Vijesti Kultura i obrazovanje Aleksinac: Pjesma Aleksandre Marilović najbolja na konkursu Književnog kluba “Velimir Rajić”

Aleksinac: Pjesma Aleksandre Marilović najbolja na konkursu Književnog kluba “Velimir Rajić”

1

Na ovogodišnji konkurs Književnog kluba “Velimir Rajić” iz Aleksinca pristiglo je 310 radova, od toga 71 u kategoriji na zadatu temu i 239 na slobodnu temu.

Žiri u sastavu profesor Dragana Milić Rajda, profesor Dragana Ranđelović i profesor Ivana Stojanović Blagojvić odlučio je da povelju “Velimir Rajić” u kategoriji na zadatu temu “Stari snovi naši nisu bili varka” osvaja Dervenćanka Aleksandra Marilović.

– “Mnoge stvari želite ali samo ono što vas proganja napišete“, upravo ovim riječima Dušana Kovačevića okarakterisala bih djelo Velimira Rajića, znate, onog pjesnika blijedog lica kojeg su savremenici opisivali kao sveca koji je sišao međ’ ljude kao sa ikone nekog drevnog manastira. Baš onog koji je „imao više spreme i znanja nego što je htio pokazati“. Koji je izgubio borbu sa ovim svijetom tokom tifusnog povlačenja 1915. godine, ali ostavio nam lekciju iz patriotizma i čiste, antologijske, ali tragične ljubavi. I, znate, stid me pogotovo pred mlađim naraštajima da ovu nagradu ne opravdam. Velika odgovornost čeka podbočena na putu, ali priznati moram da je sve ovo za mene nešto uzbudljivo i krasno. Na koncu, postoji samo jedna velika radost što moj rad se vezuje za njegovo ime, istakla je mlada pjesnikinja.

U kategoriji slobodna tema prvu nagradu dobila je Dina Zavarko iz Novog Sada za pesmu “Predeo slikan ljubavlju”. Nagrade najboljima biće uručene na pjesničkim susretima koji će biti održani 13. maja u Aleksincu.

Aleksandrina nagrađena pjesma:

STARI SNOVI NAŠI NISU BILI VARKA

Neka i ostanemo nadneti nad
Nesrećom svojom
Ko nad svijećom.
Ako, i to je ugarak.

Neka i bacim prvi grumen
Ko besjednik nad
Zemljom mrtvom.
Ako, ispratila sam.

Neka si, Srbine, bivši mi
U sreći.
I ti, Gorčino, družbenice…
Ako, postojimo još.

Neka ništa ne mogu dok
Nemoćna kroz prozor gledam
Silnu bujicu mraka,
Gdje navire.
Ko bolna nevjesta zaludu
Uvezujem riječi mjesto peškira.
Nedostojna Tebe, a
S Tobom bivša u sreći.
Ako, i to je život!

Derventa Cafe

1 komentar

  1. Pohvalno i zaista lijepo. Za dušu i boemski užitak slasni. Žao mi je samo što je kultura kod nas u dubokom kanalu pa ove nagrade nemaju vrijednost koje bi nekada davno imale. Nije da je Dučić imao bajkovit život i finansijsku sigurnost zahvaljujući svojim pjesmama, ali tek danas pisana riječ nekog romantičnog zanesenjaka prefinjenog vokabulara nema nikakvu vrijednost. Dakle, umjetnost radi sebe same. Poeziju više niko ne čita osim onih koji i stvaraju, te se, donekle, nadmeću između sebe u ljepoti umjetničkog izražaja. Ljepše je i mnogo jednostavnije uzeti prevedeni naslov nekog poluromana – šund literature – koja se naziva svjetskim bestselerom…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code