Vijesti Društvo Ambarine i dalje enigma

Ambarine i dalje enigma

0

Stručnjaci sa Univerziteta Kambridž iz Engleske nedavno su objavili rezultate proučavanja ostataka sa dna ambarina u Donjem Detlaku, ali ni oni nisu dali odgovor na pitanje kada su ambarine građene i čemu su služile.

Ambarine i dalje enigma

U izvještaju stručnjaka navodi se da su u zemlji koja je uzeta sa dna ambarina pronađeni ostaci pšenice, vinove loze, avdike i drugog bilja. Navodi se i da nisu pronađeni arheološki materijal, kosti ili karbonizovani ostaci biljaka. Uzorci zemlje iz ambarina uzeti su prilikom istraživanja 2009. godine, a pronađeni ostaci bilja su iz novijeg perioda, odnosno iz posljednjih nekoliko stotina godina, potvrdili su stručnjaci iz Kembridža.

Damir Kljajić, direktor Javne ustanove „Turistička organizacija opštine Derventa“ rekao je da se na ove rezultate čekalo nekoliko godina i da se očekivalo da bude riješena enigma, odnosno odgovori na pitanja kada su ambarine građene i čemu su služile.

– Na osnovu ovih rezultata teško je odrediti period gradnje ambarina. Interesantni su pronalasci ostataka pšenice i vinove loze, ali se ne zna da li su oni tu nekada skladišteni ili su tu slučajno dospjeli, istakao je Kljajić.Napomenuo je da su ambarine najznačajniji arheološki lokalitet u derventskoj opštini i da će uskoro biti jedini natkriveni lokalitet u Bosni i Hercegovini. – Ambarine su istražene 2009. godine, a nepokretnim kulturnim dobrom proglašene su 2010. godine. Idejno rješenje uređenja ambarina izrađeno je 2011. godine, a u toku je izgradnja nastrešnice i prilaza, dodao je Kljajić.

Turistička organizacija opštine Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here