketiranje sa nacionalizmom počinje već od logotipa udruženja, koja je, za razliku od većine sličnih, nenacionalnog, nego vjerskog karaktera. U velikom broju materijala objavljenih na njihovoj FB stranici poziraju sa zastavom koja neodoljivo podsjeća na ratnu zastvavu Armije BiH, što opet, naravno, privlači značajan broj desničara.

Samo po sebi to ne bi bio problem da mnogi od njih ne pozivaju, skriveno i otvoreno, na nove sukobe i podjele, a za to otvorenu podršku imaju i od administratora stranice koji takve pozive ne uklanjaju, nego ih i „lajkuju“. Sa druge strane, jasno je da postoji velika podrška cazinske javnosti i dijaspore ovakvom djelovanju, do te mjere da su im, navodno, obećali i novčanu pomoć.

Potrebno je da se stvari istjeraju na čistac, bilo reakcijom Airsoft saveza FBiH ili nadležnih sigurnosnih službi.

Više o “er softu” pročitajte OVDJE.

B. Nikolić – Derventa Cafe

1 komentar

  1. Dok se drugi uvježbavaju, pa i putem er softa, mi spavamo i čekamo nespremni a posle će biti kasno. Kao i uvijek kasnimo i to dobro platimo. Nikad pameti.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here