Vijesti Politika Aleksandar Bogosavac, alumnista Fondacije Robert Šuman: Praksa u Evropskom parlamentu značajno iskustvo

Aleksandar Bogosavac, alumnista Fondacije Robert Šuman: Praksa u Evropskom parlamentu značajno iskustvo

0
Sa Gjorgijem Holvenijem, poslanikom FIDESZ-a

Diplomirani politikolog Aleksandar Bogosavac proteklih mjesec dana boravio je u Briselu i Strazburu gdje je pohađao stručnu praksu u poslaničkom klubu Evropske narodne partije (EPP) koji djeluje u Evropskom parlamentu.

Priliku da se prijavi na konkurs dobio je kao alumnista Fondacije Robert Šuman (Robert Schuman Fondation), partnera Evropske narodne partije, koja inače okuplja političke stranke desnog centra.

S obzirom da je Srpska demokratska stranka, čiji sam član, dio EPP političke porodice, imao sam mogućnost da se prijavim na ovaj konkurs. Prvi sam učesnik Srpske demokratske stranke, ujedno i prvi Srbin iz Republike Srpske i BiH koji je imao mogućnost da učestvuje u ovom programu stručne prakse, što je ujedno za mene značilo veliku čast, ali i obavezu da SDS, Derventu i Republiku Srpsku predstavim u najboljem mogućem svjetlu, naglašava mladi politikolog.

Stručna praksa u Evropskom parlamentu je podrazumjevala je učešće u radu poslaničkog kluba EPP-a u Briselu i Strazburu, radu parlamentarnih odbora, radnih grupa, kao i bilateralne sastanake sa europarlamentarcima.

Imao sam priliku da ostvarim kontake sa veoma značajnim parlamentarcima EPP-a, od kojih bih izdvojio Lukasa Mandla, Gjorgija Holvenija (Gyorgy Hölveny) i Željanu Zovko, članova parlamentarnih odbora i delegacija koji su nadležni sa jugoistočnu Evropu i Zapadni Balkan. Naročito bih izdvojio sastanak sa Martinom Kampom, generalnim sekretarom EPP-a u EU parlamentu, ističe Bogosavac.

Tokom boravka u Strazburu prisustvovao je sjednici Panevropske radne grupe na temu razvoja regionalnih i lokalnih politika gdje je upoznao i Magnusa Berntsona, predsjednika Skupštine evropskih regija.

Ovo je veliko i značajno iskustvo u mojoj karijeri, jer sam imao priliku da se lično upoznam sa radom Parlamenta, kao najvećeg institucionalnog tijela EU, njenim političkim procesima i razvojem politika unutar EU institucija, kaže Bogosavac.

Kako ističe, trudiće se da u narednom periodu znanja i informacije koje je stekao iskoristi za dobrobit naše lokalne zajednice.

Postoje mnoge mogućnosti da se aplicira kroz razne razvojne projekte institucija i organizacija EU, a u cilju poboljšanja cjelokupnog ambijenta. Derventa ima fantastičnu priliku za razvoj s obzirom na njen geografski i ekonomski potencijal, otkriva Bogosavac.

Poslanički klub EPP je, inače, najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu i u njenom sastavu se nalaze značajne političke stranke Evrope poput Austrijske narodne stranke (OVP) Sebastijana Kurca, Mađarski građanski saveza Viktora Orbana (FIDESZ), njemačke stranke Hrišćanske-demokratske unije (CDU) i druge.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here