Vijesti Politika Aktuelni čas 19. sjednice SO Derventa: Najviše o putnoj infrastrukturi

Aktuelni čas 19. sjednice SO Derventa: Najviše o putnoj infrastrukturi

0

Na 19. zasjedanju Skupštine opštine Derventa, održanoj krajem maja, usvojene su odluke o raspodjeli suficita i neutrošenih namjenskih sredstava iz prošle godine, kao i sa tom odlukom povezani rebalans budžeta i izmjene Plana kapitalnih investicija.

Kao i do sada, aktuelni čas izazvao je različite rasprave. 

Odbornica PDP-a Sanja Dimitrić pitala je da li postoji mogućnost da se pomogne našoj sugrađanki Vedrani Kukić Tintor, oboljeloj od cerebralne paralize, koja nije stambeno zbrinuta i ima primanja od 160 maraka za tuđu njegu i pomoć.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da je upoznat sa slučajem porodice Tintor, ali da je besmisleno takvo političko iskorištavanje jedne nesrećne porodice, jer to nije tema za “aktuelni čas”. Postoji veliki broj nesrećnih porodica, ali kapaciteti opštine, Centra za socijalni rad, različitih udruženja i drugih subjekata rade na tim slučajevima. Pozvao je na jedan sveobuhvatan sastanak tima stručnjaka i nadležnih tijela o sličnim pitanjima, a bez uplitanja politike.

Odbornica Dimitrić je prokomentarisala da se njen rad konstantno opstruiše, da se sva pitanja i konstatacije doživljavaju na lični način, te da je jedino bitno da se djevojka primi na razgovor, dok je načelnik Simić rekao da ne dopušta da ga bilo ko uči njegovom poslu kojeg valjano obavlja, te da ličnim frustracijama i zamjenama teza ovdje nije mjesto. Slučaj se ne može riješiti ovog trenutka u Skupštini, a o prijemu stranaka odlučuje samo on, i to radi jako često i bez sugestije drugih, naglasio je Simić.

Odbornik SDS-a Pero Đurić pitao je da li je moguće postaviti pješački prelaz i svjetlosnu signalizaciju na mjestu gdje se Ulica 16. krajiška ukršta sa magistralnim putem Prnjavor – Derventa (kod „Brčko gasa), odnosno da li se može izgraditi trotoar na dijelu od motela „Dvor“ do preduzeća „Gatarić“, s obzirom da se na tom dijelu dešavaju saobraćajne nesreće, te da se tim putem kreću radnici i veliki broj učenika.

Odbornik SDS-a Željko Nagradić postvavio je pitanje da li se posipni materijal za seoske puteve nasipa prema utvrđenom program.

Predsjednik kluba odbornika Branko Katanić, u ime mještana Gornje Osinje i Gornjih Cerana, ukazao je na oštećenje puteva koji povezuju ova sela sa centrima mjesnih zajednica, nastalih zbog zadnjih padavina i uslijed deformacija zbog prolaska radnih mašina za izgradnju puta prema Dejanovićima. Zatražio je da nadležnih službi da izađu na teren i utvrde stanje, te da se putevi dovedu u funkcionalno stanje.

Načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove Goran Jevtić objasnio je da signalizacija i izgradnja druge infrastrukture na magistralnim putevima spada u nadležnost Puteva RS, ali da opština može inicirati rješavanje ovih problema, u saradnji sa MUP-om, iako su joj mogućnosti ograničene. Istakao je i da se putevi posipaju u skladu sa usvojenim programom, i rekao da će službenici odjeljenja izaći na navedene javne puteve i evidentirati stanje na terenu, nakon čega će biti preduzete određene mjere. Put prema Dejanovićima je bio u lošem stanju i prije prolaska mašina, a putevi će se popravljati dinamikom koju dopuštaju resursi.

Odbornik Katanić izrazio je zadovoljstvo odgovorom, potvrdio da je put bio u lošem stanju, te da je sada samo dodatno oštećen, i izrazio nadu da će putevi uskoro biti u što funkcionalnijem stanju.

Željko Nagradić prokomentarisao je da je očekivao takav odgovor, ali da nije siguran da se prate prioriteti utvrđenim programom jer obično o tome odlučuju pojedinci iz mjesnih zajednica, da bi načelnik odjeljenja Goran Jevtić odgovorio da se takve konstatacije posebno ističu tokom „izbornih“ godina i da je to loša praksa, jer je na većini makadamskih puteva potrebno nasipanje. Predsjednici MZ ukazuju na trošne puteve, ali odjeljenje odlučuje gdje se i šta radi, naglasio je Jevtić.

Drago Nagradić, odbornik PDP-a, rekao je da se građani žale na rad Elektrodistribucije u rješavanju njihovih svakodnevnih poteškoća, a da službenici tog preduzeća takve situacije opravdavaju određenim “zaprekama” koje dolaze iz Opštinske uprave, navodeći kao primjer čovjeka koji želi da na svoj izvor vode instalira pumpe da bi navodnjavao voćnjak, ali ne može dobiti mjerno mjesto dok ne dobije građevinsku dozvolu za izvorište. Da li je moguće formirati grupu stručnjaka koja bi sa Elektrodistribucijom uvidjela koje su to odluke koje njih spriječavaju da izađu u susret građanima?

Odgovarajući na ovo pitanje načelnica Odjeljenja za prostorno planiranje Ljubica Bećarević rekla je da zakon određuje da objekat ne može biti priključen na elektro mrežu bez građevinske dozvole i to nije odluka opštine Derventa.

Komentarišući odgovor Nagradić je istakao da je došlo do nesporazuma, jer ovdje se ne radi o objektu koji treba priključak, nego o potencijalnom poljoprivredniku, te da je u saradnji sa Elektrodistribucijom potrebno utvrditi mogućnosti za diferencijaciju priključaka koji nisu vezani za građevinske objekte.

Odbornik SDS-a Vlado Kovačević upozorio je na protek roka za donošenje Nacrta Strategije razvoja opštine Derventa, te upitao zašto nije donesen ovaj dokument, s obzirom na njegov značaj?

Zamjenik načelnika Siniša Jevtić odgovorio je da izrada tog dokumenta je već pri samom kraju i da će se uskoro naći pred odbornicima. Rekao je i da druge opštine angažuju konsultantske agencije koje kreiranje tog dokumenta “masno” naplate, a da naša opština izradu strategije izvodi svojim resursima.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here