Vijesti Politika Aktualac 21. sjednice SO Derventa: Od izbornih plakata do auto-puta “9. januar”

Aktualac 21. sjednice SO Derventa: Od izbornih plakata do auto-puta “9. januar”

0

Kao i do sada, i na 21. zasjedanju Skupštine opštine Derventa održan je zanimljiv aktuelni čas. 

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pitala je kolika je naknada za članove upravnih i nadzornih odbora u javnim ustanovama čiji je osnivač lokalna zajednica.

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić odgovorio je da je visina naknada javni podatak naveden u Službenom glasniku.

Odbornika SDS-a Božidara Savovića zanimala je mogućnost izgradnje kanalizacione mreže u Potočanima.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić je otkrio da je pristigao zahtjev stanovnika Potočana, te da se prvo moraju angažovati stručnjaci i utvrditi vrijednost projekta. Podsjetio je na velike infrastrukturne projekte poput radova na proširenju vrtića, izgradnju terena sa vještačkom podlogom, kao i da su počeli radovi čišćenja Partizanovog igrališta i prostora za budući park „9. januar“.

Šef kluba odbornika SNSD-a Denis Pijetlović konstatovao je da stranke nisu uklonile predizborne plakate iako su to obavezne učiniti.

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić složio se da stranke nisu provele svoju obavezu i da će nadležne službe reagovati.

Šef kluba odbornika PDP-a Mirko Petrić pitao je da li se zvanične adrese elektornske pošte u Opštinskoj upravi Derventa koriste, te li se na postavljena pitanja građana putem elektronske pošte odgovara, koliko često i u kom vremenskom intervalu.

Načelnik Odjeljenja za opštu upravu Borivoj Golubović odgovorio je da je novi sajt opštine zapravo i redizajniran da bi se unaprijedila komunikacija sa građanima, odnosno da bi se smanjili troškovi. U odjeljenju kojm upravlja redovno se odgovara na upite pristigle e-poštom.

Odbornik Petrić prokomentarisao je da iskustva u nekoliko slučajeva nisu takva i da upiti ostaju neodgovoreni, te da takva praksa treba da se mijenja.

>> O 21. sjednici SO Derventa opširnije OVDJE.

Odbornik PDP-a Drago Nagradić u svom obraćanju odbornicima naveo je da je nadležno ministarstvo za izbjegle raspisalo javni konkurs za podsticaj povratnika kroz realizaciju određenih infrastrukturnih projekata. U dijelu Ulice 1. maja izgradnjom tržnog centra izdignut je teren što je zaustavio oticanje površinskih voda na mjestima gdje nema ni kanalizacije. Da li se može aplicirati za ta sredstva i pristupiti rješenju problema?

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić rekao je da opštine apliciraju na takve konkurse na inicijativu građanja, a ako projekat dobije podršku, sredstva za realizaciju se prebacuju na račun opštine. Ova inicijativa je za sada ostala samo na nivou želja koje nisu formalizovane.

Branko Katanić, šef kluba odbornika SDS-a, ponovio je da je dio ulica na Gakovcu potpuno i djelimično neasfaltiran, poput ulica Kolubarske i grada Pinerola, zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Na koji način se mogu riješiti ti problemi?

Zamjenik načelnika opštine Siniša Jeftić istakao je da odgovor leži u samom pitanju, jer je problem vezan za imovinsko-pravne odnose. Neki vlasnici parcela koji su kontaktirani nalaze se u procesu ostavinskih rasprava, neki poklanjaju dijelove parcela koje se koriste za put opštini. Oni koji prave problem oko rješavanija imovinskih odnosa najčešće nisu prijavili svoju imovinu Poreskoj upravi i ne plaćaju porez.

Katanić je u komentaru pozvao da se iskoriste sve mogućnosti da se ovaj problem riješi kako mještani ne bi ispaštali.

Odbornik SDS-a Vlado Kovačević pitao je u kojoj fazi se nalazi najavljeni priključak na auto-put „9. januar“, s obzirom da je dionica otvorena, i kada može se očekivati početak radova?

Narodni poslanik Igor Žunić naveo je da 2014. godine, kada je započeo njegov mandat poslanika, petlja nije postojala u Prostornom planu Republike Srpske. Tada je inicirana izmjena tog dokumenta, što je bio komplikovan posao, ali je proveden uspješno i petlja je definisana u Stankovićima u Osinji. Izvršena je nova parcelizacija, a potom je odobreno i kreditno zaduženje za završetak puta koje se odnosilo i na petlju u Derventi. Postupak je godinu dana usporilo čekanje na odobrenje iz Sarajeva. Ipak, započeta je i eksproprijacija, kao i inicijativa da pravac Derventa – Osinja da postane regionalni put ili od posebnog interesa. Na mjestu gdje bi trebala biti petlja planirana je i industrijska zona. Zajedno sa opštinom Stanari nastojaćemo ubrzati početak radova.

Kovačević je prokomentarisao i da se petlja ne spominje u nacrtu Strategije za razvoj opštine, a načelnica Odjeljenja za prostorno planiranje Ljubica Bećarević da se nalazi u ove godine usvojenom Prostornom planu opštine Derventa.

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da se opština nalazi na dobrom putu u prilog čemu govore i mnogi parametri, te da će i posao u vezi petlje provesti. Pojedini vlasnici zemaljišta ucjenjuju državu nerealnom cijenom, što usporava ekspoprijaciju i prolongira radove. Insistirali smo da petlja bude u Osinji, a započeli su i razgovori oko brzih cesta Prnjavor – Derventa – Doboj.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code