Vijesti Društvo Akcija zaštite “vodenog cvijeta”

Akcija zaštite “vodenog cvijeta”

0

Na rijeci Ukrini se svake godine odvija jedan prirodni fenomen, cvjetanje vode. Ukrina je jedna od rijetkih rijeka u svijetu koja pruža stanište specifičnoj vrsti insekata Ephemeroptera.

Akcija zastite vodenog cvijeta

U ljetnim večerima i noćima tokom avgusta oko vodotoka se javljaju rojevi ovih vodenih insekata, leptira,koji se pare u jako velikom broju, tako da se dobija utisak da rijeka cvjeta. Ovo je dokaz da je Ukrina ekološki čista.

Jaja ovog leptira su veoma značajna karika u lancu ishrane, jer pretstavljaju hranu za razne vrste ribe, a najviše šarana. Upravo zbog toga, postoji trend izlovljavanja ovog insekta, koji se nakon obrade, koristi kao mamac u ribolovu.

U cilju sprečavanja izlovljavanja ovog rijetkog vodenog insekta, kome već prijeti istrebljenje, TOD je ove godine prvi put organizovala akciju zaštite “vodenog cvijeta”. U tu svrhu obezbjeđeno je više kampova uz tok rijeke, čiji učesnici svake noći obilaze mjesta pogodna za izlovljavanje leptira.

Svoj doprinos akciji,za sad su pružili mladi ljudi iz Dervente i okoline, kao i izviđački odred Jovan Jovanović Zmaj iz Novog, Komunalna policija Prnjavor, MUP Derventa, kao i više ribočuvara sa prostora derventske i prnjavorske opštine. Akcija je takođe podržana od strane UNESCO-a. Predviđeno je da ova zajednička akcija građana i policije traje do kraja avgusta, do kad se Ephemeroptera obično razmnožava.

Ovogodisnja Likovna kolonija PATKOVAČA 2010 je za glavnu temu imala upravo “vodeni cvijet”, a u istom motivu na Prljači je održano i druženje pjesnika. Da bi se jos više razvila svijest o važnosti ovog rijetkog fenomena, TOD je podržala izradu 2 diplomska rada na ovu temu, koje rade derventski studenti sa banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta, smijer Ekologija i zaštita životne sredine.

Turistička organizacija Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here