Vijesti Politika Aleksandar Bogosavac, alumnista Fondacije Robert Šuman: Praksa u Evropskom parlamentu značajno iskustvo

Aleksandar Bogosavac, alumnista Fondacije Robert Šuman: Praksa u Evropskom parlamentu značajno iskustvo

0
Sa Gjorgijem Holvenijem, poslanikom FIDESZ-a

Diplomirani politikolog Aleksandar Bogosavac proteklih mjesec dana boravio je u Briselu i Strazburu gdje je pohađao stručnu praksu u poslaničkom klubu Evropske narodne partije (EPP) koji djeluje u Evropskom parlamentu.

Priliku da se prijavi na konkurs dobio je kao alumnista Fondacije Robert Šuman (Robert Schuman Fondation), partnera Evropske narodne partije, koja inače okuplja političke stranke desnog centra.

S obzirom da je Srpska demokratska stranka, čiji sam član, dio EPP političke porodice, imao sam mogućnost da se prijavim na ovaj konkurs. Prvi sam učesnik Srpske demokratske stranke, ujedno i prvi Srbin iz Republike Srpske i BiH koji je imao mogućnost da učestvuje u ovom programu stručne prakse, što je ujedno za mene značilo veliku čast, ali i obavezu da SDS, Derventu i Republiku Srpsku predstavim u najboljem mogućem svjetlu, naglašava mladi politikolog.

Stručna praksa u Evropskom parlamentu je podrazumjevala je učešće u radu poslaničkog kluba EPP-a u Briselu i Strazburu, radu parlamentarnih odbora, radnih grupa, kao i bilateralne sastanake sa europarlamentarcima.

Imao sam priliku da ostvarim kontake sa veoma značajnim parlamentarcima EPP-a, od kojih bih izdvojio Lukasa Mandla, Gjorgija Holvenija (Gyorgy Hölveny) i Željanu Zovko, članova parlamentarnih odbora i delegacija koji su nadležni sa jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan. Naročito bih izdvojio sastanak sa Martinom Kampom, generalnim sekretarom EPP-a u EU parlamentu, ističe Bogosavac.

Tokom boravka u Strazburu prisustvovao je sjednici Panevropske radne grupe na temu razvoja regionalnih i lokalnih politika gdje je upoznao i Magnusa Berntsona, predsjednika Skupštine evropskih regija.

Ovo je veliko i značajno iskustvo u mojoj karijeri, jer sam imao priliku da se lično upoznam sa radom Parlamenta, kao najvećeg institucionalnog tijela EU, njenim političkim procesima i razvojem politika unutar EU institucija, kaže Bogosavac.

Kako ističe, trudiće se da u narednom periodu znanja i informacije koje je stekao iskoristi za dobrobit naše lokalne zajednice.

Postoje mnoge mogućnosti da se aplicira kroz razne razvojne projekte institucija i organizacija EU, a u cilju poboljšanja cjelokupnog ambijenta. Derventa ima fantastičnu priliku za razvoj s obzirom na njen geografski i ekonomski potencijal, otkriva Bogosavac.

Poslanički klub EPP je, inače, najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu i u njenom sastavu se nalaze značajne političke stranke Evrope poput Austrijske narodne stranke (OVP) Sebastijana Kurca, Mađarski građanski saveza Viktora Orbana (FIDESZ), njemačke stranke Hrišćanske-demokratske unije (CDU) i druge.

Derventa Cafe

This poll is no longer accepting votes

Koga ćete podržati na izborima za načelnika opštine Derventa?
PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here