Vijesti Politika Aktuelni čas 14. sjednice Skupštine grada Derventa – VIDEO

Aktuelni čas 14. sjednice Skupštine grada Derventa – VIDEO

0

Na 14. sjednici Skupštine grada Derventa poslanička pitanja postavljali su Marinko Nikolaš (HS), Sanja Dimitrić (PDP), Branko Katanić (SDS), Pero Đurić (SDS)

Marinko Nikolaš (HS) predložio je da se napravi skela oko ruševine nekadašnje Robne kuće na kojoj bi se formirao prostor za reklamiranje.

Ovlašteno lice Odjeljenja za prostorno planiranje Spomenka Živanić pojasnila je da se radi o privatnom vlasništvu, te da lokalna zajednica ne može pokrenuti takvu inicijativu. Vlasnik nije tražio niti rušenje niti rekonstrukciju.

Sanja Dimitrić (PDP) je istakla da nije dobila pisani odgovor na pitanje šta se uradilo po prijedlogu ove stranke za nabavku besplatnih udžbenika za osnovce kojima ovo pravo ne finansira Ministastvo. Takođe, pitala je šta se dešava sa subvencionisanjem prevoza učenika jer su joj roditelji rekli da su dobili sredstva u smanjenom iznosu.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene poslove Slaven Pašalić je rekao da bi po tom prijedlogu udžbenike trebalo nabaviti za 1068 djece i da predloženi iznos od 160.000 KM ne bi bio dovoljan jer je potrebno oko 220.000 KM, ali da će se tražiti mogućnost za iznalaženje ovih sredstava. Za prevoz učenika izdvojeno je 220.000 KM i iz tog iznosa se plaća prevoz svim osnovcima u punom iznosu, a ostatak služi za subvencionisanje prevoza srednjoškolaca, kojima se pokriva do 25% cijene karte.

Dimitrićeva je izrazila nadu da će se iznaći sredstva za nabavku udžbenika, te da ona ima informacije da roditelji osnovaca dodatno plaćaju prevoz učenika, mimo sredstava koja izdvaja lokalna zajednica.

Drago Simić (DNS) postavio je pitanje nadležnm odjeljenju da li će ijedan putni pravac u Donjoj Lupljanici biti sanirani iz Kapitalnog budžeta i koji?

Predstavnica Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Jefimija Šerbić rekla je da je Skupština usvojila Plan saniranja lokalnih puteva i da su predviđeni radovi i u toj zajednici, dok su Planim kapitalnih investicija definisani projekti koji će se realizovati.

Gradonačelnik Milorad Simić je rekao da je to pitanje za one koji upravljaju lokalnom zajednicom, te da je će 26 putnih pravaca biti uređeno iz sredstava Vlade Republike Srpske o kojima ne odlučuje Skupština grada.

Mirko Petrić (PDP) pitao je Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti pripremilo odluku kojom se reguliše dodjela budžetskih sredstava za nabavku lijekova i liječenje RVI.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene poslove Slaven Pašalić je rekao da će novi pravilnik biti na dnevnom redu naredne sjednice.

Branko Katanić (SDS) postavio je pitanje da li će biti saniran most koji spaja Donje Cerane i Brestovo, kao i da li će se nastaviti izgradnja puta Brezici – groblje i dalje prema Pojezni s obzirom da je veći neasfaltirani dio puta neprohodan, kako je dobio informaciju.

Predstavnica Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Jefimija Šerbić najavila je odgovor na pitanje u pismenoj formi.

Pero Đurić (SDS) zatražio je odgovor na tvrdnju da se prilikom izgradnje Osinjskog vodovoda, pored cijevi, polažu i kablovi koji nisu prošli tendersku proceduru. Takođe, pitao je da li se riješio problem borca I kategorije iz Crnče kojem je isključena električna energija.

Predstavnica Odjeljenja za stambeno-komunalnu oblast Jefimija Šerbić najavila je odgovor na pitanje postavljanja cijevi u pismenoj formi sa pratećom dokumentacijom.

Gradonačelnik Milorad Simić je rekao da mu nije jasno odakle dolaze takve informacije s obzirom da sa svim operaterima postoje ugovori i potrebna dokumentacija. Dodao je da se radi o nastavku politike SDS-a koja nastoji da onemogući provođenje projekta Osinjskog vodovoda.

Željko Nagradić (SDS) je rekao da izvođač prilikom polaganja cijevi za vodovod u Crnči pravi štetu i da bi trebalo da djeluju inspekcije, dok je na novom putu u Nagradićima u Crnči završene bankine, ali da nisu i kanali.

Gradonačelnik Milorad Simić rekao je da je pojedinim nezadovoljnim aktivistima predlagao da se projekat obustavi ako pravi toliku štetu, ali da ipak nisu bili za tu opciju. Ponovio je da on predstavlja stranku koja je pokušala da se onemogući izgradnju osinjskog vodovoda.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here