Vijesti Politika Aleksandar Popadić o sankcijama SAD-a Miloradu Dodiku

Aleksandar Popadić o sankcijama SAD-a Miloradu Dodiku

2

popadić

Sankcije koje je SAD uvele Miloradu Dodiku ostaće na simboličkom nivou ako im se ne pridruže partneri iz Europske unije. Ipak, oči su uprte i u ponašanje susjednih zemalja, Srbije i Hrvatske. Aleksandar Vučić je prvi dan izjavio da se Srbija neće pridružiti sankcijama, dok iz Hrvatske još nije došao službeni stav.

Za Dnevnik.ba govore analitičari iz Republike Srpske i Hrvatske, Aleksandar Popadić, društveni aktivist i politolog iz Banja Luke i Borislav Ristić, novinar zagrebačkog Večernjeg Lista.

Popadić ističe da sankcije potencijalno mogu biti ozbiljne ukoliko ih prihvate i druge zemlje

„Sankcije Sjedinjenih Američkih Država Miloradu Dodiku, a to smo mogli da čujemo od svih aktera – predstavljaju sankcije pojedincu (građaninu), te samim tim ne odnose se na Republiku Srpsku. To smo mogli čuti i od Dodika i od ambasadorke Kormak. Ipak, poznavaoci prilika tvrde da je čest trend da se države partneri priključe identičnoj vrsti sankcija, pa bi u tom slučaju sankcije Miloradu Dodiku mogle postati problem širih razmjera.“ – mišljenja je Popadić.

Ako sankcije ostanu na nivou SAD-a, onda Dodik iz svega može profitirati, smatra Borislav Ristić

„Dok o motivima za uvođenje sankcija, koje je odlazeća američka administracija uvela predsjedniku Republike Srpske, možemo samo nagađati, izvjesno je da one politički mogu samo koristiti Miloradu Dodiku  jer mu daju na značaju, a ne proizvode mu nikakvu štetu.“

Ristić dodaje da je šteta zagarantovana Bosni i Hercegovini.

„Štetu od ovog poteza američke administracije i njihovog predstavništva u Sarajevu najviše će imati sama Bosna i Hercegovina, jer će ovo dodatno zakomplikovati već ionako jako komplikovane međunacionalne odnose u toj državi. Neki neposredan povod sankcijama teško je vidjeti, osim kao osvetnički čin zbog niza političkih poteza srpskog lidera koji nisu bili po željama američke političke agende u BiH“

Da su sankcije rezultat Dodikove političke agende, potvrđuje i sam „kažnjeni“

„Imali smo priliku da čujemo obraćanje predsjednika Republike Srpske javnosti povodom sankcija, koje se uglavnom sastojalo od karakterizovanja američke administracije, do toga da su sankcije dokaz ispravnosti politike koju vodi Savez nezavisnih socijaldemokrata na čelu sa Miloradom Dodikom. Mislim da nije sporno da u javnom mnijenju Republike Srpske ovakve pojave izazivaju simpatije, pa i empatiju sa onim ko pretrpi sankcije od strane SAD-a.“

Ristić smatra da će Trumpova administracija napraviti preokret, odnosno da neće na silu gurati utopije koje očito u Bosni i Hercegovini ne padaju na plodno tlo.

„Sve se čini kao da se ovim potezom na kraju mandata želi kompenzirati sva nakupljena frustracija zbog neuspjeha u pronalaženju političkih sredstava kako bi se progurala vlastita agenda. Impresija da je ovo samo znak slabosti tim više pojačava činjenica da će dolazeća Trumpova administracija imati sasvim drukčiji pristup rješavanju međunacionalnih pitanja. Naime, Obamina administracija je u BiH imala agendu promoviranja multikulturalne utopije, koja se u stvarnosti mogla provesti samo putem oslanjanja na afirmaciju interesa bošnjačke nacije kao dominantne grupe“.

Upravo je to, po mišljenju Borislava Ristića, licemjerje koje je stvaralo opravdanu frustraciju kod Hrvata i Srba „jer im je bilo jasno da se ta multikulturalna utopija ostvaruje na štetu njihovih vlastitih nacionalnih interesa. Trumpova administracija svakako će imati više razumijevanja za prava nacija, a smanjen ili nikakav interes da se drži dejtonske multikulturalne ideološke teze Bila Klintona u BiH kao Svetog pisma. Utoliko i bolje za BiH, možemo reći, jer se stabilnost i zdravi međunacionalni odnosi mogu graditi samo na čvrstim temeljima nacionalnih interesa, a ne na zagušljivim ideološkim maglama“.

„U tom smislu, teško da će ovaj potez odlazeće administracije nanijeti ikakve štete takvim procesima. Epizoda koja će brzo biti zaboravljena kao izlišno stvaranje tenzija, a ne kao doprinos rješavanju problema“ – zaključuje Ristić.

Popadić pak napominje da je ovaj potez stavio na test diplomatska predstavništva Republike Srpske, za koja se odvajaju značajna proračunska sredstva „Republika Srpska kao entitet ima predstavništva u svijetu, njih osam, a neka od njih su Vašington, Brisel, Moskva, Beč, svakako da se od njih očekuje određena diplomatska aktivnost, naročito u ovim trenucima.“.

Popadić je oprezan sa proglašenjem pobjednika i gubitnika u ovom slučaju „Sankcije uopšteno ne mogu biti neki pozitivan trend, već indikator nesposobnosti za postizanje kompromisa u politici. Za srpski narod mnoge ”pobjede” posljednjih decenija imale su gorak okus, pa nije loše razmisliti, prije nego i ovo proglasimo jednom od njih.“ – zaključuje Popadić.

R.I./Dnevnik.ba

2 KOMENTARI

 1. Veoma afirmativan tekst.
  SNSD=Milorad Dodik
  Republika Srpska=Milorad Dodik
  Aleksandar Popadic voli Milorada Dodika.
  Zivio Milorad Dodik, zivjela Republika Srpska.

  • Ne znam zaista kako ste to uspjeli sve povezati i zakljuciti da Popadic voli Dodika, ali dobro… pravo na misljenje Vam niko ne moze uskratiti.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here