Vijesti Politika Aktuelni čas 7. sjednice Skupštine grada Derventa

Aktuelni čas 7. sjednice Skupštine grada Derventa

2

Na sedmoj sjednici Skupštine grada Derventa odbornička pitanja postavljali su Davor Simić, Sanja Dimitrić, Darko Bećarević, Pero Đurić, Branko Karanić, Maja Pjeranović i Bojan Radanović.

Odbornik Davor Simić (SNSD) uputio je Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove inicijativu da se od naredne godine saobraćaj kroz šetalište između Trga pravoslavlja i Trga oslobođenja obustavi od 1. maja, a ne od 1. jula kakva je dosadašnja praksa, te da se što prije provede procedura nabavke tzv. „potapajućih stubića“ koji bi u periodu zabrane prolaska autom pravili fizički prepreku za kretanje vozila u tom pravcu.

Takođe, predložio je da se odbornici odreknu dijela odborničke naknade u skladu sa svojim mogućnostima i da tako podrže nabavku novog vozila za Udruženje Sunce koje košta oko 30.000 KM, a za šta je Udruženje uz pomoć Grada Derventa osiguralo dio sredstava.

Predstavnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Jefimija Šerbić rekla je da će se inicijativa za produženje perioda obustave saobraćaja uzeti na razmatranje, te da je prošle godine proveden tender za nabavku i postavljanje „potapajućih stubića“  koji će biti instalisani na samom početku raskrsnice i kod Biblioteke.

Odbornica Sanja Dimitrić (PDP) pitala je, u ime grupe mladih iz Trstenaca, da li će biti obilježen teren i stavljene mreže na golove kako je to obećano prije dvije godine kada je završeno igralište. To je jedan od preduslova za organizovanje turnira.

Gradonačelnik Milorad Simić odgovorio je da to neće biti problem i da lokalna zajednica izdvaja pola miliona maraka za sport, što je procentualno najviše u odnosu na visinu budžeta u okruženju i Republici Srpskoj.

Odbornik Darko Bećarević (SNSD) pitao je predsjednika Skupštine grada Mirka Zemunovića do kada će urušavati ugled ove institucije s obzirom da je prilikom nedavnog obilježavanja Dana oslobođenja Dervente u Odbrambeno-otadžbinskom ratu nije odabrao delegaciju koja bi u njegovo ime položila vijenac. To nije jedini gaf, naveo je Bećarević.

Predsjednik Zemunović je rekao da je nesporazum nastao jer je istovremeno trajala i sjednica Kolegijuma.

U svom komentaru Bećarević je izrazio nezadovoljstvo odgovorom jer se na Kolegijumu ne govori o tome ko će polagati vjence u ime predsjednika Skupštine.

Šef kluba odborinika SDS Pero Đurić podsjetio je da je Kapitalni budžet usvojen prije nekoliko mjeseci i da je tada u javnost otišla informacija da je skupštinska većina amandmanima uskratila sredstva za škole, vodovode, kanalizacije, groblja i druge projekate. Pitao je da li je raspisan ijedan tender za izradu projektne dokumentacije za projekte Lug-Agići, za koji postoji dio sredstava, školu „Nikola Tesla“, Čardak, Gakovac, osinjsko područje i ostale projekte?

Ovlašteno lice u ime Odjeljenja za finansije Mile Strinić rekao je da su raspisani tenderi za 22 putna pravca i 21 prilaz ukupne vrijednosti 760.000 maraka.

Gradonačelnik Milorad Simić rekao je da postoji niz projekata predviđenih Planom kapitalnih investicija, ali da nedostaje projektna dokumentacija. Kada su u pitanju pomenuti projekti osnovno je pravilo da se tender raspisuje kada postoje sredstva, ali su ona amandmanima ukinuta, poput onih za vodovod u Osinji i uređenje grobalja, na kojima više nema mjesta. Na narednoj sjednici najavio je raspravu o cijenama gradskog zemljišta u periodu od 1995. godine do danas, te obilazak mještana za vodovod Osinja tokom kojeg će zainteresovane upoznati o svim informacijama od značaja za ovaj projekat.

Đurić je rekao da se njegovo pitanje odnosilo na one projekte za koje su u Kapitalnom budžetu sredstva ostavljena, navodeći kao primjer 56.000 KM za izradu dokumentacije za neke projekte u gradu i selima. Koliko je od tih sredstava utrošeno u to za šta je namijenjeno ili su ta sredstva i dalje neraspoređena?

Šef kluba odbornika NDP-a Zoran Milojević pitao je Odjeljenje za stambeno komunalne poslove koji su razlozi zbog kojih se ne osnivaju zajednice etažnih vlasnika u pojedinim zgradama i da li Odjeljenje ima plan za tu problematiku? Prošlo je 15 godina od prvih osnovanih ZEV, ali i danas postoje zgrade ili dijelovi zgrada za koje još nisu osnovane. Održavanje zgrada puno bolje funkcioniše tamo gdje postoji ZEV.

Predstavnik Odjeljenja Jefimija Šerbić istakla je da je zakonom definisana obaveza formiranja ZEV-a, ali da u pojedinim slučajevima postoje neriješeni imovinsko-pravni odnosi, kao i vlasnici koji ne žele formiranje ZEV-a zbog obaveza koja dobijaju na taj način. Odjeljenje može da angažuje pravne organizacije koje mogu da to rade u ime Grada i da formiraju ZEV-ove na račun vlasnika jedinica, što je i plan Odjeljenja.

Odbornik Branko Katanić (SDS) pitao je zašto je obilježavanje Dana oslobođenja Dervente u Odbrambeno-otadžbinskom ratu održano 5. umjesto 4. jula. Smatra da je neformalni razlog obilježavanje u Dana borca Pojezni i da se Dan oslobođenja mora održavati na taj datum i mnogo veličanstvenije.

Gradonačelnik Milorad Simić odgovorio je da su organizatori pomenutih dešavanja Boračka organizacija i lokalni SUBNOR, te da je važno da se istorijski događaji obilježavaju.

Katanić je pozvao sve političke subjekte i faktore da na taj dan usklade obaveze i da se tokom tog perioda zatvori ulica za saobraćaj.

Odbornica Maja Pjeranović (SNSD) pitala je predsjednika skupštine Mirka Zemunovića po kojem osnovu je na sjednicama Skupštine grada prisuta vršilac dužnosti direktora Derventskog lista jer je Poslovnikom o radu definisano ko se i kako poziva na sjednicu, a u ovom slučaju poziv ide novinarima. Da li su neki direktori posebno privilegovani po tom pitanju ili pomenuti prati rad svojih novinara?

Predsjednik Zemunović je rekao da će odgovor stići u pisanom obliku.

Odbornik Bojan Radanović (SP) pitao je predsjednika Skupštine Zemunovića kada će stići odgovor na postavljeno pitanje o razlozima razrješenja člana Komisije za nagrade i priznaja koji nije stigao u roku koji je za to određen.

Predsjednik Zemunović je odgovorio da odbornik Radanović ne može postaviti takvo pitanje po Poslovniku.

Derventa Cafe

2 KOMENTARI

  1. Pošteno sebi dijele i zauzimaju gradsko zemljište kao funkcioneri Grada a meni kradu uknjiženo bez ikakvog obavještenja ili nakknade.kao npr Mile Tadić bivši šef policije i gradski funkcioner Simićevac.

  2. Ko je obradio slučaj davanja gradskog zemljišta Miletu Tadiću,valjda nisu opet oni pijani geometri iz Rugipa jer bi opet bili u sukobu interesa da vještače posao koji rade i da uz to uzmu masan honorar.Tu spregu mafije grada i Rugipa treba provjeriti.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here