Vijesti Politika “Aktualac” 30. sjednice Skupštine opštine Derventa u znaku slučaja “Sajmište”

“Aktualac” 30. sjednice Skupštine opštine Derventa u znaku slučaja “Sajmište”

0

I na 30. sjednici SO Derventa, odražne 16. jula, nije izostao veoma zanimljiv “aktuelni čas”.

Predsjednik kluba odbornika SDS-a Branko Katanić postavio je pitanje Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove u vezi održavanja kategorisanih i nekategorisanih puteva, posebno se osvrnuvši se na putni pravac u Gornjoj Osinji od prodavnice Lazarević do crkve. Kada se može očekivati sanacija puteva?

Načelnik odjeljenja Goran Jevtić istakao je da se sanacija puteva odvija dinamikom predviđenom godišnjim planom i da će mašine uskoro biti i na pomenutom području.

Mirko Petrić, predsjednik kluba odbornika PDP-a, pitao je da li su iscrpljenje sve pravne opcije u predmetu „Sajmište“ i ako nisu, planira li se preduzimati određene aktivnosti? Petrić je istakao da je njegovo pitanje izazvano nepoznavanjem geneze slučaja „Sajmište“, te da se radi o velikom procesu o kome javnost treba biti upoznata.

Načelnica Odjeljenja za prostorne planiranje Ljubica Bećarević opisala je kako je tekao slučaj započet 1987. godine pa sve do nedavne odluke Vrhovnog suda Republike Srpske. Tadašnja opštinska komisija prije 32 godine preuzela je neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište površine 34.000 kvadrata koje danas nazivamo „Sajmište“, a postupak za utvrđivanje visine naknade vlasnicima, porodici Kreso, vršio je Osnovni sud u Derventi 1988. godine, čije je prvostepeno rješenje poništeno i vraćeno na ponovno odlučivanje. 2009. godine Osnovni sud u Derventi je donio odluku kojim se postupak za utvrđivanje visine naknade obnavlja, a naredne godine i rješenje po kojem je opština dužna na ime naknade porodici Kreso isplatiti oko 1,2 miliona maraka. Okružni sud u Doboju je uvažio žalbu opštine Derventa i predmet vratio na ponovno odlučivanje Osnovnom sudu u Derventi, koji je 2012. godine utvrdio novu visinu naknade od 430.000 maraka. Opština je ponovo uložila žalbu, koja je ponovo uvažena, pa je novim postupkom iz 2013. godine naknada utvrđena na oko 750.000 maraka. Okružni sud u Doboju ponovo je uvažio žalbu opštine, tako da je 2014. Osnovni sud donio novo rješenje kojim je naknada utvrđena u iznosu od 468.000 maraka. Nova žalba je takođe uvažena, a tada je Okružni sud naložio i da se postupak nastavi pred novim sudijom. Osnovni sud u Derventi je 2016. godine utvrdio je visinu naknade od oko 1,3 miliona KM, nova žalba opštine Derventa je takođe uvažena, a novo rješenje Osnovni sud u Derventi donosi 2017. godine I određuje iznos naknade od oko 650.000 maraka. Žalbu na to rješenje Okružni sud u Doboju je odbio, tako da je rješenje postalo pravosnažno i izvršno. Opština Derventa je i na te presude izjavila reviziju Vrhovnom sudu krajem 2018. godine, a ta instanca je maja 2019. godine poništila presude Osnovnog i Okružnog suda, te ih preinačila tako da je visina naknade utvrđena na oko 216.000 maraka. Opština je u postupku isticala i da je ovaj iznos prije rata plaćen, ali kako su spisi uništeni, nije bilo dokaza za tu tvrdnju. U posljednjem vještačenju Opština Derventa tražila je da se u procjenu visine naknade uračuna i sve ono što je lokalna zajednica uložila u to zemljište, poput uređenja zemljišta, izrade planova, nasipa i betonskih zidova. U narednom periodu moguća je apelacija nezadovoljne strane Ustavnom sudu BiH.

Drago Nagradić (PDP) adresirao je pitanje Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove u vezi ulične rasvjete u Polju (na potezu do skretnice ka Podnovlju) koja postoji, ali nije adekvatna potrebama, dodajući da na tom dijelu grada posluje 29 uglavnom domaćih privrednika. Drugi prilazi gradu izgledaju bolje kada je u pitanju rasvjeta.

Načelnik Jevtić odgovorio je da se trenuno obavlja zamjena starijih i neekonomičnijih rasvjetnih tijela na gradskom području, nakon čega će na red doći i prigradska naselja.

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pitala je zašto je analizu vode Ukrine nakon zamućenja izvelo preduzeće „Evro-inspekt“ iz Osječana, a ne Institut za javno zdravstvo?

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove Mile Tadić rekao je da se radi o ovlaštenom subjektu za izvođenje tih vrsta poslova, ali da je za njihovo angažovanje u nadležnosti Inspektorata Srpske.

Odbornik SNSD-a Slavko Tomaš u šaljivom tonu postavio je da pitanje da li je kupanje u Ukrini zdravo ako znamo da u njoj postoje dabrovi, ribe i rakovi, da bi odbornik SDS-a Pero Đurić nastavio je u sličnom maniru, pa je pitao šta da radi sa dabrovima koji mu uništavalju topole.

Načelnik opštine Milorad Simić konstatovao je da su postavljena zlurada pitanja, naročito od strane odbornika PDP-a, navodeći da zbog neupućenosti često postavljaju „pitanja zbog pitanja“, te da su neumijesne konstatacije koje su mogle da se izvedu iz pitanja da su u slučaju „Sajmište“ vršene mahinacije, odnosno da opštinska uprava favorizuje strane na uštrb domaćih investitora.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here