Vijesti Politika Aktuelni čas 36. sjednice Skupštine opštine Derventa

Aktuelni čas 36. sjednice Skupštine opštine Derventa

0

Na aktuelnom času 36. sjednice Skupštine opštine Derventa odbornička pitanja postavljali su Željko Nagradić, Mirko Petrić, Sanja Dimitrić i Vlado Kovačević.

Željko Nagradić (SDS) uputio je pitanje koje se tiče učenika sa područja Male i Velike Sočanice, Mišinaca i Crnče koji od oktobra prošle godine nemaju prevoz do škole u Velikoj Sočanici. Prema izjavama roditelja, istakao je Nagradić, plaćan je predviđeni iznos od 50 KM, kao i dotacija nadležnog ministarstva, ali je prevoznik odustao, najvjerovatnije zbog cijene i drugih problema.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić rekao je da se radi o velikom problemu koji je nastao nakon što je dotadašnji prevoznik STP Derventa podigao cijenu karte zbog čega je veliki broj učenika odusao od ovog vida prevoza. Pašalić je rekao da prevoz u sve osnovne škole plaća i reguliše ministarstvo, a uprkos razgovorima rukovodstva ove škole sa prevoznicima iz Dervente i okruženja, nije se pojavio subjekt zainteresovan za obavljanje ove usluge.

Nagradić je prokomentarisao da je očekivao ovakav odgovor, ali da očekuje i da se i načelnik založi za rješavanje problema.

Odbornik Mirko Petrić (PDP) pitao je da li se razmišlja o pokretanju inicijative da nedjelja bude neradni dan za trgovinu i druge djelatnosti za koje nije potreban kontinuirani rad.

Načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Slaven Pašalić istakao je da postoji inicijativa Saveza opština i gradova i naša lokalna zajednica razmišlja o tome, ali i da smatra da je potrebno donijeti riješenje na nivou Republike.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da se razmišlja o ovoj inicijativi.

Petrić je u svom komentaru rekao da smatra da se takva odluka još dugo neće donijeti. Naveo je da se u Skandinaviji uvodi četverodnevno radno vrijeme, dok kod nas postoje slučajevi nepoštovanja zakonski propisanog radnog vremena, vjerskih i državnih praznika i slično. Ideja je da nedjelja bude dan za porodicu i slobodne aktivnosti.

Sanja Dimitrić (PDP) konstatovala je da oko novoizgrađenog parka „9. januar“ postoji povećana frekvencija pješaka i djece, ali da na tom području pojedinci često voze iznad ograničenja brzine. Planira li se uvođenje mjera poput „ležećih policajaca“ u tom dijelu Omladinske ulice?

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić odgovorila je da park još nije zvanično otvoren, ali da se planira uvođenje najsvrsishodnijih mjera koje će pratećim projektom biti definisane.

Načelnik Simić istakao je da će park biti otvoren kada za predstavnici republičke vlasti, koji su odobrli finansiranje projekta, budu u prilici.  Biće to još jedna divna slika Dervente.

Vlado Kovačević (SDS) pitao je da li su vršena ispitvanja mosta u Drijenu, do kada će se most koji spaja taj dio Dervente sa Prnjavorom moći bezbijedno koristitu s obzirom da je u lošem stanju, kao i da li se planira njegova sanacija?

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić istakla je da je nakon sastanka sa delegacijom Prnjavora određeno da se uvede mjera ograničenja dozvoljene težine vozila čime se nastojalo zaustavi dalje urušavanje mosta. Radi se o mostu koji nije legalizovan, a  kako spaja dvije opštine, postupak se vodi pri nadležnom ministarstvu. Opštine su pokazale volju da se to pitanje riješi.

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da se radi o objektu koji u „knjigama“ ne postoji jer je sagrađen nelegalno za vrijeme vlasti SDS-a. Most je prvobitno planiran da bude drveni, a čak nije uknjižen ni pristupni put do mosta kojeg je na kraju izgradio GP „Rad“.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here