Vijesti Politika „Aktualac“ 17. sjednice SO Derventa: O medijima, zaduženju opštine, vodovodima…

„Aktualac“ 17. sjednice SO Derventa: O medijima, zaduženju opštine, vodovodima…

0

Prije usvajanja Plana kapitalnih investicija i Odluke o dugoročnom zaduženju, odbornici su na 17. sjednici Skupštine opštine Derventa duže od 50 minuta opštinskom rukovodstvu postavljali pitanja na „aktuelnom času“.

Predsjednik kluba PDP-a Mirko Petrić tražio je, u ime grupe građana, informaciju o procentu naplativosti poreza u opštini Derventa po svim osnovama za 2017. godinu.

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pitala je da li je prekršen Poslovnik o radu SO s obzirom da nije dostavljen pismeni odgovor na pitanje postavljeno na sjednici održanoj 31. januara, kao i koliki je ukupan iznos zaduženja opštine Derventa, sa kamatama, do 31.12. 2017. godine.

Odbornik SDS-a Pero Đurić postavio je pitanje da li postoji kompletna dokumentacija za vodovode koji se grade, odnosno da li vodovod u Polju ima tehničke uslove za priključenje novih korisnika, jer je „Drvoprerada Đurić“ dobila negativan odgovor od „Komunalca“ na takav zahtjev, uz obrazloženje da nema dovoljnog pritiska. Da li to znači da u slučaj potencijalnog požara neće moći da ga ugase? Da li to znači da se u Polju više ne može graditi ni širiti do proširenja kapaciteta vodovoda?

Odbornik SDS-a Željko Nagradić istakao je da na osnovu provedene ankete postoji veliko interesovanje mještana Crnče za priključak na vodovod i pitao da li je to moguće uraditi tokom 2019. godine, kad nije predviđeno ovogodišnjim Kapitalnim budžetom.

Šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove postavio je pitanje, u ime mještana Omeragića i Turskih Lužana, da li predstoje radovi na košenju nasipa, koji su uveliko smanjili mogućnost poplava na tom području. Rekao je i da se pumpa kod Novog mosta automatski aktivira kada vodostaj dosegne određeni nivo, zbog čega bi bilo neophodno da taj objekat ima konstantan priključak na elektro mrežu, a ne da se aktivira po potrebi, kako je to do sada bio slučaj.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić iznio je primjedbe na informisanje o sjednicama Skupštine opštine kada su u pitanju Derventski list i TV K3, jer se izvještaji cenzurišu, naročito kada su u pitanju diskusije opozicionih odbornika. U Derventskom listu već nekoliko brojeva nema izvještaja sa „aktuelnog časa“.

Načelnik Odjeljenja za finansije Mile Strinić, odgovarajući na pitanje odbornika Petrića, rekao je da će se o naplativosti poreza govoriti na narednom zasjedanju, kada će se znati i ukupni iznosi. Kada je u pitanju zaduženje opštine, u Odluci o dugoročnom zaduženju je navedeno da dug za tekuću fiskalnu godinu, sa dosadašnjim zaduženjem i zaduženjem odobrenim na 17. sjednici Skupštine, iznosi 985.000 maraka.

Odbornica Dimitrić insistirala je na ukupnoj zaduženosti opštine, a ne na godišnjem nivou, zbog čega je zatražila pismeni odgovor.

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić rekao je da je trenutno dug opštine 7,32 % ili 795.000 maraka na godišnjem nivou, što nije ni polovina od zakonom dozvoljenog. Iznos duga sa novim zaduženjem će se znati tek nakon raspisivanja javnih nabavki, ali neće biti veće od 9,31 % od dozvoljenih 18%. Neke opštine koje su poplavljene 2014. godine dobile su dopuštenje da iznos zaduženja bude i do 25% redovnih prihoda budžeta u prethodnoj godini.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić kazao je da su nasipi i drugi vodoprivredni objekti u nadležnosti Voda Srpske, te da oni nisu svoju dužnost košenja ispunili prošle godine. Zbog toga jer je neizvijesno kada će doći na red pojedini projekti, i most u Rapćanima će biti saniran sredstvima opštine, kao i most u Detlaku, čim vodostaj dozvoli. Vode Srpske žele da određene objekte prepuste lokalnim zajednicama, tako da će vjerovatno prepumpna stanica, inače ispravna i u funkciji, prijeći uskoro u nadležnost opštine Derventa. Odgovarajući na pitanje odbornika Đurića, istakao je da unazad 2 godine, od kada je načelnik odjeljenja, svi vodovodi imaju građevinsku dozvolu, a kada je u pitanju vodovod u Polju, da ima određen kapacitet, te da vjerovatno prilikom građenja није dimenzionisan na velike industrijske pogone, već za domaćinstva. Ipak, radi se o nadležnosti „Komunalca“.

Odbornik Đurić je rekao da bez obzira na sve ne postoji saglasnost vlasnika da vodovod prelazi preko privatnog zemljišta, kao ni za sanaciju kvarova koju povremeno izvodi “Komunalac”. Koliko zna, ne postoji nijedna saglasnost vlasnika zemljišta u Polju, pa ga zanima kako je mogao vodovod dobiti potrebne dozvole?

Odbornik PDP-a Drago Nagradić se nadovezao na Đurićevu diskusiju rekavši da je 18 privrednika prikupio 25.000 maraka za produžetak vodovoda “Polje”, koji je do 2005. ili 2006. godine stizao tek do pumpe „Nada“. U međuvremenu se u rješenje problema uključio i UNDP, tako da je vodovod stigao za domaćinstva i privrednike do raskrsnice u Polju. Prikupljena sredstva su ustupljena “Komunalcu”, a važnije od građevinske dozvole jeste da subjekti imaju prijeko potrebnu vodu.

Načelnik opštine Milorad Simić, odgovarajući na pitanje odbornice Dimitrić, rekao je da Derventa ima najmanje zaduženje poslije Srebrenice, te da zbog kontrolisanog duga, opština ima mogućnost da uloži oko 1,5 miliona maraka sopstvenih sredstava za kapitalna ulaganja, što mnogi drugi ne mogu. Mislim da nemam obavezu da vam kažem koliko dug iznosi u novcu, to će se vidjeti iz dokumenata, ali procenat duga biće 9,32% ili manji. Znam da vam smeta, ali dok se nas pita radićemo tako da ćemo od 1,5 miliona kredita dio uložiti u Gerontološki centar, a ostalo u veoma oštećene pravce Dželinjak – Debela obala, Begluci – Kostreš, Osinja – centar Pojezna, Provalija – raskrsnica Tri kruške u Crnči, koje drugačije ne bi mogli rekonstruisati. Velike su potrebe, kad bi Kapitalni budžet pravili ponovo on ne bi bio isti, ali opozicija, čast izuzecima, nije htjela učestvovati u kreiranju dokumenta. Iako imamo nisku stpou duga, manju od većine, radimo puno i to se vidi, što bi i opozicija trebala priznati.

Kada je u pitanju vodovod Polje, opština Derventa je samo djelomično nadležna za tu problematiku. Svakakvih građevinskih dozvola bivša SDS-ova vlast se naizdava, poput one za Milenijum, a ja sam siguran da to ovdje nije slučaj. Ako je negativan odgovor stigao od “Komunalca”, to je operativno pitanje za njih.

Simić je istakao da nijedna opština u Republici Srpskoj nije napravila više ruralnih vodovoda, te da je nedavno zatvorena konstrukcija za vodovod “Lipe”, za 135 korisnika u Donjem Detlaku, Rapćanima, dijelu Osojaca i Kalenderovaca. Sljedeći ozbiljan posao biće osinjsko područje. Do “Leksije” smo došli dovoljnim profilom da možemo pokriti Gornje i Donje Cerane, a nakon kaptiranja još jednog izvora dovoljnog za napajanje 700 domaćinstava, pristupićemo rješavanju tehničkih pitanja kako doći do Male Sočanice, Gornje i Donje Osinje i okoline.

Simić je takođe izrazio nezadovoljstvo radom medija, kako TV K3, tako i propustima Derventskog lista, čijim radom nije prezadovoljan, ali je istakao da se ne miješa u posao rukovodstva ove ustanove. Uprkos svemu, K3 je prozor Dervente u svijet, a nezadovoljnim odbornicima je poručio da se obrate ovim subjektima sa svojim primjedbama. “Aktuelni čas” ne zavređuje pažnju zbog svog tračerskog sadržaja, kako je naveo.

Zamjenik načelnika Siniša Jeftić rekao je da odbornik Đurić stalno pokušava neke stvari fakturisati sadašnjoj vlasti, iako uzročno-posljedične veze sežu u mnogo ranije periode. Situaciju oko vodovoda u Polju pojasnio je odbornik Nagradić, a Jeftić je napomenuo i da “Komunalac” ni dan danas ne pravi vodovodnu mrežu samostano, nego uz podršku lokalne zajednice i mještana, zbog čega je sagrađeno više od 100 kilometara vodovoda. Pitao je i ko je provodio anketu u Crnči, da li je zvanična ili samoinicijativna? Pitanje je da li i svi objekti u Polju imaju sve potrebne dozvole.

Odbornik SNSD-a Slavko Tomaš prijavio je povrede poslovnika jer odbornici postavljaju više pitanja i daju više komentara, iako imaju pravo na po jedno pitanje i komentar na odgovor.

Odbornik SDS-a Željko Nagradić odgovorio je da su anketu, odnosno popis, proveli simpatizeri vlasti Živko Vukičević i Momir Vukičević i da su to mještani shvatili kao dokaz o skorom početku radova.

Zamjenik načelnika Jeftić izrazio je sumnju u izrečene tvrdnje, te rekao da u slučaju vođenja takvih anketa, sa rezultatima se mora upoznati rukovodstvo opštine.

Šef kluba odbornika SDS-a Branko Katanić izrazio je zadovoljstvo obrazloženjem načelnika Simića u vezi informisanja i nadu da će u narednom periodu stanje biti popravljeno, pozdravivši inicijativu odbronika Tomaša da se svi pridržavaju poslovnika.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here