Vijesti Politika “Aktualac” 6. sjednice SO: O vodovodima, kvalitetu izvedenih radova na putevima i...

“Aktualac” 6. sjednice SO: O vodovodima, kvalitetu izvedenih radova na putevima i nasipima…

0

Kao i do sada, jedna od najzanimljivijih tačaka dnevnog reda skupštinskih zasjedanja bila je “Aktuelni čas”.

Odbornik Pero Đurić (SDS) je postavio pitanje u vezi nadzora nad pojedinim realizovanim projektima, navodeći primjere puta u Malici, te protivpoplavnog zida između Novog i Starog mosta, koji je u Ulici Alekse Šantića, po njegovim riječima, propuštao vodu prilikom posljednje poplave. Iako je izgradnja zida obavljena od stranje JP “Vode Srpske”, u navedenim primjerima, smatra, zakazali su ljudi koji su obavljali nadzor.

Sanju Dimitrić iz PDP-a interesovalo je koje su aktivnosti preduzete u vezi sa opstankom porodilišta u Domu zdravlja, dok je Željko Nagradić (SDS), u ime zbora građana Crnče, postavio pitanje u vezi sa mogućnošću produženja vodovoda „Leksija“ prema Crnči ili bar rješavanje problema kroz kopanje bunara.

Načelnik opštine Milorad Simić je odgovorio da se putevi rade po utvrđenim standardima, projektu, uz nadzor i ispitivanje podloge, a na seoskim putnim pravcima se postavlja asfalt debljine 6 centietara. Svaki teret preko dozvoljene težine nekada se posebno naplaćivao, a danas veliki problem pričinjavaja prevoz preteškog tereta, među kojima su i kamioni koja pripadaju preduzećima gospodina Đurića. Ne može se napraviti, koliko se može pokvariti, istakao je Simić. “Vode Srpske” su finansirale i provele projekat izgradnje nasipa, odabrali izvođača radova, I izvršili nadzor, a uprkos tome preko naše Komisije za tehnički prijem dva puta smo od izvođača radova tražili da se izvrše popravke nasipa.

Što se tiče porodilišta, istakao je Simić, obavljen je zahtjevan razgovor sa ministrom, ali i dodao da nije spreman preuzeti rizik za bilo koju trudnicu, naše sugrađane i rodbinu, nečiju djecu, jer nema operacione sale, kako zakon nalaže. Ipak, ta priča nije završena. Kada je u pitanju vodovod, došli smo do Gornjih Cerana, odakle se može nastaviti i prema Osinji, a radi se, uprkos različitim političkim podmetanjima koja su smanjila broj zainteresovanih, i na kraku prema Mišincima i Sočanici, kapaciteta za 60 korisnika uvećanih za još 10 odsto, uz upozorenje da su u krivu oni koji smatraju da će poslije taj kapacitet moći da osigura duplo više vode. Promjer cijevi zavisio je od broja zainteresovanih, a nadamo se da će do kraja godine biti i završen. Vodimo aktivnosti da sa Tetime vodu dovedemo na Lipe i pokrijemo Donje Kalenderovce, Rapćane, dio Donjeg Detlaka i Osojce. To je druga ozbiljna faza, a treća će biti tamo gdje bude ozbiljna organizacija građana.

Đurić je istakao da nije tačna konstatacija da SDS nije glasao za kapitalni budžet, dodajući da se zalaže za pravljenje kvalitetnijih puteva, poput onih koje gradi prema svojim preduzećima.

Goran Jevtić, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, rekao je da nisu realizovani projekti zaštite od poplava, štete bi bile mnogo veće, i da bi se u martu ponovio scentario sličan onome iz 2010. godine. Urađeno je 8 projekata sistemske zaštite od poplava. Za projekte “Voda Srpske” načelnik je tražio da nadzor vrše opštine, što nije bilo moguće, ali smo uspjeli formirati stručnu Komisiju za tehnički prijem, koja je izvođača vraćala u dva navrata da popravi nedostatke, tako i da zahvaljujući tome nije došlo do pucanja nasipa. Na jednom dijelu, kod Novog mosta, došlo je do oštećenja zida izazvanog februarskom pojavom ledenih santi, i na jednom mjestu došlo je do oštećenja zida. Odmah je potom upućen dopis finansijeru, izvođaču radova i nadzoru, čiji su predstavnici došli, napravili izvještaj i dali preporuke izvođaču radova kako da zaštiti mjesto na kojem je došlo do oštećenja i rok do 10. aprila. Što se tiče puteva, postoji klasifikacija putnih pravaca, koji nisu svi iste kategorije, od čega zavisi i nosivost. U narednom periodu regulativom urediti datu oblast, što će iziskivati plaćanje naknada i dobijanje saglasnosti, čime će se unaprijediti sistem.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here