Reportaže Čamac star 2000 godina osuđen na propast

Čamac star 2000 godina osuđen na propast

0

Nakon objavljivanja vijesti u Glasu Srpske da se u Bosanskom Dubočcu kod Dervente nalazi čamac koji je izvađen iz rijeke Save i da se njegova starost procjenjuje oko 2 hiljade godina, arheolozi iz Muzeja Republike Srpske su se zaintresovali za ovaj slučaj, posjetili Derventu i boravili u Bosanskom Dubočcu, kako bi se uvjerili o neobičnom nalazu.

Camac star 2000 godina osudjen na propast 2

Arheolozi i kustosi muzeja, Goran Simonović, Slavica Arsenijević i Milena Radoja zajedno sa direktorom i kustosom arheologom muzeja u Doboju Đokom Jovanovićenjm i direktorom Narodne biblioteke u Derventi Radom Velimir krenuli su u Bosanski Dubočac tragom vijesti o čamcu.

Camac star 2000 godina osudjen na propast 1

Naravno, vođa puta je bio novinar Glasa Srpske, putem koga je čitava veza uspostavljena o dolasku stručnjaka iz Muzeja Republike Srpske.

Iskusni arheolozi su bili znatiželjni, prvo gdje se nalazi selo Bosanski Dubočac, a kad su stigli, iznenadili su se gostoprimstvom mještana ovog selo pored rijeke Save. U prisustvu nasmijanih i uvjek spremnih ljudi za šalu odmah je ponuđena kafa, pivo, rakija, ali ipak svi su najviše htjeli vode za rashlađivanje na temperaturi od preko 36 stepeni, već u 11 časova ujutru, gdje se nije moglo ni u hladovini izdržati.

Areholozi Goran Simonović i Slavica Arsenijević, započeli su na premjeru i pravljenu crteža čamca koji je dug tačno 7,30 cantimetra, a na sredini širok 70 cantimetra. Napravljen je od jednog dijela drveta udubljenjem u, najvjerovatnije hrastovom drvetu.

– Velika je šteta, a to će otežati konzervaciju, što sve ovo nije ranije obrađeno i sačuvano. Drveni predmeti nađeni u vodi koji toliko godina nisu bili izloženi uslovima ispod dopiranja vazduha veoma brzo propadaju, kaže Goran Simonović.

Arheolog Đoko Jovanović iz Doboja ima veliko iskutvo u ovakvim poslovima. On kaže da se radi o veoma starom predmetu i da treba ga sačuvati i utvrditi njegovu tačnu starost. Slične predmete je vadio kad se radilo na Đerdapu na hidrocentali i veoma mu je poznato kakvu su to teški uslovi da bi se predmet konzervirao i sačuvao.

Ipak, Slavica Arsenijević nije propustila ni jedan detalj da ne izmjeri, premjeri, upita mještane i zabilježi na skici koju će dalje obrađivati u Muzeju Republike Srpske.

Kakva će dalja sudbina čamca biti, još se ne zna i hoće li se negdje premjestiti na čuvanje, zavisi od sredstava, a analize za ispitivanje starosti su veoma skupe. Postoji mogoćnost da putem Engleskog institituta s kojim Muzej Republike Srspke ima dobru saradnju da se to obavi u Engleskoj, ali o tom kad se oni upoznaju sa cjelokupnim materijalom, kaže Slavica.

Arehelozi su iskoristili boravak u Derventi, da razgledaju eksponate Zvičajnog muzeja u Derventi, nekoliko privatnih zbirki i da se upoznaju sa značajnim arheloškim lokalitetima na području opštine Derventa, a naročito iz doba srednjeg vijeka, gdje se pominje manastir u Derventi, te doba rimljana i već čuvenih amabrina u Derventi, to jest u Gornjem Detlaku.

Dubočac 2004. godine.

20.3.2013.godine.

Nažalost, ovaj vrijedan arheološki pronalazak nije sačuvan i konzerviran. Ostao je da trune i propada, jer nije od nadlženih bilo sluha da se takva starina zaštiti.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here